Söndags-smakbit # 26

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Vi börjar närma oss svampsäsongen och det innebär att jag börjar flukta lite på inspiration inför svamputflykter.
Det är alltid bra att bläddra i en svampbok och uppdatera sina kunskaper och hittar man nya svampböcker är det alltid skoj.

Nu har jag nyligen flyttat och har inga svampställen alls, det kommer att bli en utmaning att försöka hitta svamp här utan att själv gå vilse…
Frågade grannen lite diskret om dom brukar plocka svamp och det gjorde dom, “alltså finns det svamp?” frågade jag lite försynt och fick en jakande nick till svar.
Att några skulle tipsa mig om sina egna svampställen förväntar jag mig inte, det är ju också något av tjusningen att leta själv.
Dock är det mycket odlingslandskap här så jag får nog bereda mig på att gå en bit för att hitta svamp.

På biblioteket hittade jag en sprillans nyutgiven svampbok, Vildplockad svamp av Niki Sjölund
Här samlar författaren sina 45 favoriter, var de går att hitta, deras kännetecken, smaker och hur de bäst rensas, förvaras och förädlas. Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

I boken fann jag en del arter som jag själv inte törs plocka pga förväxlingsrisk, det viktiga är ju att man själv känner sig trygg med vad man absolut känner igen.
Bland recepten hittar jag ett om syrad svamp gjord på torkad svamp, det ska jag gärna testa. Jag har ganska stora mängder torkad svamp kvar från tidigare säsonger, något min dotter påpekade åtskilliga gånger under flytten…när vi försökte hitta plats för alla köksgrejer…

Smakbit ur förordet:

” Utöver det njutbara i själva plockandet och ätandet är svampar outsinligt intressanta och mystiska. Svampar finns överallt och är essentiella för livet på jorden. De hattsvampar vi plockar i skogen är egentligen bara svampens uppskjutande fruktkroppar. Den allra största delen av svampen lever under jorden i vidsträckta och uråldriga nätverk som påminner om våra nervceller.”

0

15 Comments:

 1. Det var först för några år sedan som jag började äta färsk svamp. Jag avskydde det som liten. Precis som jag avskydde att plocka dem ?

 2. Den boken var absolut inget för mig! Jag äter inte svamp – möjligen en champinjon som förirrat sig till min tallrik eller en kantarell – men där går gränsen. Hittade nyss en konstig svamp mitt i gräsmattan jag höll på att klippa i “förträdgården”. Ärligt talat så trodde jag först att nåt djur hade kräkts där, men det var alltså en svamp ag aldrig sett tidigare; I stekande sol i kortklippt gräs!? :-(
  KRAM/Susie

 3. lagar och plockar inte så mycket svamp längre, vi hade Karljohanssvamp i närheten, men inte sett nu, många hundägare här och de “slaktar”, plockar inte snyggt

 4. Hoppas du hittar fina svampställen på ditt nya smultronställe nu då :-)

 5. du kommer säkert att leta dig fram till svampställen. jag har en väninna som generöst nog tar med mig ut i trattkantarellskogen. ganska ofta har vildsvinen varit först. kan inte mycket om svamp, men Niki Sjöunds bok verkar trevlig. ska kolla “mitt” bibliotek. tack för smakebiten!

 6. Tänkte nån gång att jag skulle lära mej en ny svamp om året men det har inte blivit av. Kanske dags nu, ser ut att vara en användbar bok.
  Tack för tipset

  • Det var min ambition också under några år, o det funkade, dock har ambitionen avstannat…av ren lathet…

 7. Tack för smakbiten! Jag är helt värdelös på att hitta svamp. Kan inget om dem heller men äter gärna. :)

 8. Vänner plockar och de har försökt få med mig, gjort det enstaka ggr, för länge sedan, men jag kan inget om svamp. Äter ibland, i lagom mängd. Tack för smakbiten.

 9. Man brukar ju normalt hitta blek kantarell såhär års, men i år är det så förfärligt torrt, så de som orkat upp ovanför marken är torra där de står. Synd. Hoppas på regn i veckan som kommer.

 10. Mannen min var vant til å plukke sopp som barn og ungdom, men selv har jeg aldri prøvd det. Foreldrene mine sanket frukt og bær, men ikke sopp. Så det blir til at jeg kjøper sopp i butikken :-)
  Ha en riktig fin søndag!

 11. Vilken intressant bok! Och nu är det ju snart dags för svampsäsongen. Tyvärr är svampar och att känna igen dem ännu en av mina sämsta grenar. Trattisar, Calle Johan och vanliga kantareller kan nog gå bra. Men sedan är det stopp. Skulle behöva gett mig ut med de som kan svamp för att lära mig mer. Jag tycker att många svampar är väldigt “lika” . Vet att det finns skivlingar, riskor m.m. Men att känna igen dem, det är knepigt.
  Hoppas du hittar nya svampställen och jag följer gärna med dig ut via bloggen för att leta.
  Kram

 12. Tyvärr vet jag väldigt lite om svamp. Kantareller känner jag igen, men det är allt. Jag önskar att jag visste mer, för svamp kan vara så gott!

 13. Jag har vattnat mitt kantarellställe nu i hettan och torkan och hoppas att det betyder att jag snart har lite svamp!

 14. Jag gillar svamp men är för lat för att plocka vare sig det eller blåbär. Promenerar i skogen gör jag dock gärna!

Kommentera