Bloggen Livets glädjeämnen!

Favoritsysselsättning i pörtet

Av
den
3 januari 2023

Som de flesta av mina bloggbesökare vet så följer jag med stort intresse skidtävlingar på teve.
Jag har det i blodet, då jag växte upp var det skidskytte, längdåkning och backhoppning som gällde!

Nu har ju rättigheterna till längdåkningen gått SVT förbi, så nu har jag hyrt in mig på dotterns Viaplay-abonnemang.. Hon hade redan ett grundpaket och jag lade till och betalar för sporten.

Nu pågår Tour-de-Ski och jag sitter som klistrad, dessutom är jag något av en statistik-fanatiker som kanske framgår…

Med stigande ålder har jag äntligen begripit att jag är extra rik som kan heja på två länder, och ett av dem är inte Norge…
Annars har jag genom hela livet sett Sverige som Finlands konkurrent nummer ett, men nu kan jag glädjas åt bägge “mina” länders framgångar…förutom landskamper då…

Som ansvarsfull hundägare ser jag förstås till att min jycke blir rastad före, mellan och efter loppen.
Därför blir måltiderna där efter, brunsch intas efter morgonpromenaden….
Daniel har intagit tv-fåtöljen för där har han bäst utsikt över soffbordet, och vad ser han där om inte favorit-julosten!

-Så du tänker inte dela med dig fast jag ber så vackert??

Jo då han fick en liten ostskiva och nu inser han att utdelningen nog är över..

Det låter ett sövande surr från teven så ögonen trillar ihop

Tre timmar och en promenad senare är det dags igen, nu väljer Daniel att sätta sig bredvid mig i soffan för det doftar….köttbulle!
Självklart delar matte med sig av de sista julköttbullarna…

Ja så går dagarna i ett behagligt tempo.
Idag gladdes jag speciellt över Fridas seger och Kristas andraplats.
På herrsidan blev det inga pallplatser, Calle kroknade och Iivo hade så dåliga skidor att han gav upp…

Imorgon är en ny dag, och nya skidlopp att följa!

Finns det fler som är lika galen som jag?

TAGS
24 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  3 januari 2023

  Har inte tittat på skidor i år och vet inte varför. Kanske jag skall börja titta om det gpr på vanliga kanaler. Daniel är så go när han tittar på maten och får en bit sedan somnar.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   6 januari 2023

   Längdåkningen är förlorad på några år, om man inte har TV6, jag o dottern delar på ett Viaplay-abonnemang. Men skidskytte och alpint kan man se. Daniel tigger men väldigt diskret. Mina tidigare hundar har varit mycket mer krävande….
   Ha en skön trettonhelg, nospuss till Minton

 2. Svara

  LillaSyster

  3 januari 2023

  Du är ju för härlig, som sitter med block och penna! Det är för tråkigt att inte kunna titta på loppen via “vanliga TV” Ha det gott min vän!?

  • Svara

   Paula

   6 januari 2023

   Ja ibland kommer statistikbitaren fram! Dock mycker mer sällan än på 80-90-talen, men då fanns ju inte så mycket andra kanaler att titta på heller utan man tittade på alla sportevenemang…det var tider

 3. Svara

  Mia

  3 januari 2023

  Men jisses så duktig du är som för statistik! I övrigt så håller jag med dig, vi hejar friskt på Sverige och Finland här och gläds verkligen åt Kristas silver, ja naturligtvis åt Fridas guld också men touren är inte över än på söndag blir det tufft 🙂
  Alltså Daniel, hur söt får man vara men jag förundras över att han ger upp efter att ha fått sin smakbit, här tiggs det 99% av dagen!
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   6 januari 2023

   Sessan har ju två att tigga av! Och säkert godare godbitar än jag serverar, bullar och kakor och sånt…men, jag ser alltid till att det finns lördagskorv i huset, det får Daniel när han tar sin medicin…
   Bortskämd? Javisst! Kramen

   • Svara

    Mia

    7 januari 2023

    Lördagskorv?? Det är sannerligen betydligt godare än bullar 🙂

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  3 januari 2023

  Nej, riktigt lika engagerad är jag inte men jag vill gärna titta på både skidskytte och längdåkning. Men jag är selektiv när det gäller längdåkning och jag erkänner att herrarnas tävlingar inte är lika viktiga. Men skidskytte vill jag inte missa så jag försöker planera mina dagar efter de tiderna 😀 Min pappa förde statistik när det var olika skidtävlingar, både på längden och tvären men jag nöjer mig med att bara titta. Ibland tar jag fram mindfulnessmålarboken men det är ju en annan sak. Fina Daniel, klart han vill vara med och smaska på godsakerna. <3
  Kram

  • Svara

   Paula

   6 januari 2023

   Så din pappa var också en statistikbitare. Har faktiskt inte haft så stor koll på ett bra tag, vet inte varför jag nu bestämde mig för att kolla lite noggrannare. Skidskyttet lade jag ner när Kaisa slutade tävla, men jag tycker egentligen det är meer spännande än längdåkningen. Tyvärr går ju tävlingarna ofta samtidigt, o så alpina på det. Mångfald är bättre än enfald, hihi
   Ha en fin trettonhelg, här har det börjat blåsa upp till storm och snön som faller är väldigt blöt så det blir väl regn imorgon. Kramen

 5. Svara

  Ditte

  3 januari 2023

  Skidåkningen tittar vi också på och skidskyttet. Och utförsåkningen. Men denna reklam nu ogillar jag skarpt.
  Eftersom jag är halvnorska så hejar jag också på Norge.. Men även på Sverige och inte minst Finland. Är ju uppvuxen med att “Fnlands sak är vår sak” och en pappa son då var på plats och just slogs för Finland. Att han sedan strax efter slogs för Norges frihet blev en extra bonus.
  Perfekt att du kan ha se via dotterns abonnemang.
  Så härliga bilder på Daniel. Och han ser i början ut att vara ganska intresserad. Dock verkar intresset tackla av.
  Fridas seger var ju häftig och Kristas andraplacering också. I morgon kör vi igen.
  Kram

 6. Svara

  Äventyret framtiden

  3 januari 2023

  Jag hejade på Krista förstås men är lika glad över att Frida blev etta. Jätteduktiga tjejer!
  Vi ser också på nämnda skidsporter nu i dagarna.
  Ha det skönt med ost och köttbullar i pörtet du och Daniel.
  Kram från gränden!

  • Svara

   Paula

   6 januari 2023

   Kul att tekniken är med oss numera oavsett var vi befinner oss. Man blir rätt bortskämdnär man så snabbt kan ta del av allt som händer runt om i hela världen. fast ibland tror jag man var lyckligare förr, lyckligt ovetande helt enkelt, man höll på med sitt och nyheter om vad som hände på annat håll nådde inte fram i brådrasket. Kanske ändå mindre oro så…
   Kram

 7. Svara

  BP

  4 januari 2023

  Hahaha!
  Tänker dock börja med att du är VÄRLDENS BÖSTA FOTOGRAF!!! Herreguuuuu vilka foton du tagit på Daniel. Så himla bra:-)
  Vad gäller din passion för skidsporten så är det likadant för mig, men då gäller det fotboll. Inklusive statistiken, även om jag inte är en kalenderbitare alls. Är matchen över så kommer jag knappt ihåg vem som gjorde målen. Det kanske är likadant för dig!? Ja, jag vet att skidåkarna inte gör mål, men de går i mål i alla fall. Du kanske också glömmer vem som vann när…
  Väderförhållandena i Oberstdorf(?) var ju aningen onormala med 18 grader i luften. Men Frida sa ju redan igår i Sportspegeln att hon älskar sådana förhållanden. Och det gjorde hon uppenbarligen.
  Krista vet jag inte vem det är, troligen en finska… Längdåkning är jag tyvärr inte bra på. Är bättre på skidskytte och fotboll såklart;-)

 8. Svara

  Susjos

  4 januari 2023

  Jösses, ja du gillar verkligen skidor! När vi hade en aktiv Gunde Svan och Wassberg m.fl så tittade jag nog mer på skidåkning, nu tyvärr blir det inte mycket av det…synd nog!
  Härliga foton på Daniel!
  Ha det gott!
  Kram

 9. Svara

  Ruth i Virginia

  4 januari 2023

  Jag kommer ihåg, när man satt klistrad vid radion och lyssnade
  på Sven Jerring. Det vr ETT Vasalopp, som var särkilt spännande,
  och Mora-Nisse vann. Jag t.om skrev en uppsats om Mora-Nisse
  i realskolan (1941.45).
  Skidåkning i USA? Nej, aldrig på TV. Snow boarding är det,
  som gäller. – Otroligt fina foton av en otroligt gullig vovve!
  God fortsättning!

  • Svara

   Paula

   6 januari 2023

   Tack Ruth,. När jag växte upp i Helsingfors var det backhoppning som gällde, finnarna var världsbäst i backen! Men även längdskidor var populärt. Vi åkte både skidor och skridskor mitt i stan på idrottstimmarna! Alpint såg jag nog inte innan jag flyttade till Sverige på 70-talet
   Snowboard är ju inte så poppis här, men visst visar man vissa tävlingar på teve, dock inget jag har fattat tycke för. Ha det gott, nu är snart julhelgen över här, trettonhelgen nu, men ännu återstår tjugondag Knut!

 10. Svara

  Mias Mix

  4 januari 2023

  Hej och god fortsättning! Det var länge sen nu. Jag är inte riktigt lika tokig som du men självklart ser jag alla lopp! Ska mycket till för att missa skidor eller skidskytte. Hockey är jag inte jätteförtjust i men kommer självklart se semifinalen ikväll.
  Så jättetråkigt med Hyttan i Säfsen som brann ner. Tur att inga människor kom till skada i alla fall. Må så gott! Kram

 11. Svara

  Anna-Lena

  4 januari 2023

  Det var det värsta. Tänk att det finns sådana entusiaster som du, fortfarande. Som för statistik! Jag är imponerad!
  Själv tittar jag mest på längdåkning och skidskytte. Men jag måste medge att intresset falnade när Norges Therese Johaug vann i stort sett allt. Och nu är det flera manliga skidåkare som ligger först i resultatlistorna.
  Det är roligare när fler kan kämpa om segern.
  Masstart gillar jag inte heller. Ett evigt samåkande och fegspel tills den sista kilometern.
  Skidskytte är alltid spännande. Ända till slutet.
  Jag hejar alltid på två länder, Finland och Sverige, och gläds alltid när det går bra för dessa. Halvfinska som jag är.

  • Svara

   Paula

   7 januari 2023

   Jaa, vem tröttnade inte på JOhaugs överlägsenhet! Nu känns det mer öppet och mer spännande, fast Tour de Ski har blivit ett antiklimax där många av de bästa inte deltar eller bara är med ett par lopp och bryter. Skittråkigt. Ja jag har varit en kalenderbitare, fast numera är det lugnt. Har kvar en massa collegehäften från värstingtiden när jag klippte och klistrade ur dagstidningar, och skrev alla resultat manuellt. Hoppas min dotter sparar och skänker till något museum för att visa hur 70-80-talet kunde se ut i Stockholm!

 12. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  4 januari 2023

  Ser inte skidor på tvn. Tycker det är otroligt tråkig sport! Tacka vet jag skidskytte! Det är sport det. De ska inte bara åka fort, utan dessutom få ner pulsen så de kan skjuta ner 5 blinker. Vi har ju även mött Johannes Thingnes Bö på stan här i Kongsvinger. Han bor ju här nu. En otroligt trivelig karl. Måste nog erkänna att jag hejjar på alla. Norge och Sverige kommer först, sen Finland. De andra länderna som deltar får mina gratulationer när de vinner eller kommer på pallen. Sån är jag då. Ost är gott. Daniel skulle komma hit en vecka.. gissa att vi skulle ätit ost han och jag, Nu ska jag fixa lite med papper och plast. Det är hämtning i morgon så vi tar sparken bort med lasten. Det är 10 minus och det snöar igen…..
  Det är vinter.

  • Svara

   Paula

   7 januari 2023

   Ja inte är det lika spännande längre med skidloppen. Men det jag inte alls gillar är sprinttävlingarna. Det boxas och fightas, alltid ramlar några och de som håller sig på benen vinner.Jag är ju uppfödd med 5-milen som gick med individuell start, snötyngda träd i skogen, en kamera som fångade upp en åkare som stakade sig fram, perkele! Haha,nu ska det gå i en farlig fart …
   Jag håller med om att skidskytte är mer spännande, där kan allt hända! Kramen

 13. Svara

  Kina

  4 januari 2023

  Ja kära nån, vad kul med ett sådant genuint intresse. Själv är jag ju helt ointresserad av sport, vara vilken gren som helst. Och har aldrig varit heller! Ja det kunde väl hända att jag tittade när Borg och Stenmark var i farten, men det var inte ett måste. Jag undrar hur man påverkar sina barn? Min son är ju inte heller speciellt intresserad av sport. Kan det bero på att vi aldrig tittade när han växte upp? Hur är det med din dotter? Är hon lika intresserad som du? Det är lite spännande hur vi påverkar våra barn. Ha det gött! Kram till Pörtet och dess innevånare.

  • Svara

   Paula

   7 januari 2023

   Haha, nej min dotter har aldrig tittat på ett enda skidlopp! Hon anser att jag är helt puckad.. och det kanske hon har rätt i. När jag växte upp var vintersporter det man tittade på, backhoppningen var nummer ett, sedan kom längdåkning, alpint kunde vi i Finland inte ens stava till…det fick jag lära mig när jag på 70-talet flyttade till Sverige!Så jag kan väl säga att jag inte påverkat min dotter eller hennes barn heller för den delen. Hon suckar fortfarande när vi inte kan ses t.ex under ett OS eller VM….
   Kram

 14. Svara

  Anna-Lena

  4 januari 2023

  Är ju måttligt sportintresserad. Men hörde att det hått illa för Nordkorea. Det är ju viktigast. Harxaldrig sett finskor som konkurrenter. Alla har rätt att vinna utom Norge!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 154
 • 440
 • 1 628 023
 • 5 074
 • 65 436
Sök här