Söndags-smakbit # 21

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
En viktig regel: Inga spoilers!

Denna vecka har jag läst den nyutkomna boken 1919 Kvinnornas år av Unda Hörner
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

Jag upptäckte rätt snart att många (de flesta) av de kvinnor man berättar om i boken var okända för mig! Så jag var tvungen att göra lite egen research, tack Google!

Smakbit sid. 34
“Hans Majestät kejsar Vilhelm II ansåg att Kollwitz bilder bar på en alltför omstörtande potential, -rännstenskonst- kallade Vilhelm sådant och prydde sig hellre med slätstruket salongsmåleri. Hans Majestät såg också till att förhindra att Kollwitz hedrades med medaljen som Max Liebermann hade föreslagit henne till. -Ordnar och hederstecken hör hemma på brösten till förtjänta män, enligt kejsaren. På en kvinnas blus skulle priset ändå bara bli värdelöst.”

sid. 53
“Mina herrar och damer!” Så låter det den 19 februari genom salen i Weimar, där för första gången den nya författningsgivande tyska nationalförsamlingen sammanträder. Knappast mindre än respektlös dada-lyrik sörjer detta fullständigt ovana tilltal för oro och munterhet, och det i herrar ledamöters led. Men skrattet kan också fastna i halsen på de flesta av dem. Självmedvetandet som kvinnorna på senare tid ådagalägger förefaller en aning hotfullt. I talarstolen står Marie Juchacz, en kärv uppenbarelse med uttrycksfullt rak mun, och tar till orda. -Det är första gången som kvinnan i Tyskland som fri och jämlik får tala i parlamentet till folket, vi ser slutet på den politiska omyndigförklaringen av den kvinnliga hälften av samhället som borde ha kommit redan för längesedan.”

0

18 Comments:

 1. Oj! Det var verkligen ambitiöst av dig att göra en egen research. Om det inte finns ett persongalleri som hör till boken jag läser (i själva boken, alltså) så då ska det mycket till ifall jag letar upp nåt vid sidan av… Är jag möjligen lat? Svar: Ja. :-)

  Tack för smakbitarna!

 2. Google är fantastiskt. Funderar ofta på hur mycket enklare det är att hitta information nu jämfört med när man själv växte upp.

 3. Marie Eggimann

  Tack för smakebiten, tror jag sett den innan på någon blogg.

 4. Tack för smakbitarna. Låter som en intressant bok.

 5. Tack för smakbitarna! :) Den här verkar vara något som jag skulle tycka om. Hade inte hört talas om den innan.

 6. Den här boken kände jag inte till. Låter intressant. Tack för smakbitarna!

 7. Tack för den fina smakbiten. En intressant bok. :-)
  Ha en fin söndag !

 8. Tack för smakbiten Trevlig söndag.

 9. Åsa Carlsson

  Tänkvärt och intressant. Tack för smakbiten!

 10. Tack för en intessant smakbit!

 11. Det är ambitiöst att börja ta reda på mer, det är sällan jag gör det.

 12. Kvinnohistoria gillas så den boken får avancera på min lista. Hade hört om boken men visst inget allas om den förrän nu när du berättade lite mer. Och att veta om en bakgrund vill jag också göra.
  Önskar dig en bra söndag. DEt som är kvar av den, men jag hoppas du haft en bra dag från början.
  Kram!

 13. bra böcker kräver egen research.

 14. Jag tycker att det är roligt med böcker som får en att vilja veta mer. Jag brukar också googla när jag läser! Tack för smakbiten!

 15. Så där kände jag när jag läste Ett jävla solsken! Så många fantastiska kvinnor att lära sig mer om. Tack för smakbiten, den här ska jag undersöka närmare!

 16. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

 17. så spännande! en bok för mig, känner jag. tack för smakebiten!

 18. Oj vad du är ambitiös, tänkte jag först, men vid närmare eftertanke så googlar jag på det mesta nu för tiden. Stöter jag på något som jag inte vet så mycket om så googlar jag och förhoppningsvis så fastnar det nånting av det jag får fram. :-)

Kommentera