Bloggen Livets glädjeämnen!

Höga-kusten-kryssning del 1

Av
den
21 maj 2022

Eftersom jag så sällan är ute i stora vida världen så passar jag på att gotta mig åt min lilla tripp i ett par inlägg istället för att tränga ihop en massa foton i ett inlägg.
Jag suger länge på karamellen med andra ord!

Jag tog mitt pick och pack och en jycke därtill och åkte hem till dottern kvällen innan vi skulle åka.
Daniel skulle vara på kollo hos Paulina och Noelle de här dagarna.

Först väntade oss en skapligt lång bussresa från Falun till Stockholm där vi skulle gå ombord på Viking Cinderella för en tredagars kryssning till Höga kusten.
En överraskning väntade i terminalen, en tillfällig gränskontroll hade upprättats för passagerare från Finland till Sverige, men vi skulle ju bara kryssa i Sverige förutom ett stopp på Åland på hemvägen för att kunna handla tax-free!
Antagligen hade kontrollen med det ryska trollet att göra, vi kan bara spekulera, men vi lärde oss under resans gång att Härnösand har ett mycket strategiskt läge och under kalla kriget var det en strategiskt viktig plats som Ryssland gärna ville komma åt.
Nu förorsakade den extra kontrollen bara en lång väntan vid incheckningen eftersom man nagelfor våra biljetter och id-handlingar. Men på båten kom vi och den avgick enligt tidtabell.

Klockan 17 lättade vi ankar, uppsökte vår lilla hytt uppe på däck 10 och pustade ut.
Efter en rundvandring på den sedan tidigare välkända färjan gick vi till vår förbeställda buffé-middag.
Har man ätit sig igenom ett antal buffeér så brukar det gå smidigt då man ganska väl vet vad man helst vill äta men nu var inget som förut.
Vi blev serverade på våra tallrikar när vi pekat på vad vi ville ha!
Alltså, borta var lassa-själv-på-tallriken-så mycket du vill, och istället stod servitörer på rad och lade upp en skiva rostbiff, en bit lax osv.
Tanken är mycket god, man har 40% mindre matspill, men, man behöver förbättra hela serveringsförfarandet!
De stackars servitörerna såg varken matgästen eller tallriken pga hyllor som står i vägen. Servitören fick därför kröka ryggen av sig när han sökte ögonkontakt med gästen…
Servitörerna kände sig inte alls bekväma med det nya sättet att servera maten på. Man behöver bygga om hela serveringsområdet om man fortsätter med det här nya systemet som jag inte har något emot. Jag har själv bjudit gäster på jul- och påskbord på värdshuset vi drev, och jag mådde nästan illa av att se all mat som lämnades på tallriken bara för att man inte orkade lyfta på rumpan och gå och hämta påfyllning.
Nå, det blev visst en lång utläggning, men jag tycker det är en väsentlig förändring och vill gärna höra din åsikt om detta.

Efter middagen kunde man välja underhållning, allt från pianoklink i baren , karaoke på puben och show på Etage efterföljt av dans.
Medelåldern på den här kryssningen var hög, dottern hade inte helt fel när hon sa att hon nog var yngst (och hon är 45+) och de allra flesta var par.
Vi avslutade kvällen rätt tidigt för nästa morgon skulle vi åka på utflykt till Hemsö fästning.

På bussresan till Hemsön passerade vi den stora nybyggda slutna säkerhetsanstalten Saltvik med 150 platser och dubbelt så många anställda.

Väl framme fick vi först en presentation av Hemsöns fästning som är en av Sveriges största och ligger djupt nere i berget. (Dottern står diskret längst bak…)
Den grundades 1953 under kalla kriget och ansågs även vara atombombsäker.
Efter Berlinmurens fall 1989 ansågs den ha spelat ut sin roll, men ännu för 20 år sedan fick inga utländska medborgare besöka Hemsön.

Sedan år 1998 är det ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Mycket väl kamouflerat var allt, här stod ingen stor byggnad och tronade till allmän beskådan..

Det ser visst inte så brant ut, men det var nästan så man fick skjuta på framförvarande klättrare för oj så man fick kämpa!

Klättringen var mödan värd!

Nu ska vi ner i underjorden, vad vi fann där får du se nästa gång!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  21 maj 2022

  Oj vad spännande =) Du gör helt rätt i att dela upp din fantastiska kryssning. Ha nu en bra eftermiddag?

 2. Svara

  Minton

  21 maj 2022

  Nu kommer jag också ut på en resa när jag följer dig. Vilken fantastisk utsikt så den var värd besväret att gå upp. Maten brukar vara god på kryssningar. Spännande att följa med under jord.
  Kramar från oss

 3. Svara

  Mirjam Halvarsson

  21 maj 2022

  Åh vad vackert det är vid Höga kusten, naturen är magnifik! Trist att det inte funkar fullt ut vid buffébordet men skönt att matsvinnet minskat, förhoppningsvis blir det bättre framöver. Nu blir det spännande att se fortsättningen på resan!
  Kram på’re

 4. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  21 maj 2022

  Tack før din resa och bilder så hær långt. Væntar med spænning på del två.

 5. Svara

  Ditte

  21 maj 2022

  Oh, så roligt! Tycker det är jättebra att du gör kortare inlägg. Det blir ju på så sätt fler.
  En härlig start ! Verkligen!
  Höga kusten är en favorit hos mig pch är tacksam över att jag ska dit på jobbresa i sommar också.
  Just Höga kusten har jag inte åkt med Cinderella men väl med Birka en gång i tiden . Minnesvärt.
  Tänkte på det du skrev om maten. De senaste gångerna vi åkt Cinderella och ätit buffén var personalen väldigt nöjda med detta med att de serverar. (Har åkt tre gånger) Mindre spill och slask men mer personal åtgick- Antar att personalen tycker olika om systemet och visst borde man tänka på arbetsmiljön om man fortsätter med detta. Vi tyckte det var mycket fräschare och mer aptitligt med att bli serverade så här. Ogilar detta med att “folk” vräker på mat och hackar i den .
  Allra helst äter vi à la carten men ibland bokar vi så sent att den är fylld. Men med detta system blev det bra att äta buffén-
  Hemsö fästning är så intressant och himla roligt att ni hängde med hit på en utflykt.
  Stort tack för fin guidning och vackra bilder.
  Ser fram emot mer.
  Kram

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  21 maj 2022

  Det är en bra idé att suga länge på karamellen och på så vis får även vi njuta länge av hela resan. Även för mig är Cinderella väldigt välkänd men nu är det ganska precis åtta år sedan sist och det blir nog inte fler gånger. Men vilken härlig kryssning ni har varit ute på och vädret verkar ha varit skapligt med bra sikt och en hel del sol. Jag kan hålla med om att svinnet på bufféerna är onödigt stort men jag hoppas att servitörerna får en bättre arbetsplats framöver om de ska fortsätta som nu.
  Vad roligt att få hänga med på er resa och vad många minnen det väcker hos mig. Fantastisk utsikt över Höga kusten. Det ska bli kul att få hänga med på fortsättningen 😀
  Kram

 7. Svara

  Kicki

  21 maj 2022

  Men så mysigt att ge sig ut på kryssning med dottern, Ska bli kul att få fortsätta att följa resan.
  Kram

 8. Svara

  Äventyret framtiden

  21 maj 2022

  Så kul att du och din dotter for iväg på kryssning och egna äventyr. Daniel hade det ju bra där han var kan jag tro.
  Det är ju så att en resa eller vad den än är, innehåller så många intryck som man gärna vill dela med sig så det är absolut bäst att dela på kakan i lagom portioner. Läsaren ska ju också “orka” läsa. Säger jag om gör likadant som du, delar på inläggen när de är för långa.
  Jag håller med, det är bra att man har manuell betjäning vad gäller maten. Jag har aldrig förstått att folk lassar sina tallrikar överfulla för att sedan inte orka äta upp allting som sedan slängs. Så onödigt på så många sätt. Men bekvämt ska det vara för både gäster och servitörer så de kanske måste tänka om på Viking Cinderella.
  Att ta bild av höga backar är svårt; jag lyckas aldrig tror jag. De ser inte så höga ut som de är helt enkelt.
  Intressant att få komma med ner i underjorden nästa gång.
  Kram

 9. Svara

  bpz3

  21 maj 2022

  Jättekul med flera delar som berättar om er kryssning. Ser redan nu framemot del 2:-)
  Tycker att det är rätt roligt att ni fick åka cirka 250 km söderut för att ta er norröver igen. Men kul, då ni fick se nåt av huvudstaden också, inte minst Slussen-området som ju är aningen annorlunda än när du bodde här.
  Att ha en hytt på tionde däck är väl lika med en hytt som har fönster antar jag. Det tackar man för.
  Vad gäller buffémat så har jag aldrig varit så värst förtjust i den. Inte för att jag lastar på tallriken utan för att folk gick förbi, hostade och snörvlade på rätterna. Betydligt smartare att fortsätta med “coronautspisning”. Grejen är bara den att buffén ju inte är byggt för personlig servering. Så där har Viking Line en liten utmaning att bygga om så att deras personal har bättre arbetsvillkor.

  PS. Dottern står diskret längst bak skriver du. Trodde hon var korthårigt och hade grått hår. Men nu ser jag bara en tjej med svart hår och hästsvans;-) DS.

 10. Svara

  Ama de casa

  21 maj 2022

  Vilken härlig inledning på kryssningen (minus det extra papperstrasslet) och vilket intressant besök på Hemsö!

  På vår kryssning var också självserveringen på buffén borta, förutom vissa upplagda skålar med små portioner. Fast personalen lassade på mer mat om man bad om extra. Bra så!

  Ska bli kul att se vad ni hittade i underjorden!

  Ha en fin kväller!

 11. Svara

  byblixtra

  22 maj 2022

  Trevligt med en kryssning till Höga kusten och att vi får följa med. 🙂
  Buffén, ja det kanske är bra att man blir serverad istället för att man plockar själv, bara man får välja maten och hur mycket man vill äta av den. Jag tycker att det är bra när man kan ta en ny tallrik om man ska hämta mer mat, men så är det inte överallt där de serverar buffé.

  Kul att få se Hemsö fästning, den kände jag inte till och det ska bli spännande att se hur den ser ut inifrån.

 12. Svara

  Anki

  23 maj 2022

  Bra upplägg att dra ut på det och dela på inläggen från kryssningen!
  Ser ut som att det var en trevlig resa trots den höga medelåldern 🙂
  Kram

 13. Svara

  Ninni

  2 juni 2022

  Vilken härlig kryssning ni varit på. Ser fram emot att läsa mer..

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 377
 • 559
 • 1 651 809
 • 5 116
 • 65 967
Sök här