Läst

Söndags-smakbit # 11

Av
den
21 mars 2021

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag har haft svårt att lyssna på ljudböcker tidigare när jag provat, tankarna har farit iväg i andra spår och koncentrationen har brutits.
Men skam den som ger sig, det verkar ju så avkopplande att man kan göra något annat samtidigt som man lyssnar på en bra bok!
Denna gång bestämde jag mig för en klassiker, jag har stora luckor inom svenska klassiker, så jag tog mig an

Kungsgatan av Ivar Lo-Johansson och det har jag inte ångrat. Den är välskriven och intressant och håller hela tiden intresset uppe.

Marta och Adrian växer upp i byn Humla där livet har sett likadant ut i många generationer. Marta drömmer om storstaden och flyttar till Stockholm, för att hon vill leva ett annat liv och tjäna pengar, för sin egen skull och för att kunna hjälpa sina föräldrar, som är statare. Kort därefter bestämmer sig bondsonen Adrian också för att bryta med traditionerna och skaffa ett arbete i Stockholm.

Båda stöter på stora hinder och bekymmer. Marta, som lockas av snabba pengar, blir en av Kungsgatans prostituerade. Adrian får till slut ett bra arbete, men har svårt att trivas med sina omständigheter. De skäms över sin bakgrund och anstränger sig för att smälta in bland storstadsborna.

Kungsgatan handlar om en omvälvande tid under 1920-talet, när modern livsstil konkurrerade ut lantlivet och många landsortsbor prövade lyckan i Stockholm, men mest uppståndelse blev det kring de delar som handlar om prostitution och könssjukdomar, en obehaglig verklighet för många av tidens stockholmare. 635 sidor.

Romanen filmatiserades några år efter utgivningen. Ivar Lo-Johansson skrev manus tillsammans med Torsten Quensel och Marta spelades av Barbro Kollberg. Filmen hade biopremiär på Olympia 17 september 1943.

Kungsgatan utsågs till årets “Stockholm läser”-bok 2015.

Här kommer ett par utdrag ur boken, tyvärr har jag inga sid.nummer då jag inte har tillgång till texten

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  21 mars 2021

  Ivar Lo-Johansson känner jag ju till, men jag tror faktiskt inte att jag någon gång har läst honom frivilligt.

 2. Svara

  astridterese

  21 mars 2021

  Jeg måtte også jobbe med det med lydbøker en stund. Og jeg får det ikke til skikkelig. Jeg lyttet når jeg gjør noe, som å dra med tog eller så. Men jeg er ikke flink til å sette meg ned å lytte 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  21 mars 2021

  jag har faktiskt kommit att uppskatta ljudböcker. inte alltid och inte med vilken uppläsare som helst. Kungsgatan har jag läst för länge sedan och även några andra titlar av Ivar Lo som min morfar alltid kallade honom. en som jag läst flera gånger är Bara en mor. den är så fantastisk. den filmades också med den underbara Eva Dahlbeck i huvudrollen

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  21 mars 2021

  jag somnar fint till ljudböcker, tack för smakbiten.

 5. Svara

  Cinnamon

  21 mars 2021

  Jag har inte läst något av författaren, bara utdrag från olika texter på gymnasiet.

 6. Svara

  bokdivisionen

  21 mars 2021

  Det är fina omslag i den här kvartetten! Jag tycker bäst om att lyssna när jag promenerar eller handarbetar.

  • Svara

   bokdivisionen

   21 mars 2021

   Eller vänta, jag kanske blandar ihop böcker nu. Jag tänkte på den klassikerfyran med Måna är död. Men det här omslaget var liknande!

 7. Svara

  Boklysten

  21 mars 2021

  Har nog inte läst något av den författaren vad jag kommer ihåg. Tack för smakbitarna!

 8. Svara

  Bokdamen

  21 mars 2021

  Tror jag läst något avsnitt för länge sen av den här men det är en klassiker som jag borde läsa eller lyssna på hela. Har en pågående klassikerutmaning som jag kanske kommer vidare i någon gång….Lyssnar mycket på ljudböcker och gjort många år, men minns att det tog tid innan jag fastnade.

 9. Svara

  Augusta

  21 mars 2021

  Denne boka har jeg lest. På nosk heter den kun Gaten. Har også lest en med godnatt i tittelen. Han skrev godt.
  Nyt søndagen og våren

 10. Svara

  Sara

  21 mars 2021

  Jag kommer nog också alltid att föredra pappersböcker, men i och med att jag handarbetar och är ute på promenader en del, så finns det rum för ljudböcker också.

 11. Svara

  Scylla

  21 mars 2021

  Jag har Kungsgatan i bokhyllan, sedan anno dazumal, och någon gång ska det väl äntligen bli av att jag läser den. Tack för smakbiten!

 12. Svara

  Lottens Bokblogg

  21 mars 2021

  Jag funderar fortfarande på att prova ljudböcker, men kommer aldrig till skott. Klart vi har böcker av honom i hyllan, men inte den här.

 13. Svara

  ElisabetR

  21 mars 2021

  Härligt med hans böcker. Läst många och de tål att läsas om igen

 14. Svara

  Ditte

  21 mars 2021

  Denna bok läste jag på nytt för några veckor sedan eftersom den fanns i bokhyllan. Roligt att du fann ljudupplagan och boken bra. Jag har en bok jag lyssnar på och en bok jag fysiskt läser och det fungerar fint.
  Kram

 15. Svara

  Robert W

  21 mars 2021

  Jag tror inte att jag har läst något av honom, men det vill jag faktiskt göra. Tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 107
 • 138
 • 1 654 183
 • 5 124
 • 66 092
Sök här