Söndags-smakbit # 33

Bloggen Betraktelser ger oss varje söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag har så sakteliga kommit mig för att påbörja läsning av svenska stora författare.
Jag är dåligt bevandrad i ämnet, för i skolan i Finland läste vi Runeberg och Kalevala…

Nu har jag tagit mig an en berättelse som heter
Tösen från stormyrtorpet av Selma Lagerlöf

Jag har precis påbörjat boken så smakbiten kommer från allra första sidan:

“Det är i en tingssal ute på landsbygden. Vid dombordet högst uppe i rummet sitter en gammal häradshövding, en lång och starkt byggd karl med ett brett och grovhugget ansikte. Under flera timmar har han hållit på med att handlägga det ena målet efter det andra, och till sist har det kommit över honom något av leda och dysterhet. Det är svårt att veta om det är hettan och kvalmet i tingssalen, som pina honom, eller om han har blivit illa till mods av att syssla med alla dessa småaktiga tvister, som inte tyckas ha kommit till av annan orsak än för att vittna om människors grälsjuka och obarmhärtighet och vinningslystnad.
Han har just nu börjat med ett av de sista målen, som skola komma före under dagen. Det rör sig om en fordran på uppfostringshjälp.”

Jag läser aktningsfullt från en bok lånad på biblioteket, tryckt 1922, tänk, nästan hundra år gammal. Trots det gammalmodiga språket känner jag mig motiverad att läsa denna berättelse av vår nobelpristagare år 1909

0

13 Comments:

 1. Lagerlöf är en duktig berättare, tack för smakbiten.

 2. har inte läst den här boken. tack för smakebiten!

 3. Att jag skriver några ord här beror endast på att jag är en nattuggla, precis som du;-) Vad gäller böcker lär vi nog aldrig gilla samma;-) Bra det. För alla har vi olik smak:-)

 4. Hon har skrivit mycket, Lagerlöf. Den här kände jag inte ens till.

 5. Jag gillar Selma Lagerlöf, men den här kände jag inte ens till!

 6. Tack för smakbiten. Allas vår Lagerlöf. Länge sen jag läste något av henne nu.

 7. Jag gillar berättelser om Selma Lagerlöfs liv, men hennes böcker… Dom har jag helt enkelt “missat” (läs: struntat i ;-) ).

  Ha en fin söndag!

 8. Har läst alldeles för lite av Lagerlöf. Tack för smakbiten!

 9. Har bara läst Gösta Berglings saga och Nils Holgersson… Denna har jag inte hört talas om. Tack för smakebiten!

 10. Länge sen jag läste något av Selma Lagerlöf nu. Tack för smakbiten!

 11. En bok som håller då med andra ord. Har bara läst Nils Holgersson av Selma, eller lyssnat till ska jag väl säga. Min mellanstadielärare läste högt ur den för oss varje vecka från årskurs fyra till sex. Ha en fin söndag!

 12. Den titeln av Lagerlöf kände jag inte till. Tack för smakbiten!

 13. Jag har läst myckket av Selma Lagerlöf men inte den här. Tack för smakbiten!

Kommentera