Bloggen

Små men irriterande bekymmer

Av
den
6 april 2022

Innan jag börjar min svada så vill jag svara på frågan angående namnet på min blogg, Paulas Pörte, det var några som undrade vad det betydde.
I det här inlägget i bloggen från 2012 ger jag en förklaring till det!

Och nu till saken…

Titta hur rödgråten och eländig jag ser ut, och har så gjort hela långa vintern!
Så fort jag går ut och det blåser det allra minsta flödar det över i mina tårkanaler och tårarna forsar!
Fenomenet är absolut inte nytt, varje gång jag besökt optiker har jag påtalat mitt problem och fått ännu en sorts nya ögondroppar att testa.
Ja som du förstår så har inget hjälpt…
Av någon anledning har de senaste månaderna varit värre än någonsin. Tårarna rinner, snoret rinner, till sist ser jag inget trots att jag går och torkar ögonen med en näsduk medan vi promenerar. Jag är inte särskilt känslig för andras åsikter men nog måtte många undra när jag stannar och pratar med bybor och tårar bara rinner längs kinderna på mig hela tiden…
Lite smått desperat skickade jag in en egen vårdbegäran till ögonmottagningen här i Falun, och hör och häpna, jag fick brev idag!
Där slutade glädjen, för det stod att min begäran var mottagen och att jag skulle bli kallad i sinom tid…Där man skulle fyllt i ungefärlig väntetid hade man inte bemödat sig om att fylla i någon gissning utan gick över till att berätta att man förmodligen inte skulle hinna ta emot mig innan vårdgarantin slog till….
Suck,

Dottern undrade om jag testat något av alla allergimediciner som finns för för ögon. Och det har jag ju inte…
Som du ser har jag nu en hel drös av medikamenter då jag inte kunde välja! Nu ska jag systematiskt testa dessa tre, om något av dem kunde ge mig lindring.
Visserligen har jag aldrig lidit av pollenallergi men tron kan ju förflytta berg så vem vet …

Mitt andra irritationsobjekt har varit mitt nya bankkort som inte fungerat. Fel kod, fel på kortet, ja det ville sig bara inte när jag stod i kassan och skulle betala. Men idag, äntligen, efter en veckas krångel, lyckades jag genomföra ett köp, halleluja!

Imorgon lämnar jag min lilla sjusovare

hemma, för jag åker till vårdcentralen för spruta nummer 4!
Här i Dalarna får man nu som 65+ en fjärde spruta när det gått fyra månader sedan dos tre, och jag bokade tid direkt!
Så många vänner och bekanta blir fortfarande sjuka, och jag tänkte att jag eventuellt kan klara mig om jag skyndar mig med dos fyra!

Eller hur???

TAGS
30 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  6 april 2022

  Loratadin har jag använt nu i flera år mot min pollenallergi. Den skryter jag över kan jag säga dig. Så bra. Märker inget av allerin alls. Så prova den.
  vet inte när eller om vi får erbjudande om nr 4. Men kommer det säger jag ja tack.
  Ska steka några ägg här. Så en kopp te. Blir några timmars radiolyssnande på en engelsk kanal nu snart. Där spelar dem musik… ikke den här “nya” gnäll och skrik och kebabnorska.
  Ha en fabelaktigt fin kväll vidare nu.
  Kram från nabolandet.

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Tack för tips Synne, har tagit hem den, fast det är tabletter o jag tror jag behöver ha något som man har direkt i ögat. Men ska testa. Nu ska jag ta en tidig kväll, ska åka till tjejerna imorgon o fira barnbarnet. Nattikram från pörtet

 2. Svara

  Anna-Lena

  6 april 2022

  Ajaj! Inte kul med rinnande ögon. Enerverande!
  Bankkort som inte funkar! Katastrof! Samtidigt är ju samhället sårbart, så någon hacker kan sannolikt slå ut många bankkort samtidigt…
  Woodoo är kanske lika bra som en spruta till. Vem vet!?

 3. Svara

  Minton

  6 april 2022

  Fy vad jobbigt med allergi. Hoppas du hittar något som hjälper. Skall boka tid för min 4:e spruta i morgon. Daniel sover sött i mattes säng precis som Minton. Nu skall vi gå ut en liten runda så gab får kissa.
  Kramar från oss

 4. Svara

  Ditte

  6 april 2022

  Väldigt trist och inte minst så besvärligt med dina ögon. Och ett bedrövligt svar där du inte ens fått en tid. Pust! Och tanken på att resa Svea rike runt till andra ögonläkare lockar ju inte heller. Fullt förståeligt. Hoppas och håller nu tummarna för att någon allergimedicin skulle kunna ge dig hjälp.
  Dessutom ett trilskande bankomatkort. Tur att det i alla fall ordnade till sig. Till sist.
  Bra med fjärde sprutan. Har bokat tid för den till början av maj och det känns bra.
  Kram

 5. Svara

  Gun+Wiik+Pils+

  6 april 2022

  Det är tyvärr lite åldersrelaterat också det där med rinnande ögon och droppande näsa, slemhinnorna blir som allt annat ömtåligare. Men för dig verkar det ju va lite väl mycket, det är eländigt med dessa långa väntetider. Kan ju va så att du har stopp i tårkanalerns och då behöver du ju hjälp.

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Jo så är det nog, Och ärftlighet spelar in. Min pappa gick alltid med solglasögon på sommaren oavsett om solen sken, hans ögon var som mina, rinniga. Varför kan man inte bara få ärva det positiva? Testar mig fram nu, få se hur det går.

 6. Svara

  Ingrid

  6 april 2022

  Jag känner igen dina besvär, för jag har det precis likadant, men jag har en nässpray som hjälper, men den får man ju vara restriktiv med. Atrovent heter den och den finns i två styrkor, jag använder den svagare och jag använder den bara är jag går ut tillsammans med andra och likadant när jag ska äta tillsammans med andra, för även när jag åter rinner näsan, speciellt om det är lök i eller starkt kryddat. Är jag ensam kan jag sitta där med min pappersnäsduk.
  Kram

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Aha, du har fått den på recept! Jag har ju inte varit hos läkare för de här besvären, brukar ha så mycket annat att diskutera så man inte hinner med. Men tack för tips, kan ju be om ett recept vid nästa läkarbesök…Kram

   • Svara

    Ingrid

    9 april 2022

    Den är receptfri, men det kan ju billigare om man kan få ut den inom högkostnadskyddet. Trevlig helg!

   • Svara

    Paula

    9 april 2022

    Nämen, jag var ju inne på Apoteket och letade o där stod att den var receptbelagd. Jaja, det löser sig

 7. Svara

  Susjos

  6 april 2022

  Så trist med rinnande ögon, just idag har jag exakt samma problem, tänker på allergi jag…men är allergisk mot gråbo, och det är ju lite tidigt för det..
  Men prova allergidropparna, hoppas att de hjälper!!!!
  Bankomatkort ska ju bara funka, hoppas det fortsätter så nu!
  Har du vårdcentralen i Sundborn, eller måste du åka in till Falun?
  Ha en fortsatt fin vecka…trots att värmen verkar vänta på sig, sista bilden med snögubben, haha!!!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Det finns ingen service alls i lilla sundborn, varken vårdcentral, apotek, bibliotek eller annat. Tur man har vanan inne att åka buss vart man än ska…Kram

 8. Svara

  Äventyret framtiden

  6 april 2022

  Sista bilden är så mycket du Paula! Ja, du är förstås inte offret men din humor, galghumor kommer fram. Tack för den!
  Hoppas att du får ordning på ögoneländet, vad det nu än är. Kanske du har torra tårkanaler, då brukar det liksom svämma över kanterna…Lycka till! Jag håller mina tummar högt för att du snart blir bättre!
  Kram från Karin

 9. Svara

  Äventyret framtiden

  6 april 2022

  Hej Paula, jag skrev en kommentar här för en minut si så där men vet inte om den alls kom fram. Gör ett test nu …/Karinkram

 10. Svara

  bpz3

  6 april 2022

  Så jag känner igen mig här – takdropp och tårar när det är kallt ute. Gick till ögondoktorn som det gick att gå till inom två veckor för några år sedan. Hon rekommenderade Thealoz Duo, receptfritt på apoteket. Samtidigt importerade jag Visine (trots tullavgifter) från USA. Det visade sig vara en vinnande kombo.

  Det där förbannade takdroppet med rinnande nästa har jag dock inte få bot på än. Jobbar på det;-)

  PS. Bilden på den “mördade” snömannen är en höjdare:-) Å att ta fjärde sprutan – NEJ TACK. Då blir man ju bara beroende av vaccinet, samtidigt som man ändå blir sjuk. Läste om det – vad gäller äldreboenden, då alla fick sin fjärde dos… och tre av 6 boenden insjuknade. Den avdelningen hade klarat sig helskinnad från Covid sedan pandemin utbröt. Men inte nu efter 4:e dosen och alla restriktioner togs bort… DS.

  • Svara

   Paula

   7 april 2022

   men usch då, det är ju som att välja mellan pest och kolera! Lutar ändå åt att bli beroende av vaccin och hoppas på det bästa…ska prata med personalen,.Och tack för tipset om ögon/näsa. ska testas!

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Det verkar vara lite av ett lotteri hur allt går med covid. Min jämngamla granne har haft sjukdomen två gånger trots att hon är vaccinerad. nu har hon post-covid och mår inte alls bra. Eländes elände…Jag har skrivit upp medicinen du nämnde, samlar alla tips på en lista nu så får jag börja bocka av dem, någon borde väl ändå kunna hjälpa mig…så tack för tips

 11. Svara

  Anki

  7 april 2022

  Precis sådär känner man – och vill sticka knivar i alla snögubbar!
  Trist med dina rinnande ögon … hoppas du får hjälp av allergimedicin.
  Krånglande bankkort … verkligen irriterande!
  Önskar dig en bra torsdag!
  Kram

 12. Svara

  Mirjam Halvarsson

  7 april 2022

  Jobbigt, jobbigt 🙁 hoppas att nåt av de där medlen lindrar irritationen i ögonen. Nog tror jag att man kan bli allergisk även på “äldre” dagar, jag är då kroniskt snuvig under senvintern och framåt.
  Vad skönt att du tar den 4:e dosen vaccin, jag beställde tid till 11/4 men si det gick inte, det var TRE DAGAR för tidigt! Surt, då jag ändå hade ärende in till Vindeln.
  Må så gott Paula, kram på’re

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Men jisses, vilken paragrafryttare! Nu träffar ni ju inte så mycket folk så det är nog ingen större risk med att vänta men det är ju bra att det klaffar med annat! Inga större reaktioner efter sista sprutan, ömheten gick över på några timmar men jag sov som en gris i tolv timmar! Kram

 13. Svara

  Ama de casa

  7 april 2022

  Håller tummarna för att du får ordning på dina krånglande ögon! Jobbigt när tårarna rinner sådär obehärskat. Jag brukar också få “översvämning” när det är riktigt kallt ute, men då ska det vara riktigt, riktigt kallt vilket vi sällan har nuförtiden.

  Jag tror inte att dom har börjat med en fjärde dos här i Spanien ännu. Åtminstone inte inom min åldersgrupp.

  Ha det fint!

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Ja översvämningar kan man leva utan! Blåsten verkar ge mer problem för mig än kylan. Bara fler ålderskrämpor man ska stå ut med, haha. Nej du Ama du är på tok för ung för någon fjärde dos ännu, över 65 gäller här i Svedala!

 14. Svara

  Karin

  7 april 2022

  Förstår att det är sktjobbigt, men kunde ändå inte låta bli att fnissa lite med tanke på att du nu fått ett rykte om dig i byn att vara väldigt känslosam och inkännande om någon berättar om sina problem.

  Jag har börjat äta allergimedicin ibland, även om jag inte är allergisk. Hjälper mot allt möjligt, från snuva till myggbett! Hoppas du hittar något som lindrar!

  • Svara

   Karin

   7 april 2022

   PS. Kul att få se “urpörtet”!

 15. Svara

  ibod11 - Ingrid

  7 april 2022

  Inte ska du behöva gå omkring med tårarna rinnande, det borde väl kunna avhjälpas. Men jag förstår om du misströstar när du har provat så mycket utan resultat. Så småningom får du komma till ögonmottagningen men jag hoppas att något av allergipreparaten hjälper innan dess.
  Det är nog bra att ta spruta nr fyra också och boosterdosen ska ju sätta sprutt på immunförsvaret. Jag fick min för två månader sedan så jag antar att det blir dags för en femte om några månader.
  Kram

 16. Svara

  LillaSyster

  8 april 2022

  Hoppas att de går till botten med dina ögon nu. Det är inte så enkelt bara som trånga tårkanaler? Hade ett barn på en förskolan för många många årsedan vars ögon rann konstant……och det berodde på tårkanalerna.
  Önskar dig en trevlig helg, här kan man blåsa bort idag. Kramen

  • Svara

   Paula

   9 april 2022

   Jag vet tyvärr inte hur mina tårkanaler är. Tycker att optikerna kunde vara lite mer pålästa om ögonbesvär, men jag har aldrig upplevt dem som duktiga med sånt. Men nu är jag testpilot och problemet blir något bättre när värmen kommer, då kommer istället andra problem, hihi Kramen

 17. Svara

  byblixtra

  8 april 2022

  Jag tänker på att det kan vara torra slemhinnor och E-vitamin är bra för slemhinnorna. Men det kan ju vara allergi också.

 18. Svara

  Ninni

  10 april 2022

  Tänk att det ska vara så svårt att få komma till ögonmottagningarna! Långa köer överallt som det verkar.
  Efter att jag fick Sjögrens så testade jag Viscotears och de fungerar bra på mina torra ögon så jag har fått dem på recept nu för de är skamligt dyra.
  Mina allergiögondroppar heter Livostine och har fungerat bra. Men jag antar att du testat dessa ögondroppar redan.
  Jag har också fått nytt bankkort nu men måste till bankomaten för att aktivera det innan jag kan använda det för att betala med och det har inte blivit av än. Hoppas det fungerar…

  Det verkar inte som om vaccinet gör så att man slipper få covid men man får förhoppningsvis en mildare covid.
  Såg att en kompis till mig som tagit tre vaccinationer nu har covid för tredje gången. Nu jobbar hon på ett behandlingsboende så risken är väl större att bli smittad då när de inte använder skydd på samma sätt där som inom vården.
  Jag tror att vi alla, förr eller senare, kommer att få covid. Kan man då möjligtvis få det mildare (mer som en rejäl förkylning) och slipper post-covid genom att vaccinera sig så är det väl bara att fortsätta vaccinera sig.
  Kram på dig!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 456
 • 770
 • 1 611 124
 • 5 044
 • 65 075
Sök här