Läst

Söndags-smakbit # 30

Av
den
30 juli 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Avslutade precis läsningen av Sommarboken av Tove Jansson, den var verkligen underbart somrig.
Jag har länkat titeln till Förlaget som gett ut boken och där det står att läsa att boken ska filmatiseras i Finland med Glenn Close i en av huvudrollerna! Wow säger jag bara…
Smakbit sid 83
“Familjen hade en vän som aldrig kom för nära och det var Eriksson. Han körde båten förbi eller han hade kanske tänkt att komma fast det inte blev av och det fanns somrar när Eriksson inte kom i närheten av ön, varken med sin båt eller i sina tankar.När man talade om honom eller tänkte på honom föreföll det naturligt att höja blicken och se ut över sjön. Han hade ofta otur och harmades av dåligt väder eller krångel med motorn Fisken och fågeln var inte där man kunde ha väntat sig. Hade man framgång så gick priserna ner och det hela var lika långt som brett.”

sid 154
“Det var hett och tyst och ensamt. Huset kröp ihop som ett långt platt djur och över huset flög svarta svalor med gnisslande skrin, de var som knivar i luften. Sophia gick runt stranden och kom tillbaka igen, runt hela ön fanns ingenting annat än berg och enris och kullerstenar och sand och tofsar av torrt gräset. Dyningen hävde sig i långa kullar mot land. Det var en mycket stor dyning. Gode Gud låt det hända nånting, bad Sophia. Gudsomhaver, jag leds ihjäl, amen”

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  30 juli 2023

  Tove Jansson och jag har aldrig riktigt varit kompatibla. Det tycker jag är lite synd, för jag hade verkligen velat gilla.

  • Svara

   Paula

   30 juli 2023

   Ja hon är speciell, ganska kärv och ingen gulligull-människa. Även i Sommarboken var det märkbart att farmor inte klemade bort sitt barnbarn, snarare tvärtom, men barnbarnet var nog van vid det och betedde sig ungefär likadant. Pappan och havet i Muminserien var inte min favorit, men jag har läst Toves novellsamling som jag gillade skarpt. Tur vi gillar olika, hur skulle det annars se ut!

 2. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  30 juli 2023

  jag tyckte jättemycket om Sommarboken. Vem ska trösta Knyttet lyssnade jag på tillsammans med barnen i Peter Lundblads tonsättning. vi älskade den kombon

 3. Svara

  Åsa

  30 juli 2023

  Ja men alltså, den har jag förstått att man bör ha läst, det har inte jag tyvärr. Lär väl finnas på biblioteket, ska kolla. Tack för smakbit. Filmatiseras i Finland låter intressant också, få hålla utkik. 🙂

 4. Svara

  Hanneles bibliotek

  30 juli 2023

  Vår finska bokcirkel ska läsa denna.

 5. Svara

  Robert W

  30 juli 2023

  Den här har jag sett omnämnas många gånger på bloggarna. Jag borde kanske kolla upp den.

 6. Svara

  Karin

  31 juli 2023

  Åh, Sommarboken – tack för påminnelsen! Jag brukar läsa den varje sommar och hittar alltid något nytt som jag inte lagt märke till förut. Och just i sommar skulle det passa att läsa något kapitel för mitt 8-åriga barnbarn som hänger mycket med mig i stugan på landet. Inte i skärgården, men i alla fall vid en sjö.

 7. Svara

  Märtha

  1 augusti 2023

  JA, sommarboken skulle filmas i juli, Glenn Close (stavar jag rätt?) har varit i Finland sen i juni, men inga uppgifter har kommit fram om hur det har gått, på grund av skådespelarstrejken i Hollywood, han är med i facket. Vårt finlandssvenska stjärnskott, Alma Pöysti skulle också delta. Hon är barnbarn till Lasse Pöysti och Birgitta Ulfsson. Jag har på senare tid läst mera om Tove Jansson än av Tove Jansson. Men nu har jag paus med henne. Lyckades också missa utflykterna till hennes sommarstuga i ytterskärgården utanför Borgå, Klovharun. Än en gång. Typiskt mig.

  • Svara

   Paula

   1 augusti 2023

   Ja just, skådespelarstrejken, funderade faktiskt härom dagen på den, det har varit helt tyst om den i medierna, jag har inte läst just nånting! Hoppas det inte dröjer för länge. Ja Alma känner jag till, såg henne som Tove i filmen, hon är en mycket duktig skådespelare. Äpplet faller inte långt från päronträdet…
   Jag spelade statist i några av pjäserna som Birgitta och Lasse agerade i på Svenska teatern i Hfors som barn. Det var skoj, väldigt roliga minnen har jag från den tiden. Var också med i barn-TV-serien Vi på lilla torget (tror jag det hette) där jag spelade ett av flera barn. Skulle väldigt gärna ha gjort en utflykt till ön, hoppas det kommer flera chanser för dig!

 8. Svara

  CInnamon

  1 augusti 2023

  Tack för smakbiten! Har inte läst boken än men vill.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 154
 • 189
 • 1 654 988
 • 5 128
 • 66 118
Sök här