Bloggen

Skön vårpromenad med dottern

Av
den
18 maj 2021

Min kära dotter har en systemkamera som tar bättre bilder än min lilla kompakta, så jag nallade några foton av henne från en av promenaderna vi tog i byn.

Min dotter bodde här i byn med sin familj för många år sedan och känner väl till området.

Det känns därför lite extra vemodigt nu då jag som den sista i familjen lämnar vackra Säfsbygden

Trots det svala vädret har många vårblommor börjat blomma, inte minst gullvivan som på vissa ställen växer i stora gula klungor, en av mina absoluta vårfavoriter

Den allra första lilla blyga violen har pressat sig upp genom stenjorden

..medan kabbelekan ännu bär knoppar

Vi såg andra vårtecken också och smög försiktigt förbi för att inte störa det svärmande paret…

och självklart var pälsklingen med!

I morgon tror jag det är dags att skörda!

Jag var i förra veckan och tittade till min nässelodling, ett ställe där jag under alla år plockat de fina primörerna, och tyckte de var lite väl små, men nu har det gått några dagar och allt i naturen växer ju nu så det knakar!
Ingen vår utan nässelsoppa!

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  18 maj 2021

  En härlig promenad som jag fick följa med på. Daniel är söt som vanligt.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Han är charmig den gamle herrn. Kram tebax

 2. Svara

  bpz3

  18 maj 2021

  Vilka bilder! Speciellt kärleksakten mellan grodorna. David Attenborough hade varit stolt över den bilden:-)
  Inte visste jag att även din dotter har bott i Säfsen. Men snart så är ni ju förenade igen i Falun.
  Nässelsoppa har jag smakat en enda gång, men den gillade jag inte.

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   För att gilla nässelsoppa bör man gilla spenatsoppa. Samma konsistens, ganska lika i smak beroende på kryddning förstås. Jag har i Philadelphia-ost och karl-johansvamp, mums

 3. Svara

  Ditte

  18 maj 2021

  Fantastiska bilder! Och detaljerna framgick ju så tydligt. Grodbilden är helt suverän.
  Här har jag sett nässlor nu som är späda och maken har pratat om nässelsoppa så kanske, kanske….Men jag har aldrig lagat någon tidigare. Får väl anlita något recept.
  Visste inte heller att din dotter med familj bott här men ni kan kanske ta en tur då och då om andan faller på. Men snart finns ni samlade i Falun. Fint det också.
  Kram

 4. Svara

  Ninni

  18 maj 2021

  Vackraste blomman av alla är då Daniel! 🙂 De härliga vårblommorna är annars så fina så de kan konkurrera ut många av de blommor som kommer senare på sommaren. Kanske för att jag är svältfödd på färggranna blommor efter en tråkig vinter? Jag har massor med gullvivor som snart slår ut i trädgården så nu blir det att gå varsamt fram och smyga fram med gräsklipparn till husgaveln där jag snart få använda lie för att få ner gräset.
  Kul att du kunde använda dotterns bilder men nog är dina bilder, från din kompaktkamera, lika fina. Jag kan ju inte precis räkna pixlar på dina bilder lika lite som på dotterns. 🙂
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Vet du, jag undrar om det är ett “gullvive-år” i år?? Jag har aldrig sett så mycket vivor som i år här i byn, de växer i varenda gräsmatta. För några år sedan minns jag hur stolt jag var över att ha ett gullvivestället, sen blev de två…
   Kram från pörteborna

 5. Svara

  Ninni

  18 maj 2021

  Otroligt fin banner också!

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Tack!

 6. Svara

  ElisabetR

  18 maj 2021

  Känns vemodigt i dina bilder fast dom är vackra. Hoppas du hittar nya tassemarker att botanisera i. Längtan till Bruket kommer nog alltid att finnas kvar. Jag pratar av egen erfarenhet. Det är nog djupa rötter i finnmyllan………

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Idag läste jag om Säfsendagen den 6 juni då man tillsammans ska vandra en slinga på ca 5km i helt underbara tassemarker! Och då är jag inte här, för då har jag precis flyttat,attans också!
   Men visst blir det också kul att få nya tassemarker, o att få lära känna en liten människobörjan som idag har lärt sig luftpussas.

 7. Svara

  Ruth i Virginia

  19 maj 2021

  Min granne fr Ungern gav mej rosor, en syrenkvist och smörblommor, när jag tog min eftermiddagspromenad.
  Dina blommor drar mej tillbaka till barndomshemmet.
  Tänk, va` gott det luktar!
  Vackra foton – jag njuter.

  Sommaren är här – 26C i dag.

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Tack Ruth, syrenerna blommar inte ännu här, och rosorna har knappt vaknat ur vinterdvalan. Men i år har vi mycket gullvivor, fler än jag någonsin sett. Och snart kommer liljekonvaljen, minns du doften? Stabila 12 grader i Säfsen idag, “ler”

 8. Svara

  LillaSyster

  19 maj 2021

  Det vankas god nässelsoppa! Fina bilder och gullvivan är en utsv min favorit blommor. Där jag växte upp var det varje vår ett hav av gullvivor om våren, mest gula men även röda. Ha en bra onsdag!

 9. Svara

  Anki

  19 maj 2021

  Tack för den sköna promenaden med underbara bilder som verkligen andas vår! Nässelsoppan, årets första ligger en bit bakom oss, men någon av de närmaste dagarna blir det nog en ogräspaj – kanske med lite varmrökt lax 🙂
  Visst känns det vemodigt när man vet att det är sista våren man går den invanda stigen till olika platser …
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Såg just att man firar Säfsendagen med en långpromenad i tassemarkerna den 6 juni, dagen efter min flytt. Lite bittert konstaterande…men man kan inte få allt! Kram

   • Svara

    Anki

    21 maj 2021

    Precis … så är det – lite ledsen blir man, men det dyker säkert upp något trevligt i Sundborn!
    Kram

   • Svara

    Anki

    21 maj 2021

    Otur, men kanske hittar du något trevligt i Sundborn istället 🙂
    Kram

 10. Svara

  Anna-Lena

  19 maj 2021

  Mums! Nässelsoppa! Gullvivor är så vackra! Visste inte att de växte vilda så långt norrut. Beror nog på jordmånen. Grodbilden, den var riktigt bra. Passar i en lärobok! Kram på dej!

 11. Svara

  Mirjam Halvarsson

  19 maj 2021

  Tack för att vi fick följa med på promenaden <3 Att flytta är både roligt och vemodigt men nu börjar en tid i livet för dig och dina nära, som blir ännu närmare!
  Igår kollade jag också in mitt nässelställe, vi åker ju bort i helgen men hoppas dom växer långsamt så jag hinner plocka när jag kommer hem, visserligen kan man ta topparna sen men de allra första späda nässlorna är ändå bäst <3
  Kram finaste Paula <3

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Har sett att ni kommit fram idag till ert Pingstfirarställe, så himla fint. Och kul att få umgås! Bamsekram och ha en härlig pingsthelg

 12. Svara

  Ama de casa

  19 maj 2021

  Fantastiskt fina bilder! Fast dina bilder är ju superbra dom med 🙂 Se inte flytten som slutet på nåt gammalt utan början på nåt nytt!

  Nässelsoppa är verkligen supergott 🙂

  Ha en fin dag!

 13. Svara

  ibod11 - Ingrid

  19 maj 2021

  Det blev verkligen superfina bilder från din vackra omgivning. Det finns inte mycket som slår en spegelblank sjö där speglingar av både träd och moln gör bilden komplett. Möjligtvis skulle det bli bättre med ett fjäll i bakgrunden 😀 Vad snälla ni var som smög förbi kärleksparet. Man kan ju kanske tycka att de hade valt en lite väl offentlig plats. Även den bilden blev fantastisk med alla detaljer väldigt tydliga. Daniel är ju så söt med sitt fina lilla ansikte och tungspetsen som hänger utanför <3
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 maj 2021

   Fjäll ja, det var värre att hitta såna här i vår platta del av landet. Högsta punkten i kommunen är väl ca 300 meter, inte mycket att ödsla uppmärksamhet på. En djurexpert som dottern är kompis med talade om att det var två hanar som var på padd-bilden! Hur han nu kunde se det…Kram

 14. Svara

  Karin

  19 maj 2021

  Underbart fina bilder! En fin bygd, absolut, men Sundborn är inte så illa det heller. Och det är ju oslagbart att ha nära till barn och barnbarn (osv i ditt fall)! Promenad- och cykelavstånd till familjemedlemmarna är verkligen en mycket bra idé. Och att flytta är rätt kul. Många tycker det är hemskt jobbigt, men jag tycker det är ett bra tillfälle att sortera upp och bestämma sig för vad man behöver. Egentligen. Jag flyttade 2017 och 2019, men nu tror jag att jag stannar där jag är, ett tag, just pga närheten till sonen och dottern med familjer. Ska bli spännande att få ta del av dina nya omgivningar!

 15. Svara

  Paula

  20 maj 2021

  Riktigt så nära kommer jag inte att bo min familj. Men jag är där på en kvart om jag tar bussen. Det duger! För jag bor faktiskt hellre i en lantlig by än i Faluns förorter. Är ju lite lantlolla så här på äldre dar…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 153
 • 497
 • 1 652 575
 • 5 119
 • 66 012
Sök här