Läst

Söndags-smakbit # 33

Av
den
19 augusti 2018

Bloggen Betraktelser ger oss varje söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag har så sakteliga kommit mig för att påbörja läsning av svenska stora författare.
Jag är dåligt bevandrad i ämnet, för i skolan i Finland läste vi Runeberg och Kalevala…

Nu har jag tagit mig an en berättelse som heter
Tösen från stormyrtorpet av Selma Lagerlöf

Jag har precis påbörjat boken så smakbiten kommer från allra första sidan:

“Det är i en tingssal ute på landsbygden. Vid dombordet högst uppe i rummet sitter en gammal häradshövding, en lång och starkt byggd karl med ett brett och grovhugget ansikte. Under flera timmar har han hållit på med att handlägga det ena målet efter det andra, och till sist har det kommit över honom något av leda och dysterhet. Det är svårt att veta om det är hettan och kvalmet i tingssalen, som pina honom, eller om han har blivit illa till mods av att syssla med alla dessa småaktiga tvister, som inte tyckas ha kommit till av annan orsak än för att vittna om människors grälsjuka och obarmhärtighet och vinningslystnad.
Han har just nu börjat med ett av de sista målen, som skola komma före under dagen. Det rör sig om en fordran på uppfostringshjälp.”

Jag läser aktningsfullt från en bok lånad på biblioteket, tryckt 1922, tänk, nästan hundra år gammal. Trots det gammalmodiga språket känner jag mig motiverad att läsa denna berättelse av vår nobelpristagare år 1909

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Hanneles bokparadis

  19 augusti 2018

  Lagerlöf är en duktig berättare, tack för smakbiten.

 2. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  19 augusti 2018

  har inte läst den här boken. tack för smakebiten!

 3. Svara

  BP

  19 augusti 2018

  Att jag skriver några ord här beror endast på att jag är en nattuggla, precis som du;-) Vad gäller böcker lär vi nog aldrig gilla samma;-) Bra det. För alla har vi olik smak:-)

 4. Svara

  Monika

  19 augusti 2018

  Hon har skrivit mycket, Lagerlöf. Den här kände jag inte ens till.

 5. Svara

  Lottens Bokblogg

  19 augusti 2018

  Jag gillar Selma Lagerlöf, men den här kände jag inte ens till!

 6. Svara

  Villa Frejas bokblogg

  19 augusti 2018

  Tack för smakbiten. Allas vår Lagerlöf. Länge sen jag läste något av henne nu.

 7. Svara

  Ama de casa

  19 augusti 2018

  Jag gillar berättelser om Selma Lagerlöfs liv, men hennes böcker… Dom har jag helt enkelt “missat” (läs: struntat i 😉 ).

  Ha en fin söndag!

 8. Svara

  Pirjo Saloniemi

  19 augusti 2018

  Har läst alldeles för lite av Lagerlöf. Tack för smakbiten!

 9. Svara

  Evelina

  19 augusti 2018

  Har bara läst Gösta Berglings saga och Nils Holgersson… Denna har jag inte hört talas om. Tack för smakebiten!

 10. Svara

  bokdamen

  19 augusti 2018

  Länge sen jag läste något av Selma Lagerlöf nu. Tack för smakbiten!

 11. Svara

  "LillaSyster"

  19 augusti 2018

  En bok som håller då med andra ord. Har bara läst Nils Holgersson av Selma, eller lyssnat till ska jag väl säga. Min mellanstadielärare läste högt ur den för oss varje vecka från årskurs fyra till sex. Ha en fin söndag!

 12. Svara

  Åsa

  19 augusti 2018

  Den titeln av Lagerlöf kände jag inte till. Tack för smakbiten!

 13. Svara

  Cinnamon

  20 augusti 2018

  Jag har läst myckket av Selma Lagerlöf men inte den här. Tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 77
 • 520
 • 1 578 112
 • 4 989
 • 64 277
Sök här