Av
den
17 oktober 2017

Snigelpost kan man ju sannerligen kalla all post numera som vår kära PostNord handhar.
Enligt överenskommelse kommer det snart att vara godkänt att posttransporten dröjer två dagar istället för en.
Jag har en viss förståelse för minskade volymer och så vidare, och mitt inlägg ska handla om allt annat än kritik till Posten…
tvärtom faktiskt!

Jag tillhör dem som med en dåres envishet ännu skickar riktiga julkort, kanske inte så många, men några stycken.
Andra vykort blir inte av att skicka, det sköter man ju dessvärre via nätet. Dessvärre därför att man ju inte skriver ut bilderna och hälsningarna utan läser dem och sen åker dom på tippen.

Innan internet fanns då skrev jag mycket brev. Från att jag var ung flicka så hade jag många brevvänner. Att skriva brev och dagbok var en favoritsysselsättning och det var så spännande när posten anlände med ett tjockt brev, kanske med bokmärken eller klistermärken i.

Hos en bloggkompis i Finland hittade jag en rolig grej, nämligen att utväxla vykort med människor i andra länder.

Här kombinerar man dataprogram med fysiska pappersvykort, fiffigt tycker jag!
På sidan postcrossing gör man en anmälan och skriver ner sin profil.
Sen skaffar man vykort och porton och klickar sig vidare för att få en lämplig mottagare någonstans i världen…
Trodde jag ja…
Det visade sig inte vara riktigt så enkelt. Vår lokala affär kunde bara hosta upp ett par vykort från Säfsen. Annars finns bara grattiskort att välja bland..
Porto är numera enhetligt till alla utrikes länder, men priset, obegripliga 21,-
När har man höjt portot så mycket? Inhemska portot kostar 7,- men skickar jag ett brev till t.ex Finland kostar det alltså 21 spänn!!!
Nå man kan bli ruinerad av olika anledningar och jag har inte tänkt att skicka hundratals kort, men jag fick allt en chock ändå…

Därför satte jag mig ner vid datorn och tänkte att man kanske rentav kan beställa vykort på nätet.
Och det kan man, men inte bara det, på sidan riktigavykort kan man också välja att skicka ett eget foto som vykort vartsomhelst i världen!
Och nu ska ni få höra, till priset av 19.-, TOTALT

Min bloggvän skickade ett par exempel på kort hon erhållit, detta är från Ryssland, det tog visst 45 dagar att komma fram, det finns alltså värre aktörer än PostNord :mrgreen:

Detta kort har kommit ända från Japan och kom fram betydligt snabbare.

Nu har jag registrerat mig, skrivit in en presentation på min profil och erhållit min första adress,
jag har skickat mitt första vykort till Ally som bor i Zhuhai City Guangdong i Kina!

Som man kan läsa om på hemsidan så är det mer än 700.000 medlemmar i totalt 214 länder som deltar i vykortsracet postcrossing. Man följer avsändare och mottagare och kan se hur långt avståndet är mellan dem. Allt registreras nogsamt för att säkerställa kvaliteten.

Nu går jag redan här och hoppas få vykort från olika håll i världen. Jag tror minsann att jag ska hänga upp dem på ett snöre som en inredningsdetalj.
Synd att jag inte har någon öppen spis med en fin spiselkrans att använda, men jag ska nog hitta ett lämpligt ställe!

Postcrossing- a global community to connect the world

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  17 oktober 2017

  Vad häftigt, du kommer säkert att kunna ha en lång tvättlina, vykortslina menar jag så klart på en vägg! Visst är det hutlöst dyrt att skicka utomlands. Jag är som du det ska vara riktiga julkort och riktiga födelsedagskort. Jag sparar fina kort på insidan av garderobsdörrar, källardörrar tja lite var stans det passar, då blir man ju glad då man ska in i skåpen och hämta saker. :party:
  (Du det var en rejäl blunder du gjorde då du plockade liljorna….. men du kunde ju såklart inte vet. Jag kom att tänka på då syrran var brudtärna till sin bästa kompis och strax innan vigseln kom bruden på att ingen blivit tillsagd att hämta ut brudbuketten. Stackarn hon fick full panik, men syrran lugnade henne och sa att hon fixar en bukett stå bara här och vänta. Hon tänkte gå ut och låna en bukett från någons grav….. men då hon kom ut mötte hon ett stressat blomsterbud som undrade om hon kommit till rätt kyrka – att ingen hämtat buketten. Så syrran löste ju det 😉 Det var ett kombinerat dop och bröllop så det blev väl för mycket att hålla ordning på) Du ha en bra tisdagskväll och du som var inne på insekter i maten….. kolla in Hela Sverige bakar ikväll vid kl. 20, jag får se ifall jag fixar att titta på det. Kramen

 2. Svara

  Ninni

  17 oktober 2017

  Vilken rolig grej! 🙂 Jag som gör Grattiskort själv skulle ju kunna utnyttja den där tjänsten om jag ändå ska skicka en hälsning med posten, inte lämna fram kortet själv. Och till alla dom som faktiskt inte använder facebook eller ens datorn… den sidan ska jag spara.
  Vad roligt att skicka kort över hela världen. Till någon man inte känner. Men det kan ju bli en fortsatt vänskap. Vem vet.
  Nä, nu ska jag skriva en blogg.
  Kramen.

 3. Svara

  Gunnel

  17 oktober 2017

  Jag tycker det är alldeles för dyrt att skicka vykort utomlands. Det blir via datorn när jag nån gång gör det. Kram

 4. Svara

  Anki

  18 oktober 2017

  Har läst om Caritas engagemang i Postcrossing och tänkt flera gånger att jag skulle gå med, men jag har som vanligt svårt att “få ändan ur … ” och ta mig för. Nu är jag däremot övertygad – jag ska också gå med! Tack världens bästa Paula som sätter fart på mig!
  Postens utmärkta sida för att skicka riktiga vykort – egna bilder eller deras har jag använt mig av i flera år!
  Nu ska jag genast gå in på Postcrossings sida – tack för länken!
  Kram

 5. Svara

  Karin Eklund

  18 oktober 2017

  Vilken rolig grej du beskriver!
  Som mitt liv ser ut nu kommer jag att hålla mig utanför men mitt i allt så kanske jag också börjar sända vykort. Sparar Postcrossing som en påminnelse i ska göra-listan längre fram.
  Tack Paula!

 6. Svara

  Eva

  18 oktober 2017

  😀 Jag ler stor och skrattar tilll då och då och lite tilll, Paula du skriver så bra och kul.
  Det var intressant det du beskrev OCH jag är precis som du eller var, hade många brevvänner och gillade skriva och föra dagbok m.m. hade brevkompisar i Polen och Tyskland på 50 – 60-talet som jag på somrarna sen träffade, men allt har sin tid.
  När jag fick familj tidigt hade jag icke tid för skriverier, tyvärr men nu har jag tid till viss del. Nu är det datorn och mobilen som håller kontakt med vänner och släkten, men skriver inte jag eller ringer blir det tyst i kontakterna, ja då blir jag lite trött och less på att inte de kan liksom höra av sig. Ja ja man får ta det med en nypa salt . . . .
  Men jag tackar mobilen för sms- mms- skype-snabschat där kontakten med dotter Tina i Kanada är mer än vad den är med personerna i mitt närområde och resten av familje-skaran. Men det är inte så konstigt heller.
  Jag behöver fundera det där med postcrossing (ny ord dyker upp) om jag verkligen behöver det eller ej. Med åren har julkorten minskat radikalt från mig och andra.
  Jag har endast ca tiotal nu, om ens det, förr var det 40-tal julkort och det var alltid jag som skrev alla. När jag sa till gubben min att han väl åtminstone skriva till ‘sina’ närmaste – då blev svaret att han har så ful handstil, ja ja . . . .
  Inte så konstigt att man fick stora ‘darren’ när julen närmade sig med allt vad den innebar.
  Nej jag tror inte jag hinner och orkar engagera mig i postcrossing (det är väldigt betungande, hi hi ) det har jag nu funderat på medan jag skrev de här raderna till dig.
  Jag brukar vara snabb med att bestämma mig, det är väldigt sällan jag velar, ‘fniss’

  Kul för dig Paula, (vi är lika i mycket men olika i mycket också, ha ha . . .) Tur eller hur?
  Kramelikram/ Eva

 7. Svara

  Tove Olberg

  18 oktober 2017

  Nämen här dyker det ju upp rakt framför näsan på mig ju!!
  Läste hos en annan bloggvän om en vykortsklubb och tänkte att jag skulle …
  nu vet jag mer och det låter lockande. Humoristiska rader du svänget till med om postens tilllkortakommande som i en annan sammanhang blir en vinst!
  Och 19 mot 21 är ju också en vinst – då kan en ju skick ett vykort extra 🙂
  Önskar dig många fina vykort!
  Mågott svänger handen i vink!

 8. Svara

  Pernilla

  19 oktober 2017

  Prioriteringen på post har verkligen förändrats. Brev får man numera elektroniskt och det i pappersformatet får ta tid. Men paket, som förr tog tid, ska idag komma fram på en gång. Att beställa varor på nätet har gjort att pakethanteringen idag verkar vara prio ett.
  /P

 9. Svara

  Anni

  20 oktober 2017

  Postcrossing höll min yngste son på med för ett antal år sedan, när han så sällan fick egen post i lådan. Nu är det inte coolt nog längre 😀
  Det där med egna kort via posten utnyttjade dottern när vi var på resa i Italien. Hon fotograferade sig och pojkvännen på en alptopp och skickade till mormor och morfar. Så mycket roligare än de traditionella turistiga vykorten som sällan visar det man vill visa.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 102
 • 497
 • 1 652 524
 • 5 119
 • 66 012
Sök här