Läst

Jag har läst..

Av
den
16 oktober 2017
Till fjällens ände Bokomslag Till fjällens ände
Nicklas Blom
Natur
Votum
2015
foliant
198

39 dagar i vildmarken
Hur sammanfattar man ett av de största äventyren som har gjorts i Sverige de senaste åren? Kanske så här: 1300 kilometer vildmark, 39 dagar, 8 draghundar, 1 fotograf.
En vinter bodde fotografen Niclas Blom i ett vedeldat, enkelt trähus utan indraget vatten utanför Åre i Jämtlandsfjällen.
Strax intill låg den nybyggda hundgården med de åtta draghundar han nyligen hade köpt. När snön kom spände han dem framför hundsläden och gav sig ut i skogarna och upp på kalfjället. Även om han alltid älskat hundar var han i stort sett nybörjare som hundförare.
Det hindrade honom inte från att förverkliga sin vision, att med hundspann ta sig från Åre norrut hela vägen till Treriksröset genom helt väglösa fjällområden i iskyla,över vita vidder och blånande isar. Det blev en högst personlig resa och resultatet en berättelse i text och vackra bilder som inte bara beskriver livet ute i fält med sina slädhundar, det är samtidigt en historia fylld av filosoferande kring den tillvaro som han lämnade bakom sig, och vildmarken han ser omkring sig dag efter dag.
Och kanske främst av allt, det är en inspirerande historia om hur kort steget kan vara från dröm till verklighet.

Utdrag ur boken:
"Nu är allt gjort som ska göras. Jag ligger i säcken och spanar ut genom tältöppningen och mår gott. Jag njuter av att hundarna ligger utanför. Jag njuter av att jag har kvar kaffesmak i munnen. Jag njuter av den friska luften. Jag njuter av min frihet. Vill jag ligga här hela dagen så gör jag det. Efter att jag slumrat till så tvingar jag i mig grötblandningen, sveper det sista kaffet, spottar ut sumpen och känner mig laddad"

"Hundar är experter på att tänka klart sina tankar. Något vi tvåbenta sällan gör. Trots att det är en gratis lyx. Nansen, en av mina hundar, kan sitta timvis och titta på ett ymnigt snöfall. Han försöker fånga flingorna med ett nafsande. Ibland fastnar han för en specifik snöflinga som sakta dalar ner, en flinga som i hans bruna ögon är vackrare än alla de andra. Det finns ett lugn i de ögonen som jag själv skulle vilja få ta del av ibland."

Innerligt och med mycket humor och värme är den här boken skriven. Jag känner att jag följer med på ett riktigt äventyr, en resa jag gärna hade gjort medan orken ännu fanns. Men i böckernas värld är allt möjligt...

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Anki

  17 oktober 2017

  Ännu ett spännande boktips! Undrar när jag ska hinna läsa alla bra böcker du tipsar om?!
  Ha en fin dag världens finaste Paula!
  Kram

 2. Svara

  Tove Olberg

  18 oktober 2017

  När jag läesr detta tänker jag på norrmannen Lars Monsen han gör det samma och flera av hans turer finns på NRK play! Det gör inte din bok mindre spännande – så jag har antecknat titeln – en riktig njut i stunden bok!
  Tack pörterikets drottning!
  🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 220
 • 437
 • 1 579 761
 • 4 991
 • 64 332
Sök här