Läst

Söndags-smakbit # 35

Av
den
30 augusti 2020

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag såg en recension av boken Så höjer sig landet skriven av debutanten Svante Bäckström i min lokaltidning och den tilltalade mig starkt.
Pratade med mitt eminenta bibliotek om boken och tänk, det dröjde inte länge innan boken var inköpt och var redo att hämtas!

Jag blev inte besviken, berättelsen tog tag i mig från första raden, och jag rekommenderar den varmt!
Huvudpersonen är en drömmare som resignerat bedriver en antikamp mot rådande normer i det västerbottniska jordbrukssamhället, som hellre vistas i skogen än brukar jorden. Han slits mellan plikten att ge sin familj ett bättre liv och drömmen att vandra ensam i det orörda.

Smakbit sid.60-61

“Ännu var nätterna kalla, och jag lämnade mitt huvud i hemmet där det kunde få se mot skogen ifred, medan min kropp vandrade i väg som ett skal, vilket var enkelt för skaren att bära. Jag skottade ut dynga på åkern, men mina händer skrek där de häktats vid skyffelns skaft.”

sid. 296

“Nils såg på mig när han sa det. Men då var flugan mer intressant. Den hade övergått från att vara en fläck i luften till en trekantig hatt på bordet, där den putsade sina stövlar som en karl ur det militära.
Jag förstod att jag hade varit släpphänt men hade aldrig velat ha den marken, och Nils tuggade överdrivet mellan orden. Det var ju bara gröt han åt, och allt måste inte överarbetas.”

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Lottens Bokblogg

  30 augusti 2020

  Tack för smakbiten och tipset. Många liknelser i texten!

 2. Svara

  Monika

  30 augusti 2020

  Känner lite att språket i smakbiten inte riktigt är min grej. Gillar när det är mera pang på ?

 3. Svara

  Robert W

  30 augusti 2020

  Det vore nåt det. Skicka iväg kroppen för att göra nytta medan huvudet kan stanna hemma och fundera. Tack för smakbiten!

 4. Svara

  bokdamen

  30 augusti 2020

  Bibliotek är bra, mycket köps in som föreslås och önskas. Den här boken ser lite bekant ut men har inte läst. Tack för smakbitarna!

  Ps. Kunde inte komma in på din blogg via länken hos Mari, vet inte om det berodde på mig eller något annat. Men det löste sig genom lite googlande. Tänkte att det kan vara bra att känna till. ha en trevlig söndag! 🙂

  • Svara

   Paula

   30 augusti 2020

   tack för info , jag har fått bekräftelse från mitt webbhotell att de har problem med sina nätverksservrar over there i USA, kan bero på det, just för tillfället funkar det!

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  30 augusti 2020

  skulle inte klara mig utan bibliotek, tack för smakbiten, inte läst författaren tidigare.

 6. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  30 augusti 2020

  känner inte till din bok. hade också problem med att komma in på din blogg från länken hos Mari utan fick gå “bakvägen”. tack för smakebiten!

 7. Svara

  Cinnamon

  30 augusti 2020

  Tack för smakbiten! Tror inte den är för mig.

 8. Svara

  Beathes bibliotek

  30 augusti 2020

  Hadde også problemer med å komme inn hit tidligere i dag men heldigvis så var det løst seg nå. Kjenner ikke til denne boken men kanskje ikke så rart siden det er en debutant. Likte coveret godt og tusen takk for smakebitene 🙂

 9. Svara

  Ditte

  30 augusti 2020

  Tack för tipset! Har läst en del nu under våren och sommaren om Västerbotten och Norrbotten så jag skriver in den på läslistan. Ingen bok jag visst något om. Men nu vet jag lite mer.
  Kram

 10. Svara

  bokdivisionen

  31 augusti 2020

  Läckert omslag men håller med om att det var väldigt många liknelser i texten. Hoppas du gillar den!

 11. Svara

  tanthuset

  31 augusti 2020

  Det verkar vara en fin debut! Intressant <3
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   31 augusti 2020

   smaken är som baken, men jag blev ganska tagen av denna, man får läsa lite långsamt och smaka på orden och meningarna, gillar det! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 67
 • 235
 • 1 654 712
 • 5 125
 • 66 106
Sök här