Sojainkokt lax med nudelsallad

Kanske borde jag glädjas åt att inte ens maten smakar när benet värker…
Men, det som bäst fungerar att pyssla med här hemma är larvigt nog: att stå vid spisen och laga mat!

Igår testade jag sojainkokt lax och blev förtjust!
Snabbt, enkelt, saftigt och gott!

Till 4 portioner behövs:
-4 laxfileér
-8 dl vatten
-1½ dl japansk soja
-½ dl 12% ättika
-1 nypa chiliflakes el. 1 strimlad röd chili
-2 tsk malen ingefära el. en bit färsk skivad
-2 msk strösocker

Lägg fileerna i en form med kant. Koka upp vatten, ättika, soja och socker. Lägg i chili o ingefära. Blanda och häll över laxen så att den täcks. Plasta formen och låt svalna i lagen. ställ sedan i kyl.

Jag kokade risnudlar enl. fp. och spolade under kallt vatten. Till dem gjorde jag en dressing av:
-3 msk sesamolja
-3 msk fisksås
-3 msk sweet chilisås
-limesaft av minst 1 lime

Jag klippte nudlarna i korta bitar, blandade med tunt skurna gurkstavar, och mungoböngroddar som jag hade färdiga i kylen.
Strimlade grönsaker, såsom paprika, salladslök och morot funkar förstås lika bra.

Till sist lät jag laxen rinna av och strödde över sesamfrön.

På tallriken blandade gröna blad, lax och nudlar med grönsaker, skeda så över av den goda dressingen, ät och njut!

3

14 Comments:

 1. Oj, så gott det ser ut och är det säkert också. jag gillar ju också att stå vid spisen men jag vet inte var orken har tagit vägen just nu?? Jag gör det jag måste men inte mer, vilket stör mig…. Kram på’re fina du <3

 2. Tack för tipset! Jag ska genast ta en bit lax från frysen! Jag har ingen färsk lime hemma, så det får duga med saft från en flaska! ?

 3. Det låter gott och ser helt fantastiskt ut. Hoppas att det goda maten fick upp din aptit lite. Värk påverkar på alla möjliga sätt och den intensiva värk du nu har kan säkert minska din aptit. Kanske genom ett lätt illamående eller så är det svårt att fokusera på smaken när värken tar över. Men nu tycker jag att du ska få må lite bättre snart.
  Kram

 4. Oh så gott det lät . Får plocka fram en laxbit och testa. Har du blivit bättre ännu? Har haft sol idag och vi har njutit i trädgården. Nu ligger det en trött pälsklädd pojk och snarkar
  Kramar och va rädd om dej.

 5. Att du baaaaara orkar vara så flitig med matlagning Här är det bara snabbmat som gäller nu

 6. Herreguuuuuuu sååååååååå gott!!! MUMS!

 7. Men oj, fortfarande ont i benet, krya krya!
  Det där receptet, mums!!!
  Stor Kram!

 8. Fint att det fungerar att “stå vid spisen”. Och sicket gott recept. Men en undran ska laxen då vara frys först eller går det lika bra med färska filéer. Ska helt klart testa. Är ju väldigt förtjust i asiatiska smaker överlag.
  Hoppas du nu ska bli lite bättre för var dag.
  Kram och tankar till dig.

 9. Du är fantastisk alltså … att du orkar hålla på när du har så ont! Det ser verkligen gott ut – kanske kommer jag till skott och provar när jag får kompletteringshandla lite. Tack för tipset!
  Kram!

 10. Oj! Skulle nog aldrig lägga ner så mycket jobb för en maträtt, sen gillar jag inte sushi och det där blev väl en form av det.
  Men det ser gott ut på bild.
  Kram

 11. Såg verkligen gott ut! Här ägnar vi oss åt tvångsmatlagning eftersom vi inte får gå ut, och restaurangerna är ändå stängda. Men det blir gott även det och vi kommer definitivt inte svälta ihjäl i alla fall :-)

 12. Mmmm låter ju helt ljuvligt med laxen =)

 13. Åhh, vad gôtt det ser ut!
  Kram.

Kommentera