Läst

Söndags-smakbit # 21

Av
den
26 maj 2019

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.
En viktig regel: Inga spoilers!

Denna vecka har jag läst den nyutkomna boken 1919 Kvinnornas år av Unda Hörner
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

Jag upptäckte rätt snart att många (de flesta) av de kvinnor man berättar om i boken var okända för mig! Så jag var tvungen att göra lite egen research, tack Google!

Smakbit sid. 34
“Hans Majestät kejsar Vilhelm II ansåg att Kollwitz bilder bar på en alltför omstörtande potential, -rännstenskonst- kallade Vilhelm sådant och prydde sig hellre med slätstruket salongsmåleri. Hans Majestät såg också till att förhindra att Kollwitz hedrades med medaljen som Max Liebermann hade föreslagit henne till. -Ordnar och hederstecken hör hemma på brösten till förtjänta män, enligt kejsaren. På en kvinnas blus skulle priset ändå bara bli värdelöst.”

sid. 53
“Mina herrar och damer!” Så låter det den 19 februari genom salen i Weimar, där för första gången den nya författningsgivande tyska nationalförsamlingen sammanträder. Knappast mindre än respektlös dada-lyrik sörjer detta fullständigt ovana tilltal för oro och munterhet, och det i herrar ledamöters led. Men skrattet kan också fastna i halsen på de flesta av dem. Självmedvetandet som kvinnorna på senare tid ådagalägger förefaller en aning hotfullt. I talarstolen står Marie Juchacz, en kärv uppenbarelse med uttrycksfullt rak mun, och tar till orda. -Det är första gången som kvinnan i Tyskland som fri och jämlik får tala i parlamentet till folket, vi ser slutet på den politiska omyndigförklaringen av den kvinnliga hälften av samhället som borde ha kommit redan för längesedan.”

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Ama de casa

  26 maj 2019

  Oj! Det var verkligen ambitiöst av dig att göra en egen research. Om det inte finns ett persongalleri som hör till boken jag läser (i själva boken, alltså) så då ska det mycket till ifall jag letar upp nåt vid sidan av… Är jag möjligen lat? Svar: Ja. 🙂

  Tack för smakbitarna!

 2. Svara

  Monika

  26 maj 2019

  Google är fantastiskt. Funderar ofta på hur mycket enklare det är att hitta information nu jämfört med när man själv växte upp.

 3. Svara

  Marie Eggimann

  26 maj 2019

  Tack för smakebiten, tror jag sett den innan på någon blogg.

 4. Svara

  Lottens Bokblogg

  26 maj 2019

  Tack för smakbitarna. Låter som en intressant bok.

 5. Svara

  Josefin

  26 maj 2019

  Tack för smakbitarna! 🙂 Den här verkar vara något som jag skulle tycka om. Hade inte hört talas om den innan.

 6. Svara

  bokdamen

  26 maj 2019

  Den här boken kände jag inte till. Låter intressant. Tack för smakbitarna!

 7. Svara

  Marie i Skrifvarstugan

  26 maj 2019

  Tack för den fina smakbiten. En intressant bok. 🙂
  Ha en fin söndag !

 8. Svara

  Villa Frejas bokblogg

  26 maj 2019

  Tack för smakbiten Trevlig söndag.

 9. Svara

  Åsa Carlsson

  26 maj 2019

  Tänkvärt och intressant. Tack för smakbiten!

 10. Svara

  Cinnamon

  26 maj 2019

  Tack för en intessant smakbit!

 11. Svara

  Sara Pepparkaka

  26 maj 2019

  Det är ambitiöst att börja ta reda på mer, det är sällan jag gör det.

 12. Svara

  Ditte

  26 maj 2019

  Kvinnohistoria gillas så den boken får avancera på min lista. Hade hört om boken men visst inget allas om den förrän nu när du berättade lite mer. Och att veta om en bakgrund vill jag också göra.
  Önskar dig en bra söndag. DEt som är kvar av den, men jag hoppas du haft en bra dag från början.
  Kram!

 13. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 maj 2019

  bra böcker kräver egen research.

 14. Svara

  sarasbokblog

  26 maj 2019

  Jag tycker att det är roligt med böcker som får en att vilja veta mer. Jag brukar också googla när jag läser! Tack för smakbiten!

 15. Svara

  bokdivisionen

  26 maj 2019

  Så där kände jag när jag läste Ett jävla solsken! Så många fantastiska kvinnor att lära sig mer om. Tack för smakbiten, den här ska jag undersöka närmare!

 16. Svara

  Pirjo Saloniemi

  26 maj 2019

  Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten!

 17. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  27 maj 2019

  så spännande! en bok för mig, känner jag. tack för smakebiten!

 18. Svara

  Ninni

  28 maj 2019

  Oj vad du är ambitiös, tänkte jag först, men vid närmare eftertanke så googlar jag på det mesta nu för tiden. Stöter jag på något som jag inte vet så mycket om så googlar jag och förhoppningsvis så fastnar det nånting av det jag får fram. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 158
 • 497
 • 1 652 580
 • 5 119
 • 66 012
Sök här