Läst

Söndags-smakbit # 27

Av
den
5 juli 2020

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag tog mig äntligen i nackskinnet och gav mig på Bellman Noir-romanen 1793, Niklas Natt och Dags debutbok.

Jag har väntat länge med att läsa denna då jag tvekat över huruvida den skulle falla mig i smaken, jag tycker mycket om historiska romaner men är ingen större vän av deckare.
Min tvekan kom på skam! Självklart måste jag också läsa uppföljaren 1794, sedan väntas en tredje bok utkomma för att komplettera serien.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om handlingen i boken.

Smakbit sid.57

“Året skiftade och vinter blev vår medan kurerna avlöste varandra. Han hade suttit böjd över kärl med ättika och krita, han har druckit osilad komjölk och andats ladugårdsluft. Om morgnarna vaknade han utmattad med kall och fuktig hud, och ingenting mäktar värma honom. När hostan började kunde ingenting stoppa den.”

sid. 96

“Medan rackardrängen på nytt tar plats ovanpå fågen spottar Höss i nävarna, lyfter bilan och låter den falla över den fjättrade handleden med en blöt duns. Till skriket av smärta lyfter en dräng upp den kapade handen ur gyttjan och slänger ut den i folkhavet. En avrättad mans kapade fingrar bringar lycka – särskilt tummen lovar räddning undan rättsväsendet då stöld ska genomföras.”

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  5 juli 2020

  jag vill uppleva lycka av en mans hela fingrar… ha en bra söndag.

 2. Svara

  Monika

  5 juli 2020

  Jag är lite nyfiken på de här böckerna, men har ännu inte bestämt mig för om jag vill läsa eller ej.

 3. Svara

  astridterese

  5 juli 2020

  Jeg har lest flere bloggere som synes denne er fin. Både 1793 og 1794 er utgitt på norsk, men jeg har ikke lest dem selv. Jeg liker historiske romaner, men det er ikke den sjangeren jeg er flinkest til å lese. Boken jeg har smakebit fra er også en historisk roman. Jeg håper den vil være virkelig god 🙂
  Ha en riktig fin søndag!

 4. Svara

  Lottens Bokblogg

  5 juli 2020

  Den här tror jag ändå jag ska läsa. Någon gång…

 5. Svara

  Villa Frejas bokblogg

  5 juli 2020

  Jag läste den för några år sedan. Riktigt läskig.

 6. Svara

  bokdamen

  5 juli 2020

  Roligt att du gillade den. Tyckte också om den, men väldigt läbbig och då läser jag ändå en hel del deckare. Inte bestämt om jag ska läsa 1794 eller lyssna för det blir nog det, men gör kanske det någon gång. Tack för smakbitarna!

 7. Svara

  Robert W

  5 juli 2020

  Jag tycker att både 1793 och 1794 är riktigt bra historiska romaner, även om de är läbbiga. Tack för smakbiten!

 8. Svara

  Åsa

  5 juli 2020

  Tuffa tider. Tack för smakbiten.

 9. Svara

  Cinnamon

  5 juli 2020

  Så bra bok! Måste läsa uppfföljaren snarast! tack för smakbiten!

 10. Svara

  sarasbokblog

  5 juli 2020

  Jag har den hemma men än så länge får den vänta lite till. Är väl lite tveksam om det är något för mig trots vitsord från alla möjliga håll och kanter…

 11. Svara

  BP

  5 juli 2020

  Eloge till dig som orkade läsa den och dessutom gillade boken. Jag gav upp efter femtio sidor. Tyckte den var helt oläslig. Kul all vi alla är so olika i våra uppfattningar vad gäller böcker och genre.

 12. Svara

  tanthuset

  5 juli 2020

  Ser att det är fler än jag som är nyfiken på de här böckerna….eller tvärtom! Kanske, kanske läggs den till listan 😉 Du gillar den och andra tycker den är svår! Kram på’re

 13. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  5 juli 2020

  den boken står i min hylla. oläst. jag har börjat ett par gånger men stöp på det otäcka alldeles i början. men jag ska kanske ta nya tag. tack för smakebiten!

 14. Svara

  Susjos

  5 juli 2020

  Den boken finns även hemma hos oss, maken har börjat läst den…
  Jag funderar på om jag ska orka igenom den,men har hört så mycket gott om den, så kanske?

 15. Svara

  Ditte

  5 juli 2020

  En bok jag läst och med stor behållning. Läskig! Absolut! men så bra. Mycket historia också som jag gillar-
  Kul att du gillade den. Har också läst 1794 och även den tyckte jag var jättebra.
  Kram

 16. Svara

  Pirjo Saloniemi

  5 juli 2020

  Den har jag läst och tyckte den var superbra! 1794 väntar oläst i bokhyllan och maken som läst båda böckerna tycker den är minst lika bra som den första. Tack för smakbitarna!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 49
 • 425
 • 1 716 587
 • 4 905
 • 63 127
Sök här