Läst

Söndags-smakbit # 23

Av
den
9 juni 2024

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Jag läser Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk. Romanen är inspirerad av Elise Ottesen Jensens (Ottars) liv och gärning, om hennes kamp för kvinnlig sexuell frihet genom att trotsa dåtidens lagar och riskera fängelse.
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 158
“-Jag vet inte om någon vill lyssna” sa Elise dämpat.
“Jag vill!” Kvinnans ögon blänkte till.
“Säg inte att jag tagit mig hit i onödan”, sa hon. “Jag är fattig men inte dum. Nog förstår jag vad en bildad person som fruk Ottesen har tänkt tala om idag, säg inte att jag har fått det om bakfoten.”
Kvinnan höll Elises informationsblad hårt i handen. “Kvinnan och barnflocken” sa hon, och såg Elise rakt i ögonen. “Det är ni som har skrivit det, och nu vill jag höra hur de rika gör för att undvika att få så många barn.”

sid 219
“För kvinnor var livet så svårt, alldeles i onödan. Det fanns preventivmedel, varför fick då inte de som inte ville bli havande tllgång till dem? Det var olagligt att ens informera om att de fanns, så hur skulle de som behövde dem mest kunna få kunskap om dem?Och den som hade blivit på det viset och inte kunde eller ville föda ett barn hade inte tillgång till fosterfördrivning. Lagarna hindrade kvinnor att själva få bestämma över sin kropp. “

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  9 juni 2024

  Boken kände jag inte till, men Ottar är bekant.

 2. Svara

  Lottens Bokblogg

  9 juni 2024

  Tack för tänkvärda smakbitar. Låter som en intressant bok.

 3. Svara

  Cinnamon

  9 juni 2024

  Kände inte till boken men personen den handlar om. tack för smakbiten!

 4. Svara

  Bokdivisionen

  9 juni 2024

  Den här vill jag gärna läsa!

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  9 juni 2024

  läst om damen och sett dokumentär.

 6. Svara

  Sara Pepparkaka

  9 juni 2024

  Jag såg den här boken och blev lite nyfiken, men jag har inte läst den än.

 7. Svara

  Boklysten

  9 juni 2024

  Tack för smakbiten!

 8. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  9 juni 2024

  har tänkt att jag nog ska läsa den här boken. vet inte så mycket om Ottar. tack för smakebiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 123
 • 596
 • 1 636 067
 • 5 093
 • 65 655
Sök här