skyltsöndag

Skyltsöndag # 289

Av
den
22 november 2020

Idag får jag tänja rejält på alla tänkbara regler för vad som kan räknas som skyltar.
Anledningen är förstås obefintliga skyltalster att fota i dessa tider på denna plats på jorden.

Jag grävde djupt i arkivet, jag backar ända till 2012 minsann!
Den svåra backen gäller vintertid då man har skidor på fötterna!

Olåst övernattningsstuga där man är välkommen att kliva på
Bägge fotona tagna vid den gamla finngården Skifsen.

Jag har suttit och bläddrat i en tunn och intressant gammal bok utgiven av Svenska Skogsvårdsföreningen omkring 1960

1997 flyttade jag till ett fd. skogshem som bestod av byggnader som från början inhyst skogsarbetare och där det fanns ett kök med matsal där maten tillagades och serverades.
Stället hette då Sävenäsgården, senare bytte det namn till Klotens Värdshus.

Vi serverade väl inte direkt skogshuggarmat men portionerna var mycket väl tilltagna, alla skulle bli mätta!

I den här skriften som är lånad från Nordiska museets bibliotek i Stockholm ingår bl.a näringslära, matlagningslära och recept.
Där står bl.a att skogsarbetaren ska äta enligt schemat:
Frukost före arbetet kl. 6.30
Förmiddagsmål kl 9.15-9.30
Middag kl 11.39 – 12.30
Eftermiddagsmål kl 14.30 – 14.45
Kvällsmat efter arbetet kl. 17.00
Bland recepten bläddrar jag igenom Risgrynsvälling, stänkvälling, sillbullar med korintsås (tack för att jag sluppit äta detta!) , regn-och rusksoppa (fläskkorv, vitkål), samt en massa recept på kalvhjärta!

I slutet av boken kommer jag äntligen till “skyltarna” dvs. matreklamen!

Jag väntar med spänning på om någon läsare minns dessa matvaror? Ekströms nyponsoppa lär väl fortfarande finnas att köpa?

Min senaste spännande inköpta matvara var denna burk, en mycket smakstark kimchi, god som sjutton! Bara jag slipper uttala ordet…

Avslutar med lite humor mitt i eländet, samtidigt som jag lyssnar till statsministerns allvarliga tal till folket.

Sköt om er alla fina vänniskor!

BP förvaltar skylt-temat som man snabbt blir beroende av och du hittar flera skyltare här

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Tove Olberg

  22 november 2020

  Fri tolkning gäller ju så du klarar din skyltning väl Paula 🙂 Det är roligt att tänka tillbaks och få reda på hur det var förr med mat och annat. Jag har kvar från skolkökstiden n bok Matläre, men recept och näringsinnehåll itabellform.
  Sköt om dig du med 🙂

  • Svara

   Paula

   24 november 2020

   Den boken ska du vara rädd om tycker jag. Jag har ett par gamla tjocka kokböcker från föräldrahemmet, det finns ju faktiskt recept som håller ännu!

 2. Svara

  Minton

  22 november 2020

  Di lyckas alltid hitta något till skyltar. Kommer gärna på begravningen av grisen Oskar ??

  • Svara

   Paula

   24 november 2020

   Glömmer aldrig när vi serverade grisen Caesar på julbordet och makabert nog hade rökt grishuvudet som fick hedersplatsen på bordet med ett äpple i munnen…Bonusbarnen vägrade äta skinka den julen…

 3. Svara

  tanthuset

  22 november 2020

  Jag bara älskar dina skyltar, gamla som nya, så det så 😀 men det handlar ju mycket om mat förstås, då är jag lättflörtad kan jag säga, fast du brukar ju alltid skylta härligt!
  Nyponsoppa finns fortfarande, det har jag nästan alltid hemma som lite reserv om jag vill ha nåt snabbt och lätt, bra att ha i katastrofförrådet också!
  Kimchi har jag aldrig testat men den där lät spännande….och HET! Måste kolla om jag hittar nåt recept för jag lär ju inte hitta den i affären 🙂
  Stackars Oscar, jag ska tänka på honom och hans närmaste den 24:e….vila i frid!
  Kram goaste Paula, var rädd om dig!

  • Svara

   Paula

   24 november 2020

   Nog hittar du recept på kimchi på nätet ! Jag har lånat några böcker från biblan i ämnet men inte kommit till skott med att tillaga någon själv. Jag har blivit så vansinnigt lat så jag vill inte slita fram alla köksredskap i mitt minimala lilla kök i första taget….Kramen

 4. Svara

  bpz3

  22 november 2020

  Du får alltid till det, och idag är då verkligen inget undantag. Du verkar också ha ett välfyllt skyltlager:-)
  Med tanke på matlagningsschemat för skogsarbetare från 1960 så stämmer det än idag och inte bara för skogsarbetare. Mattiderna hålls såhär på förskolor till exempel – hahaha. Där ser man.

  Så roligt med de gamla annonserna för nypon och raggmunk, riktig matnostalgi Matbiten Esseli låter lite finskt faktiskt och är riktigt charmigt. Bra att man åt färdigmat redan då, så det är alltså inget “modernt” påfund;-)

  Sista skylten – hahaha! Ja, just nu är det nog många som letar kryphål och lär hitta dom också. Tyvärr måste jag nog säga, för läget är alldeles för allvarligt för det, trots jul, nyår med mera. Såg inte Stefan Löfvens tal, men hörde Knutssons analys av det i svts nyheter. Läget är som det är för alla i hela världen just nu. Det är bara att rätta sig därefter och hålla ut. Vi har ju inget varl…

  Tusen tack för toppen skyltar och länken:-)

 5. Svara

  ibod11 - Ingrid

  22 november 2020

  Du lyckades lika bra som alltid med skyltarna. Raggmunksmixen känner jag igen och kommer aldrig att glömma. Första och enda gången jag skulle använda den slog det slint i huvudet och jag rörde ut mixen med mjölk i stället för vatten. Det blev bara en sörja i stekpannan och det var bara att slänga allt. Sedan övergick jag till att göra egna raggmunkar 😀
  Kram

 6. Svara

  Susjos

  22 november 2020

  Nyponsoppa serverar vi gärna till de blivande mammorna på mitt jobb, bara at thålla upp från en tetraförpackning, vi behöver inte vispa till den. Kul med de gamla skyltarna, men sillbullar i korintsås vill inte jag ha heller, haha!
  Sista texten med grisens begravning, haha! Visst måste man få skratta i dessa bistra tider!
  HA det gott! Snyggt skyltat!
  Kram

 7. Svara

  Ditte

  22 november 2020

  Härliga skyltar” Och så roligt med lite nostalgi! Vad gäller Ekströms nyponsoppa och deras raggmunk har jag ätit dessa många gånger. Nyponsoppan mest. Men även blåbärssoppan. Vilken “rolig” bok om matvanor för en skogsarbetare. Men jag känner igen tiderna från förr även om man inte var skogsarbetare. Vet att det var så för många när jag växte upp på landet i Västergötland. Sedan förslag på maten. Nja. inget fö mig med sillbullar eller annat.
  Tack för tipset om “kimchi” . Ska genast i veckan ut och leta. Har gjort själv vid ett par tillfällen och det blev bra. Men smidigare att köpa.
  Skrattade gott år “skinkan” . Ska anamma detta.
  Kram

  • Svara

   Paula

   22 november 2020

   Du kan inte tro vilken service man kan få här i byn. Vår eminenta bagerska ordnar med reko-ring i Södra Dalarna varannan torsdag. Då åker leverantörer till olika utlämningsställen o avlämnar sina produkter till kunder som redan beställt och betalt sina varor. Till vår lilla by kommer de inte med leveranser men då tar bagaren med grejer till mig när hon åker o sköter sina leveranser av bröd, ägg och andra varor.Just den här kimchin är kryddad med Koreas särskilda kimchichili, gochugaru. Den djupa och mustiga umamismaken som skapas av vitlöken, chilin, ingefära och tamarisoja passar som tillbehör till grillat och grytor eller som topping på en ägg- eller ostmacka. Så står det på etiketten Het och supergod. Den burken kommer inte att bli långlivad..
   Kram

 8. Svara

  Anki

  23 november 2020

  Ännu en prima skyltblandning! Mattiderna väcker minnen från mina år på en stor gård ute på Östgötaslätten. Kaffe och smörgås vid 6-tiden, frukost vid 8 – och då var det gröt, eller blodpudding och kaffe, lunch vid 12, middag vid 5 och kvällsfika vid 8-tiden på kvällen. Jag minns att jag tyckte att det åts väldigt ofta och väldigt mycket 🙂
  Den där kimchin ser verkligen spännande ut!
  Haha … begravning av grisen – kul!
  Ha en bra måndag!
  Kram

 9. Svara

  Ama de casa

  23 november 2020

  Snyggt skyltat igen! Den svåra backen såg inte så jättesvår ut, mest platt. Men jag antar att den går utför rätt rejält utanför bild 🙂
  Snacka om inrutade matvanor! 11:39 – 12:30? Det gäller att vara punktlig 😀
  Visst känner jag igen Ekströmsgubben och hans mat. Men den där ovanför är jag inte bekant med.

  Ha en fin start på veckan!

 10. Svara

  Geddfish

  23 november 2020

  En härlig skyltblandning! Mycket nostalgi i den. Ja, jisses, färdigmat på burk och i pulver, känns som vandringsmat.
  Om vi skulle träffas i den närmaste familjen skulle vi bli 16 pers men det har nog aldrig hänt förr heller. Jag får vara glad om jag kan träffa 2 pers i år, om ens det.

  Kul att du rest runt Vänern. Vackert överallt där. Vänermuseet är speciellt.
  Skyltkram!

 11. Svara

  byblixtra

  23 november 2020

  Så härligt skyltsöndag!
  Kul att få se matreklamen i boken. Gillar käpphästen bäst! 😉
  Jag tror att Ekströms fortfarande finns kvar men den där konserven har jag aldrig sett och den lät ju väldigt praktisk fast gissar att det inte smakade så gott.
  Kul sista skylt. Det är då inget fel på kreativiteten. 🙂

 12. Svara

  LillaSyster

  23 november 2020

  Tack jag kommer på begravningen =)

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 124
 • 596
 • 1 636 068
 • 5 093
 • 65 655
Sök här