skyltsöndag

Skyltsöndag # 423

Av
den
18 juni 2023


Dalregementet ligger (praktiskt nog?) precis vid Falu lasarett! Så när jag besökte ena stället besökte jag även det andra

I en park på området såg jag en krans och nyfiken som jag är gick jag förstås närmare

Texten på plaketten säger mig dessvärre ingenting, vet inte om någon olycka hänt eller varför man valt att ha denna minnesplats just här.

Och vad gör nu pinnstolen uppspikad på väggen?

Ett möbelsnickeri! Det är inget man numera ser så ofta då de flesta handlar på Ikea..

Och så avslutar vi med en charmig skylt för nakenbad, lånad av Mia som fotat den i Söderhamn. Vet inte om jag ska tro henne när hon säger att hon inte var där och badade..

BP förvaltar skylt-temat som man snabbt blir beroende av och du hittar flera skyltare här

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  18 juni 2023

  Möbelsnickare?? Inte illa minsann 🙂 sen blev jag väldigt nyfiken på vad som hände 31 maj 1988, har googlat men inte hittat nåt, mysko……Å du, jag lovar, jag badade INTE! 🙂
  Kram på’re

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   Mina duktiga bloggvänner levererade följande : https://smvu.se/registerkort-nr-w29/ Man tog helt sonika bort en del gradbeteckningar! Så det är de “döda” beteckningarna man begravt, hihi!

   • Svara

    Mia

    20 juni 2023

    Haha, ja det var ju en kul förklaring! 🙂 🙂

 2. Svara

  Ditte

  18 juni 2023

  Så fina skyltar! Dalregementet har jag besökt några gånger i sällskap med min pappa. Och bra att du kan kombinera en tur till sjukhuset med ett besök här.
  Tänk, möbelsnickare. Och visst lägger en extra märke till detta med den vackra blå stolen på väggen-
  Hoppas du har det bra.
  Många tankar och en varm kram

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   Hemkommen från semestern? Jag har förstått att ni haft en skön vecka på en vacker grekisk ö! Hoppas rehaben funkar bra! Kramar

 3. Svara

  byblixtra

  18 juni 2023

  Som jag tolkar texten på stenen är att plutonsofficersgraderna upphörde/slutade att användas 1983 och att nya officersgrader med andra namn tog över.

  Ja, man kan undra varför pinnstolen är fastspikad på väggen men lite snyggt med en blå stol mot den röda väggen. En konstinstallation kanske?

  Det finns en och annan hantverkare fortfarande och kanske blir det fler framöver när vi blir mer medvetna om att vårda det vi äger istället för att köpa nytt.

  Bra alternativ skylt med texten på en sten.

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   Tack för info, hittade inte dessa uppgifter själv, men det gjorde mina duktiga bloggvänner! Jag var lite otydlig i inlägget märker jag, stolen som är uppspikad på husväggen hör ihop med nästa skylt om möbelsnickeriet! Genialt faktiskt…

 4. Svara

  Karin

  18 juni 2023

  Fina skyltar och jag fastnar särskilt för snickerskylten! Jag har just skrivit om min farfar som startade snickarverkstad 1919 och hans första annons för verksamheten inleds: “Rekommenderande mig i den ärade allmänhetens benägna hågkomst …”

 5. Svara

  Minton

  18 juni 2023

  Kul med stolen på väggen den syns. Hantverkare finns inte många kvar. Stenen so visar var nakenbadet finns gillas.
  Kramar från oss

 6. Svara

  BP

  18 juni 2023

  Undrar vad som byggdes först – regementet eller lasarettet;-) Minnesstenen var märklig tycker jag. Det saknades ju text, bland annat namnet på personen/personerna som ligger begravt där.
  Älskar utsmyckningen med den uppspikade stolen. Kan störa mig en aning att den är blå, men man kan ju inte få allt här i livet;-)
  Hantverkskompaniets skylt är otroligt charmig. Tror att sådana snickerier är så illa tvungna att förlita sig på underhållsarbeten på herrgårdar, slott med mera.
  Nakenbad – hahaha:-) Har faktiskt bara badat naken en enda gång i Sydfrankrike. Det var första och enda gången, då jag brände mig nåt så fruktansvärt på ett väldigt känsligt ställe på kroppen. Man lär sig den hårda vägen, åtminstone gör jag det;-)

  En härlig varierad Skyltsöndag:-) Tusen tack för den och länken:-)

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   https://smvu.se/registerkort-nr-w29/ Där hittar du svaret på gåtan, man har begravt gradbeteckningar inom försvaret! Jag har duktiga bloggläsare som hjälper mig på traven. Angående stolen på husväggen så är den spikad vid följande skylt om möbelsnickeriet. De hör alltså ihop, jag var otydlig där.
   Vi finnar badar alltid nakna vid bastubad, vem vill klä på sig en baddräkt när man är svettig och varm o bara längtar efter svalka! Däremot kan man vira in sig i en badhandduk som man lämnar på stranden/bryggan innan man doppar sig och som man kan skyla sig med vid uppstigning…

 7. Svara

  Anna-Lena

  18 juni 2023

  Jag googlade på den där minnesstenen och hittade detta, https://smvu.se/registerkort-nr-w29/
  Vet inte jag, men tycker att det är lite överdrivet att resa en sten när några befälsgategorier försvinner.

  Trodde först att det handlade om Flinks vansinnesdåd, men den skedde 1994… Fruktandsvärd händelse. Den stenen finn nära lasarettet, på väg mot regementet.
  Möbelsnickerivisste jag inte fanns i Falun. Men kul!

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   Tusen tack för hjälpen! Nu har jag kunnat delge övriga (rätt många förvånade) om hur det kom sig. Det är ju inte helt vanligt att begrava och resa en sten över avlagda gradbeteckningar, hihi
   Visst känner jag till historien om Flink, plockade fram boken Falun gata för gata som jag inhandlade nyligen när jag flyttade närmare stan. Där finns kartor över varje område med hänvisning till händelser. Med hjälp av den kommer jag lätt att hitta rätt. Tack för tipset, onekligen en makaber dyster och hemsk historia. Tydligen lever han i frihet under skyddad identitet idag…

 8. Svara

  Anna-Lena

  18 juni 2023

  Här kan du läsa om Mattias Flink.
  https://lokalti.se/falun-glommer-aldrig-mardromsnatten/

 9. Svara

  Geddfish

  18 juni 2023

  Det var säregna och vackra skyltar!
  Jag undrade också vad Nådens år 1983 innehöll. Men läser förklaringen hos ByBlixtra, tack!
  Ha det gott!

 10. Svara

  Åke

  18 juni 2023

  Skrattar gott åt nakenbad. Det är dessutom skrivet i sten 🙂 Fin och talande skylt om Hantverkskompaniet. Mycket om kompani förresten 🙂 Pinnstolen är helt klart en skylt 😉

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   Pinnstolen och möbelsnickeriet hänger ihop, jag var otydlig där för de hängde på olika väggar!

 11. Svara

  Susjos

  18 juni 2023

  Tänkte också direkt på Flinks massmord när jag såg minnesstenen, men det skedde 1994, minns det så väl, då levde fortfarande min mamma och pappa och bodde i Falun.
  Stolen på väggen var ju rolig! ?
  Tänk att jag har fått en dalahäst av Ditte som har varit hennes pappas, som han fick av just Dalregementet!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   Det var en fin gåva du fick! Jag har en bok som heter Falun gata för gata som innehåller en massa fakta och kartor över Faluns olika stadsdelar. Jag köpte den när jag flyttade till Sundborn med tanke om att jag skulle röja runt i stan. Nu blev det inte så, inte då, men nu när jag bor närmare ska jag utforska mer. Platsen på bilden https://smvu.se/registerkort-nr-w29/ kan du läsa om här. Man fimpade vissa gradbeteckningar inom militären, haha

 12. Svara

  LillaSyster

  19 juni 2023

  Vilken fin spegeldörrar och inramningen av fönstret- det är skillnad mot dagens nya “tråkiga” hus. Du kanske ska skriva Paula’s bad på en sten. Förlåt att jag inte varnade om maten…..
  Och svar, nix inte min gubbe som du gissat på. Ha en bra måndag!

 13. Svara

  Anki

  19 juni 2023

  En härlig mix av skyltar!
  Jag gör samma tolkning som Byblixtra!
  Nakenbad … det var många år sen 🙂
  Kram

 14. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  19 juni 2023

  Texten på minnesplatsen förstår inte jag heller men det viktiga är kanske att de som är berörda förstår. Lika frågande som du är jag även när det gäller stolen. Är det en kul grej eller betyder det något? Det kanske vi aldrig får svar på.
  Nakenbadarna kanske både vill få vara ifred och varna andra som kanske kan bli illa berörda. Fin skylt i alla fall 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   https://smvu.se/registerkort-nr-w29/ En av mina bloggvänner gav mig länken. Det handlar om att vissa gradebeteckningar gick i graven då, haha, ja jag säger då det…
   Däremot var jag otydlig med stolen, på andra gaveln satt nästa skylt om möbelsnickeriet, alltså hänger de ihop! Där du ser stolen på långt håll, där ligger snickeriet! Bra va!

 15. Svara

  KajsaLisa

  19 juni 2023

  Skylten verkar konstig, är det fler som är begravda där? Faluröd fasad med dalablå stol funkar ju bra ihop.

 16. Svara

  Äventyret Framtiden

  19 juni 2023

  Jag var ute och “slarvade” till rätt sent igår så först nu tittar jag in på dina skyltar. Gillar pinnstolen förstås, där vill jag sitta…hoppas att den är förstärkt med långa långa spikar.
  Snickeriskylten är favoriten i övrigt…och nådens år 1988 , lite gammaldags språk men så ska det säkert vara .
  Tack för fina skyltar! Nakenbadet, ja, men det skulle väl passa både dig och mig Paula? Vi som har lite grann saunablod i oss.

  • Svara

   Paula

   20 juni 2023

   Jag fick bra hjälp med förklaringen till minnesstenen, https://smvu.se/registerkort-nr-w29/, man lade bort vissa gradbeteckningar inom militären och alltså begravde man dem…
   Jag skulle inte tveka att bada näck en sekund om det fanns en bastu där!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 105
 • 138
 • 1 654 181
 • 5 124
 • 66 091
Sök här