Söndags-smakbit # 27

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag tog mig äntligen i nackskinnet och gav mig på Bellman Noir-romanen 1793, Niklas Natt och Dags debutbok.

Jag har väntat länge med att läsa denna då jag tvekat över huruvida den skulle falla mig i smaken, jag tycker mycket om historiska romaner men är ingen större vän av deckare.
Min tvekan kom på skam! Självklart måste jag också läsa uppföljaren 1794, sedan väntas en tredje bok utkomma för att komplettera serien.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om handlingen i boken.

Smakbit sid.57

“Året skiftade och vinter blev vår medan kurerna avlöste varandra. Han hade suttit böjd över kärl med ättika och krita, han har druckit osilad komjölk och andats ladugårdsluft. Om morgnarna vaknade han utmattad med kall och fuktig hud, och ingenting mäktar värma honom. När hostan började kunde ingenting stoppa den.”

sid. 96

“Medan rackardrängen på nytt tar plats ovanpå fågen spottar Höss i nävarna, lyfter bilan och låter den falla över den fjättrade handleden med en blöt duns. Till skriket av smärta lyfter en dräng upp den kapade handen ur gyttjan och slänger ut den i folkhavet. En avrättad mans kapade fingrar bringar lycka – särskilt tummen lovar räddning undan rättsväsendet då stöld ska genomföras.”

0

16 Comments:

 1. jag vill uppleva lycka av en mans hela fingrar… ha en bra söndag.

 2. Jag är lite nyfiken på de här böckerna, men har ännu inte bestämt mig för om jag vill läsa eller ej.

 3. Jeg har lest flere bloggere som synes denne er fin. Både 1793 og 1794 er utgitt på norsk, men jeg har ikke lest dem selv. Jeg liker historiske romaner, men det er ikke den sjangeren jeg er flinkest til å lese. Boken jeg har smakebit fra er også en historisk roman. Jeg håper den vil være virkelig god :-)
  Ha en riktig fin søndag!

 4. Den här tror jag ändå jag ska läsa. Någon gång…

 5. Jag läste den för några år sedan. Riktigt läskig.

 6. Roligt att du gillade den. Tyckte också om den, men väldigt läbbig och då läser jag ändå en hel del deckare. Inte bestämt om jag ska läsa 1794 eller lyssna för det blir nog det, men gör kanske det någon gång. Tack för smakbitarna!

 7. Jag tycker att både 1793 och 1794 är riktigt bra historiska romaner, även om de är läbbiga. Tack för smakbiten!

 8. Tuffa tider. Tack för smakbiten.

 9. Så bra bok! Måste läsa uppfföljaren snarast! tack för smakbiten!

 10. Jag har den hemma men än så länge får den vänta lite till. Är väl lite tveksam om det är något för mig trots vitsord från alla möjliga håll och kanter…

 11. Eloge till dig som orkade läsa den och dessutom gillade boken. Jag gav upp efter femtio sidor. Tyckte den var helt oläslig. Kul all vi alla är so olika i våra uppfattningar vad gäller böcker och genre.

 12. Ser att det är fler än jag som är nyfiken på de här böckerna….eller tvärtom! Kanske, kanske läggs den till listan ;) Du gillar den och andra tycker den är svår! Kram på’re

 13. den boken står i min hylla. oläst. jag har börjat ett par gånger men stöp på det otäcka alldeles i början. men jag ska kanske ta nya tag. tack för smakebiten!

 14. Den boken finns även hemma hos oss, maken har börjat läst den…
  Jag funderar på om jag ska orka igenom den,men har hört så mycket gott om den, så kanske?

 15. En bok jag läst och med stor behållning. Läskig! Absolut! men så bra. Mycket historia också som jag gillar-
  Kul att du gillade den. Har också läst 1794 och även den tyckte jag var jättebra.
  Kram

 16. Pirjo Saloniemi

  Den har jag läst och tyckte den var superbra! 1794 väntar oläst i bokhyllan och maken som läst båda böckerna tycker den är minst lika bra som den första. Tack för smakbitarna!

Kommentera