Söndags-smakbit # 28

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser nu en debutant, Helén Wigh som skrivit den historiska romanen Järnmärkt som utspelar sig i den lilla gruvbyn Persberg i Filipstads kommun under mitten av 1800-talet. Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 124-25

“När Carl kommit en bit upp kände han kylan från ett järnsteg. Carl tänkte på Bernhards förklaring till varför stegen var olika. På vart fjärde steg hade träet bytts ut mot järn. Trä ruttnade snabbare i den fuktiga miljön i gruvan, därför fanns säkerhetspinnarna, järnstegen. Skulle ett trästeg vara murket och gå sönder medan man stod på det, kunde det fjärde steget rädda livet.

0

13 Comments:

 1. Säkert en alldeles utmärkt idé med säkerhetspinnar, men varför bara vart fjärde? Gäller att alltid ha en hand eller fot på ett av dem alltså ?

 2. Tack för smakebiten dfen har jag sett lite överallt, börjar bli nyfiken.

 3. Tack för smakbiten, ny bok för mig. Undrar hur man kom fram till att var fjärde var bra.

 4. Läste länken till förlaget, låter som en spännande bok, gillade du den?
  Ha det fint!
  Kram

 5. Jeg lurer også på hvordan man bestemte seg for det fjerde. Men kanskje det har noe med mannslengder å gjøre. At de alltid ville kunne nå så langt?
  Ha en riktig fin søndag!

 6. Den tar jag till mej direkt. Trevligt med lokal anknytning. Vi var i Persberg och gick runt förra sommaren, väldigt intressant promenadslinga vid gamla gruvområdena.
  Tack för den……

 7. gruvområden är ofta skrämmande och mystiska miljöer särskilt om gruvorna varit nerlagda ett tag. det skulle kunna vara en intressant debut. tack för smakebiten!

 8. Den här har jag läst och den var intressant. Jag fastnade vid något ord som inte kändes helt rätt i tiden, men tyckte ändå om den. :) Tack för smakbiten!

 9. Den ska jag snart läsa. Ser verkligen fram mot det. Tack för smakbiten!

 10. Interessant! Det er moro når debutanter får oppmerksomhet og gjør det bra :)

 11. Tack för smakprovet. Hade inte hört talas om boken. Vad tyckte du om den? Jga brukar ju gilla historiska böcker så den finns nu på läselistan.
  Kram

 12. Tack för smakbiten!
  Har sett den lite här och där.

 13. Tack för smakbiten. Känner till den men har inte läst.

Kommentera