Av
den
9 augusti 2023

Idag tänkte jag rusta mig för busvädret och verkligen njuta!

Jag gillar busväder, inte stilla strilande regn i flera dygn, men uppfriskande skurar kombinerat med blåst!

Nere vid sjön fanns bästa förutsättningarna att ruskas om av rådande väder-lek!

Det gick gäss på vattnet ända in vid Slussen, och näckrosorna dansade ringdans som aldrig förr!

Träden hälsade och neg så vackert

och vissa små farkoster fick sig en rejäl kallsup!

Efter en stund lämnade vi stranden och kom in i lä, då upptäckte jag svamparna!

Helt sanslösa mängder björkfröer i vattendragen (och hemma på mitt hall-golv)

kameran hade problem att tolka det som syntes i linsen, vilket märkligt foto det blev på änderna, men lite häftigt!

Nu blev finnkäringen förbannad! Tar man sig ut i naturen, sätter sig och njuter vid sjön, dricker sin pilsner, då gör man väl inte såhär? sprider tomburkar vitt omkring sig och går därifrån!!!
Eftersom det låg en tom plastkasse som de burit burkarna i så kunde jag plocka ihop allt o ta med och kasta i soptunnan som ligger vid vindskyddet alldeles i närheten

Det var väl tur att jag hade en tygkasse med mig, det här blev dagens skörd i väldigt blöta marker och därmed mycket blöta skor..

tegelsoppar, kallar, smörsopp

Nu måste jag nog rota fram svamptorken på vinden…mina föresatser till trots! Det verkar ju bli ett mer än skapligt svampår och tydligen finns det svamp även i förortsskogen!
Vi var genomvädrade när vi kom hem, det kändes så uppfriskande!

Retar jag gallfeber på dig nu?

TAGS
25 kommentarer
 1. Svara

  Anna i Portugal

  9 augusti 2023

  Så underbart att du fått ett väder du gillar! Jag fortsätter älska vårt väder 🙂 Härligt med ett bra svampår, så du kan lagra en massa torkad svamp och njuta av när det passar dig.

 2. Svara

  Susjos

  9 augusti 2023

  Hugaligen vilket semesterväder man har, tror inte jag har haft värre! Nåja, minns nu regniga somrar…så visst har vi haft regnigt ….
  Men denna blåst! Mamma mia, du har verkligen fångat detta oväder på bild, som du gillar…ack ja…vi är olika, hihi!
  Kul att du hittat så mycket svamp, bara sådär runt hörnet!
  Trist med allt skräp i skogen som de inte tar upp efter sig, så fint att du såg till att hålla rent! Minns ju loggan : Håll Sverige rent!
  Ha det gott i blåsten, håll i kopplet ordentligt nu, så inte Daniel flyger iväg!
  KRAM!

 3. Svara

  BP

  9 augusti 2023

  Hahaha! Nej, Paula! Du retar inte gallfeber på mig, inte alls. Håller helt med dig att regn och blåst är en väldigt romantisk kombo. Å då det regnar mest på kvällar och nätter här så har jag kunna njuta av den kombon i två-tre nätter nu;-)
  Bilderna, speciellt den med gässen och björkfröerna är WOW:-)
  Såg inte bara tomma ölburkar på din bild utan även omkullvälta träd. Eller är det kanske skövlade björkar. Håller med dig om burkarna. Hur lat får man bli…
  Vilken svamplycka!!! Antar att du inte tävlar med Anki, men om du gjorde det så skulle du nog leda – tävlingen alltså.
  Klart du kan inte gå förbi sådana delikatesser. Det vore rentav dumt! Och om du hittar massor kan du ju alltid sälja dom på lokala marknader/loppisar. Det gör många här faktiskt Ett lönande extraknäck om det är ett svampår vill säga.
  Ett härligt inlägg:-) Mera sån’t:-)

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Just nu är inte sjönära skogen nåbar, vi har översvämning lite överallt och det är på tok för blött. Måste torka upp innan man kan ge sig ut efter svamp igen. Träden som ligger är nog såna som murknat och får ligga kvar som näring åt jorden.

 4. Svara

  Anki

  10 augusti 2023

  Vi är nog lite tokiga både du och jag … men visst är det njutbart med ett riktigt oväder – bara man är klädd för det 🙂 Härliga bilder!
  Skrattade gott åt BP:s kommentar – och hon har rätt! Du leder! Japp – bäst du letar reda på svamptorken, för speciellt soppar blir ju bara så mycket bättre torkade. Grattis till den fina skörden! Smörsopparna väntar jag med tills det blir regnfria dagar – hopplösa att rensa just nu!
  Jag blir så förbannad på dessa latmaskar som inte ids ta reda på skräpet! Grrrr!
  Ha en fin torsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Ja man ska inte plocka svamp i regnväder eller när det är för blött i markerna. Jag blev ju så ivrig när jag helt oförhappandes ramlade över svamp, här! Hade ju totalt räknat bort dem. Nu är det översvämning o högt vattenstånd här i Runn så nu går jag inte i blöt terräng, eller jo, idag gick jag till slussen som är översvämmad o vidare till stan där Faluån svämmat över. Såg inga svampar! Kram

 5. Svara

  Minton

  10 augusti 2023

  Vädret är ok för mig men Minton tycker inte om det. Bilden på änderna är kul och björkfrön har vi också. Svamparne ser fina ut och smakar gott.
  Önskar dej en blåsig dag fniss

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Blåsten har avtagit, regnet kommer och går, o översvämningar är ett faktum här i Falun. Har varit o kikat på spektaklet idag.
   Kul att du hoppar med på tåget! Kram och nospuss till MInton

 6. Svara

  Anna-Lena

  10 augusti 2023

  Du är en frisk fläkt!
  Gillar också vindar. Lite regn går bra! Även om jag förstås vill ha sol.
  Var ute i skogen med barnbarnskillarna igår. De är riktiga svampplockare. Vilket innebär soppar och kantareller. Säkra kort. Fanns en hel del… samt någon blodriska. Pepparriskor också, men dem hoppar jag över.
  En sådan massa björkfrön! De är på spridning här också, förstås.
  Redigt av dej att plockacupp skräpet. Jag hade nog gått förbi. Barnbsrnskillarna hade tvingat mej att plocka upp. Mulle och Natursnokar ger hopp för framtiden
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Kul att killarna gillar att plocka svamp! Jag trodde ju inte det fanns något här i stadnära skogar, men tror kanske inte att folk är så aktiva med att leta…eller så hade jag tur.
   Jag vill gärna ha ett gäng riskor att salta in. De blir en underbar svampsallad i vinter.

 7. Svara

  Mia

  10 augusti 2023

  Se där ja, vilket svampår det ser ut att bli eller är, bara det inte blir FÖR blött förstås…. 🙂
  Änderna verkar njuta av ovädret också, det ser ut som om åtminstone den ena skrattar gott! Häftig bild 🙂
  Den här Hans han har då varit snäll mot oss, lite har han ruskat om men nån nederbörd att tala om har det inte varit, jag tömde regnmätaren nu och den innehöll endast 6mm vatten.
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Har inte hunnit med kommentarerna riktigt, det har gått några dagar, ganska regniga hos mig. Översvämning vid slussen och Faluån i stan. Har varit och kollat idag, blev 6 km promenad då vi missade bussen hem o inte orkade vänta en timme. Men då kommer vi lindrigt undan ikväll. Nu får svamparna titta upp och torka upp lite innan de ev. är plockbara. Kramen

 8. Svara

  Karin

  10 augusti 2023

  Lite som Muminpappan då, som tyckte att en lagom storm piggar upp!
  Visst känns det som att man har uträttat något när man varit ute i lite tufft väder, till skillnad från en stillsam solskenspromenad. Grattis till svampskörden – nu fick jag lust att dra på stövlar och regnjacka och ge mig ut i markerna!

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Stämmer bra det! Läste ju nyss Pappan och havet…som var rätt dyster.
   Sommarboken var betydligt ljusare.
   Lycka till på svampjakten!

 9. Svara

  Anna-Lena

  10 augusti 2023

  Vi är lite lika där… Jag gillar också väder. Och då menar jag allt i väderväg. Imponerad av naturens krafter.
  Dock inte av de extrema väderlägen som kommer allt oftare numera, som vi alla har medverkat till, och fortsätter att medverka till. Den framtida miljö- och naturkatastroferna oroar mig mycket.
  Svamp vill jag också hitta. Men har insett att det finns mycket mer av den varan i Falun än i Östersund. Man kan inte få allt härivärlden.

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Visst oroas man av läget på vår planet, Det känns som att man ändå inte tar till sig allvaret, för det är verkligen allvarligt.f Kommande generationer kommer att banna oss för evigt. Om de klarar sig…Vi har ju liksom levt större delen redan, men de kommande generationerna, usch. Och ärligt, inte tar min dotter och mina barnbarn heller alltför allvarligt på situationen. Man handlar kläder från Kina, man flyger, man konsumerar, kastar utan att källsortera…suck. Jag har inte lyckats vara övertygande nog för att förändra beteenden…mina egna små anpassningar gör ingen större verkan men känns bra ändå. Översvämning i Runn och i Faluån idag, dock hanterligt fast man inte kan ta sig fram där man brukar. Var ju tvungen att se med egna ögon…

 10. Svara

  znogge

  10 augusti 2023

  Det gör du absolut inte! Vi tycker alla om olika sorters sommarväder så det är bara befriande att någon är nöjd 😀 Att jag inte är det är en annan femma 😉 Som hundägare kan man däremot inte vara nogräknad utan vi är ute i ur och skur.

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Ja det har du rätt i, vi äger både regnställ och stövlar och traskar ut i alla väderlekar. Däremot har jag aldrig haft någon hund som älskat regn, nuvarande prinsen är högst ovillig att blöta magen, korta ben som han har

 11. Svara

  Äventyret Framtiden

  10 augusti 2023

  Definitivt så retar du inte gallfeber på mig. Jag gillar oväder. Också. Att låta vinden blåsa rakt igenom en, försöka stå stadigt samtidigt och bara ta emot. Finns det någonting härligare?
  Härliga foton, på foto nummer två, tror att det är där jag ser en säl…ser du den själv?
  Ha det gott med sommarvarma hälsningar från gränden!

 12. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  10 augusti 2023

  Hahaha, nej mig retar du inte ett dugg för jag gillar också busväder. Inte jämt och hur mycket som helst men någont ruskdag då och då livar upp 😀 Vatten som rör sig i vindarna och näckrosor som följer med i vågorna är kul att titta på och alla buskar och träd som böjer sig i blåsten ger lite spänning. Så länge de inte faller i blåsten för då är det inte lika roligt längre. Oj, vilken fin svampskörd det blev. Du kan säkert få nytta av svamptorken efter allt regn så se till att alltid ha en tygpåse med dig. Annars funkar det med bajspåsar också. Sådana har jag haft nytta av många gånger i svamskogen 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Jag går inte omkring här i förorten med en svampkorg i handen, skulle väl bli utskrattad. Men, jag har en svampkniv och en tunn tygkasse i min lilla handväska utifall att…och skulle den mot all förmodan bli fylld så är bajspåsarna jättebra, bara man inte hittar stooora karljohan, “ler” Kram

 13. Svara

  LillaSyster

  10 augusti 2023

  Näe, det krävs lite mer än så för att reta gallfeber på mig.
  Jag gläds med dig som hittat stora fina svampar =)
  Tack för länken med den söta katten….sedan att jag inte kunde läsa texten det var ju en annan femma – eller läsa kunde jag väl men att förstå innehållet , nä där blev det tvärstopp.
  (Norska och danska kan man ju kanske klura ut – gissa sig till innehållet någorlunda , men finska inte en chans. Tur att jag hittade knappen med translate=)
  Önskar dig en bra kväll solen har faktiskt visat sig en stund nu i em.

 14. Svara

  Åke

  11 augusti 2023

  WOW!!! Här fick man hålla i sig. Ja moder natur eller Hans har väder med sig. DEt här med plastpåse och tomma burkar, jag tror det inte står på påsen att man ska låta bli att slänga den i naturen serru. Mycket folk numer har inte en egen hjärna att tänka med. Så läckert med svampen, du är duktig på veitsi. Jag har alltid sagt: Pokkon 🙂

 15. Svara

  Ditte

  12 augusti 2023

  Lika bra att gilla vädret. Och fina bilder blev det och en fin vistelse ute. Och en hel del svamp fick du ju också med hem. Heja!
  Reta gallfeber? Å, nej ska mer till för det.
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 augusti 2023

   Nog är ju vi rätt luttrade med väder av alla de slag vi som bor här uppe i Norden. Du har ju bott utomlands i långa perioder, imycket varmare klimat, blir det inte lite långtråkigt? Här hemma händer det grejer, har inspekterat vattennivåerna i sjö och å idag, och nog svämmar de över brädden alltid, dock inget dramatiskt. Kram från pörtet

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 104
 • 138
 • 1 654 180
 • 5 124
 • 66 091
Sök här