Söndags-smakbit # 27

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Herrarna satte oss hit , om tvångsförflyttningarna i Sverige av Elin Anna Labba
Tvångsförflyttningarna skedde för ca 100 år sedan och författaren som är journalist och bosatt i Jokkmokk kommer själv från en familj som tvingades iväg. Hon vill väva sin egen familjs historia, genom berättelser, dikter och jojkar från dem som var med, som minns och som orkar minnas.

Smakbit sid 31

“Konventionen stänger kustremsorna för renskötare för att ge plats åt jordbruk. Ibland kallas de för “renplågan” – renarna som varje år flyttas till kusten. Det finns inte plats för något som betraktas som så utdöende som renskötseln, som dessutom bedrivs av det som ses som en utdöende ras. Norge har i flera decennier arbetat för att bli av med både renarna och människorna som följer dem. Landet ska vara norskt, och i Norge ska bara norsktalande norrmän bo. I grund och botten handlar det om socialdarwinism. Samerna ses inte som lika utvecklade som andra.”

sid 66

“Hon går sällan någonstans, men folk kommer på besök. Hon bjuder på mat och kaffe. Kvinnorna från de andra kåtorna kommer med senor instuckna under bältet, de tvinnar och berättar. De plockar upp nålar från bältets nålhus och småpratar medan händerna går. De pratar om kyrkhelgerna i Garasavvon, släkten och havsriket. Om gränserna, renpoliserna och böterna. Fogdeväldet.”

sid 134

“Första veckan i maj tappar de renarna över Vindelälven. Ytterligare 250 renar går rakt tillbaka. Spåren mot norr. Stormagade vajor är borta. Med dem har flera årsinkomster försvunnit, alla kalvar som skulle ha fötts. Renstackare åt alla håll. Härkar, hanrenar. Alla gick norrut, de känner sig främmande med marken. De ska hem till sina egna land.”

1

10 Comments:

 1. Riktigt läskigt, alla borde läsa!

 2. Jag skulle vilja läsa mer om samer, historia och kultur. Tack för tips.

 3. Jag har både lyssnat på boken och sedan läst den igen när jag köpte boken. Så viktig läsning!

 4. Finns på läslistan. Viktig och väldigt stark att läsa känns det som, får ta den vid ”rätt” tillfälle om det nu finns ett sånt. Tack för smakbiten!

 5. Viktig bok, men jag blir säkert förbannad när jag läser den. Inte bra för blodtrycket. Tack för smakbiten!

 6. Den här köpte jag på rean i år och ser fram emot att läsa den!

 7. Viktig bok! Borde komma fram till alla, så alla får veta vad som hänt!
  Ha det fint
  Primrose

 8. Det där är ju så märkligt, men det verkar som att urinvånarna behandlas lika illa överallt. Fattar inte.

 9. Stort tack för smakprovet och detta är en bok jag snarast ska läsa- Just denna bedrövliga behandling av samer gör mig så ont.
  Kram

 10. Den skulle vara intressant att läsa. Tack för smakbiten.

Kommentera