Bloggen

Slitgöra i värmeböljan…

Av
den
13 juni 2006

Hasse fikar
Vaknar, ingen gubbe i sängen, stiger upp, ingen gubbe i huset, ahaa, där sitter han i syrenbersån o morgonfikar!

Igår bestämde jag mig, jag SKA prova att göra maskrosvin!
Några dagar tidigare hade jag också bestämt mig och tvingat gubben att hjälpa mig att plocka blommor innan han fick klippa gräsmattan….jo han e snäll han!
Men sen blev det såå varmt, ställde undan hinken med blommor på farstubron för att ta itu med dem på kvällen och då….ja ni förstår, det fanns bara en klibbig sörja kvar i hinken, bläää…
Men igår skulle jag vara smart o bara gå o plocka i skuggan tänkte jag…solen och jag leker ju kurragömma varje dag nu runt huset, jag gömmer mig och solen hittar mig……
Men det var i elfte timmen, för till min förskräckelse visade det sig att de flesta maskrosor blommat ut i hettan…. så för att hitta tillräckligt många (600 blommor!Ooo!) så var jag ju tvungen att plocka mitt i solgasset med svetten rinnande nerför pannan!
Nä jag är inte klok, och vem räknar förresten antal maskrosor? Ja, rätt gissat, jag!
Nåväl, sen skulle dom j___rna noppas!
Satte mig tillrätta i syrenbersån där det i alla fall var halvskugga, och sen var det bara att börja plocka kronblad…. jag måste nog ha plockat en o annan höna i ett tidigare liv, för jag tyckte det var en ganska vilsam och trevlig sysselsättning! (men jag hoppas att jag inte i det tidigare livet behövt nacka den stackars hönan!)
Släng er i väggen, yoga o meditation…..det går lika bra att noppa maskrosor!
Rena terapin faktiskt, och jag som normalt helt saknar tålamod bara satt o satt o satt….o myste!
Måste bero på att jag kände att jag samtidigt faktiskt uträttade något produktivt!
Dessa 600 blommor gav mig till slut 3 liter blomblad (!) som behövdes till vinreceptet.
Och om bara ett år får jag avsmaka resultatet, haha!!!

Nu ska jag visa några bilder från Medeltidsmarknaden i Grangärde som vi besökte i lördags

stupstocken
Vid “stadsporten” stod ett anslag om att om man ertappades rökande kunde man hamna här….i stupstocken för att skämmas!!!

brödbak
Flickorna som bakade tunnbröd hade fullt upp, man kunde handla varmt tunnbröd med smör, mums!

ponnykörning
Barnen fick åka i vagn dragen av ponnisar

medeltidsmåltid
Här var en riktig medeltidsmåltid uppdukad, man till och med drack ur horn!

getost o annat gott
Denna herre blev omedelbart min polare, han sålde ju getost! Både färskost med vitlök och vit caprin slank ner i kassen!

vill du se fler foton, klicka här nedanför!

grangärde hotell
Grangärde kyrkoby ligger mycket vackert vid en sjö. Hotellet drivs sedan 4 år tillbaka av holländare.

jag sitter o njuter
Skönt med en stund i skuggan!

staket
Vilket otroligt hantverk detta staket var, undrar om det är flätat av pil? Skulle passa fint i min trädgård!

jag fikar
Skolbarnen sålde kaffe o hemgjord saft, gott!

smånarrar
Två små flickor med söta narrmössor.

gammal kärra
På väg till parkeringen såg vi denna klenod. Spana in kappsäckarna på takräcket!

fiin bil
Denna MG var en betydligt lyxigare variant som gubben här beundrar!
Sammantaget var marknaden väldigt trevlig, alla var tidsenligt klädda vilket ju bidrog till atmosfären, och man sålde endast vettiga grejer som handgjorda smycken, kläder, korgar, och exotisk mat, vildsvinskorv o ostar t.ex. Min syster Tette skulle ha älskat alla “medeltidssmycken” och astrologiska tecken och runor man kunde handla!
Man kunde köpa sig brända mandlar att tugga på, fattiga-riddare från grillen eller grillspett.
Allt krims-krams man brukar se på de stora marknaderna saknades, skönt!
Nästa år kanske vi lyckas pricka in även föreställningen med eldslukare o gycklare!

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Bia

  13 juni 2006

  Men herregud människa vilket tålamod du har! Sitta och noppa blommor så där, till ett vin som tar ett år på sig att bli klart! Tänk om det fanns färdignoppade maskrosor att köpa! Du kanske ska börja noppa och sälja?

  Hur hinner du allt?
  Dessutom läser du ju böcker också i en rasande fart!

  Varför inte börja fläta ett eget pilstaket?
  Skulle inte förvåna mig om jag får läsa om det om ett par dagar!

  Sköt om dig och vila nu en stund! 🙂
  Kramar/Bia

 2. Svara

  Pialill

  13 juni 2006

  Inne och pustar ut i hettan. 🙂
  Ska du vänta ett helt år på vinet? Vi drack nog upp vårat efter några månader…på hösten om jag minns rätt. Inte var det gott, men full blev man. *harkel*

  Å fina foton som vanligt…..
  Kram i värmen.. 😉

 3. Svara

  Monica

  13 juni 2006

  Först plocka 600 maskrosor å sen noppa dem för att vänta ett helt år på att få dricka….hmmm, tror nog jag köper ett vin istället.

  Härliga kort från “medeltiden” – kan tänka mig att det var trevligt att strosa runt där.

  Ja de sa att det skulle bli något svalare i ett par dagar – det gör inte så mycket för jag ska jobba + att jag behöver både damma & annat här hemma. I denna värmen vill/orkar jag inte göra ett dugg.

  Kramen

 4. Svara

  mariannE

  13 juni 2006

  Det här är ju bara inte sant! Nu har du noppat maskrosor också .. häromdagen var det murklor sen denna marknad och allt annat!
  Snälla nån vad är du gjord av? kan man få bara en milimetar av din energi?
  Fina bilder som vanligt och ytterst intressant och rolig läsning. // Ja det är torftigt därnere i Kosovo
  Albanien var länge Europas fattigaste land och det är ju Kosovoalbaner som bor där ..( och serber) // Hoppas ni kunde samsas om TV kontrollen. Nu när du jobbat så hårt borde du få TV programmet i belöning!/
  M

 5. Svara

  Catja

  14 juni 2006

  Jag har gjort maskrosvin før fyra år sedan. Inte druckit det æn…tror du det ær gott eller kanske bara till att slænga? Vi får se, jag får væl korka upp en flaska. 🙂 Getost dæremot ær jag ingen væn av. Har provat det flera ggr och pratade om det senast i dag då det i tidningen Buffe var en tjej som grillade rødbetor med getost. Ser ju så gott ut men smakar fan och tvi!

 6. Svara

  Anne-Lie

  14 juni 2006

  Ok, ALLA var tidsenligt klädda… Å var är din och gubbens vadmalsklänningar då, om man får fråga?
  Jag gillar sån däringa Norsk getost, brukar köpa det i affären å skiva på mackorna.
  Förstår att det var avkopplande att noppa maskrosor, bara man hittar en plats i skuggen… jag lider nämligen i solen…
  Har undrat ett tag… vad för firma hade du tidigare?
  Svettikramar från aw 🙂

 7. Svara

  Susanne

  14 juni 2006

  Kikar in här och tittar på allt fint en stund! Trevligt! 🙂

 8. Svara

  Tina

  14 juni 2006

  Tänk sånt jobb tycker jag oxå om avkopplande är det skulle mycket väl kunna sitta o snoppa maskrosor men jag dricker ju inte vin så…. 🙂
  Vi brukar oxå ha en sån medeltismarknad här o de är mysiga, gillar inte marknader för övrigt.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 301
 • 354
 • 1 626 686
 • 5 070
 • 65 364
Sök här