Söndags-smakbit # 20

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Profeterna av Robert Jones Jr, en grym och vacker berättelse som utspelar sig på en bomullsplantage i slaveriets Amerika.

Smakbit sid. 34

“När hon kände sin kropp väckte den en annan förbjuden egenskap hos henne: självsäkerhet. Inget av det här syntes för blotta ögat. Det var ett tyst uppror, men just att det var så privat var vad hon njöt mest av. För det fanns inte mycket sådant här – privatliv, glädje. Det fanns bara kökets fyra tråkiga hörn, där sorgen hängde som krokar ochursinnet störtade in från alla öppningar. Det kom från mellanrummen mellan golvplankorna, springorna mellan dörrkarmarna och dörrarna, strecket mellan läppar”

Smakbit sid.62

“Han satt i den mörka kojan i timtal. Han såg hur mörkret vände sig in mot sig självt, kokade och ryckte i kramp. Han såg hur det sträckte sig efter honom, kände hur det först rörde vid och sedan grep om och smekte honom. När Essie äntligen kom tillbaka – med sårade ögon, rufsigt hår, trötta lemma, blödande och med någonting borta – ville han hantera henne som han skulle ha gjort med en nyfödd.”

1

7 Comments:

  1. Vackert språk men jobbigt ämne. Ska kolla upp den.

  2. Underbart skrivet, så vackert språk, så starka ord. De hade ett helvete på jorden slavarna, inte bara i Amerika utan överallt där de blev utnyttjade på det värsta sätt. Tack för tipset. Mitt i allt så hittar jag boken här hos någon av våra svenskspråkiga vänner.

  3. hu, så hemskt! Sverige hade ju också slavar på Saint Barthélemy. inte kul att tänka på. tack för smakebiten!

  4. tuffa plantageberättelser har jag paus ifrån nu

  5. Usch, jag hann bara komma till bomullsplantage… håller med Hannele här ovanför.

  6. En så sorglig och hemsk del av människans historia

  7. Kände inte till din bok. Tack för smakbiten. Låter som en jobbig bok.

Kommentera