Som nyfallen snö…

Döm om min förvåning när det såg ut såhär på vår promenadväg!

Visst förstod jag att det inte var snö som fallit, men det var bra likt!

I en liten vattenpöl såg det ut som om det låg snö på en isfläck

Här kämpar sig grönskan igenom…

Kvarstår frågan: var kommer detta ifrån? Det måste ju vara någon buske vars blommor förvandlats till små “bomullstussar” när de lättat från träden/buskarna och flugit sin kos
Någon som har en teori?

Jag gör en liten återblick till vårt besök i Dössberget för där stod många gamla fina byggnader, ett litet mini-Skansen!

Här tittar jag in i en parstuga från Orrholen år 1700

Jag tycker mycket om gamla byggnader, att känna atmosfären och fundera på vilka som bott här..

Här är jag på väg till Stadigstugan

Den byggde Mats Persson Stadig 1818 inför sitt giftermål. Stugan dekorerade han själv, han var målare till yrket.

Här inne rådde en sällsam atmosfär, nästan så man kunde ta på den!

Stadig blev uttagen till soldat i Rättviks kompani och arbetade bland annat vid Karlstens fästning i Marstrand, vid Göta kanal och Gråda kanal i Gagnef.

Vid 38 års ålder tog han avsked ur armén med motiveringen att han inte varit hemma på 15 somrar.
Därefter fortsatte han sin målar-bana

I stora rummet var väggarna helt täckta med målningar, tyvärr fick jag inte stiga in där
Jag fick nöja mig med att titta på avstånd och fota.
Det finns 70-talet målningar bevarade signerade av Stadig.

5

20 Comments:

 1. Åh vilka underbara stugor och inredningar.
  Jag är också så intresserad av dessa gamla hus.
  Vilken växt som ser ut som snöfall har jag ingen aning om.
  Kram

  • De flesta tippar på asp eller sälg, olika poppelsorter som åstadkommer tussarna…Ni får ta en tur till Bjurs och kika på stugorna! Kram

 2. Vad det vita är vet jag inte men det är häftigt. Husen är så vackra och målningarna. Jag kan känna doften och atmosfären av de som bott där.
  Kramar från oss

  • Varför saknas atmosfären och hemtrevnaden från så många nutida hem? De liknar mest urklipp ur Ikea-annons, och alla ska se likadana ut. Men smaken har ju utvecklats, förr fick man ta de grova möbler som kunde snickras ihop och ställa en duk på bordet och en pelargon i fönstret så var det hemtrevligt…Kram och nospuss till Minton

 3. Vet inte vad det kan vara som ger ifrån sig ulltussar så tidigt på sommaren. Jolster har ju sådana dubbelarbete, men de brukar sitta kvar över vintern. Men kanske är det någon sälgsläkting.
  Känner doften av gammalt hus på dina bilder. Vackert! Men kanske dragit på vintern?
  Kram

  • ja nog fick man elda i de gamla stugorna! I finnpörtena saknades ju skorsten, röken lade sig högt under taket, men dessa var svenskstugor. Sälg är ingen dålig gissning, poppel av något slag kanske.

 4. Ängsull? Men Anki har säkert svaret.
  Slöseri med talang att ha honom i armén . Vackra målningar och fina bruksföremål =)

 5. Jag tror att det är häggen som har blommat ut …fast det kanske finns någonting helt annat i dina trakter.
  Vilken konstnär, så himla vackra saker den killen målade. Tack för att du delar med dig av det sköna.
  kram

 6. Jag har tittat på dina bilder igen och jag tror inte att det är hägg längre. Nu tror jag mera på asp. Men kanske Anki har ett säkert svar åt dig?

  • fick ett förslag på facebook när jag länkat inlägget, poppel! såg en bild där tussarna såg likadana ut, men jag kan inte påstå att jag sett några pyramidformade poppelträd i närheten så det måste jag undersöka!

 7. VILKEN fin och stämningsfull stuga den där Stadig hade!

  “Snön” kan nog vara frön från asp eller sälg, som verkar rekordblomma (och fröa) i år.

  • Du har nog rätt, fått samma förslag från flera håll. Och sälg har vi mycket av… Ja stugorna var så gulliga, jag hann inte fota den minsta där även jag, 156cm över havet, får huka mig när jag går in…

 8. Vad gäller det vita vet jag inte alls- Men kan tänka mig att det är en sorts frön-
  Men vad jag vet är att jag verkligen också tycker om dessa gamla stugor och kan fundera över de som bott här och deras historia.
  Tack för att jag fick följa med hit.
  Kram

 9. Åh, Bjursås och Dössberget! Har barndomsminnen därifrån, min pappa sålde nämligen dricka via bryggarbilen, och lilla jag fick vara med ibland, och bl.a servade han Bjursås. Minns att vi hälsade på två gamla ungkarlar högt uppe på berget, en hette Alfred. Inomhus så hade de tidningar på golvet där de spottade snus och sånt…brrr var lite läskigt tyckte en liten flicka som jag! Vilka härliga foton du visar! Ska in och titta på din skyltsöndag också.
  Svar: Samuel skötte sig fint under dopet , han fick även plaska lite med sina händer i dopvattnet! Dock var han svår att söva under fikat efteråt, fast han var supertrött, men han är en aktiv kille som inte gillar att sova så mycket!
  Kram

 10. Ja, det där med snövarning var i och för sig onödigt, men Aftonbladet varnar för just den varan – snö alltså – i de norra delarna av Sverige snart. Så du är (som vanligt) före din tid;-)
  Helt underbara bilder från er utflykt. Den var verkligen lyckad, och troligen aningen otippad också, eller…

 11. Liksom du älskar jag gamla hus och att går där och känna, fundera och undra … vilka var de som bodde här … vilka liv levde de?
  Fantastiska väggmålningar!
  Det vita luddet kommer från något träd i släktet “Populus” – alltså poppel eller asp – du får kolla vilka träd du har närmast.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  • Tack Anki, några har föreslagit desamma, nu känner jag mig helt säker när du bekräftat detta. Världen är full av mystifikationer…Kram

 12. Jag tänkte på rallaros när jag såg luddet eftersom vårt hus utanför Oviken blev delvis vitt när blommorna hade förvandlats till ludd. Men jag tror nog att Anki har bättre koll på vilken sorts ludd just det här är. Vi hade ju faktiskt ludd från poppel vid det huset också :D
  Visst är det mysigt att gå in i gamla hus och se hur fint de hade det. Även i lite enklare hem brukar det se fint ut. Men då kanske man inte tänker på hur många som skulle dela på ytan. De här målningarna är väldigt fina men de måste väl vara renoverade om de målades för så länge sedan.
  Kram

 13. Så fint där var! Fast märkligt med “snön”.

 14. Vilket häftigt “ludd”. Ser att du fått svar här ovanför. Intressant.
  Visst är det mysigt att besöka gamla hus och se hur fint en del faktiskt bodde förr. Bra att det bevaras och att det visas också. Det finns lite gammalt häromkring också men inte så ofta det är öppet.
  Kram.

Kommentera