Läst

Söndags-smakbit # 24

Av
den
18 juni 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
Jag läser Den underjordiska solen av Andrea Lundgren
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.
Smakbit sid. 63
“Både mamma och Tatu kallar mig alltid pyret, gullenässlan, lilla varg, fast jag inte är särskilt liten längre utan snart lika lång som mamma. När jag ser mig själv i spegeln tänker jag att jag är för stor för att rymmas, att jag har vuxit ur min egen kakform. Att det inte är mitt ansikte som finns där i spegeln, bara kött och hud i vägen. Mitt riktiga ansikte finns under och mina ansiktsdrag är de utstående russinen när lussebullarna svällt i ugnen.”

sid 149
“En människa väljer ett föremål, ett kors exempelvis, och laddar det med en högre mening. Kanske kan jag göra detsamma med en bit av kroppen, för att motivera dess överlevnad. Min första impuls var att ta näsan, men det finns en rysk författare som redan gjort näsan till “sin”. Jag får ta något annat. Kanske ett knä. Symboliken är lättfunnen, knäledens mekanism har stor betydelse för allehanda rörelser, klättring såväl som neråtgående. Jag har alltid tyckt att det är vackert att knät skyddas av en “skål” att man, när man faller på knä, faller ner “i sina skålar”. Utan knän skulle jag inte kunna promenera, det skulle vara en stor förlust, att gå är min favoritsyssla. Det må vara en liten sak. Men jag försöker att inte ta något för givet.”

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Cinnamon

  18 juni 2023

  Tack för smakbiten! En för mig helt okänd bok och författare.

 2. Svara

  Monika

  18 juni 2023

  Kände inte till denna och navelskåderiet i smakbitarna får mig inte direkt att bli sugen på den ?

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  18 juni 2023

  gillade Nordisk fauna. har inte läst denna. tack för smakebiten!

 4. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  18 juni 2023

  Helt okänd författare för mig! Tror inte att stilen hon skriver i passar mig!!
  Nej, poolen är – för andra sommaren i följd – inte fylld. Det är jag som älskar att bada, så nu när Rolle har så mycket att ta hand om (mig, mina växter, städning ute OCH inne och allt annat) så orkar han inte med poolen längre – jättetrist. Men jag vill inte tjata för mycket!
  KRAM-Susie

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  18 juni 2023

  läst ett par böcker av Andrea Lundgren, tack för smakbiten.

 6. Svara

  Marie Eggimann

  18 juni 2023

  Tack för smakebiten helt ny bok för mig.

 7. Svara

  Lottens Bokblogg

  18 juni 2023

  Okänd bok för mig. Ganska intensiva betraktelser av sig själv och sin kropp i smakbitarna.

 8. Svara

  Åsa

  18 juni 2023

  Den boken var även ny för mig. Tack för smakbitar!

 9. Svara

  Sara Pepparkaka

  18 juni 2023

  Tack för smakbiten, den boken hade jag inte hört talas om.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 166
 • 189
 • 1 655 000
 • 5 128
 • 66 118
Sök här