Läst

Söndags-smakbit # 4

Av
den
28 januari 2024

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Jag läser Snart har sommarn blommat ut av Karin Collins
Romanen utspelar sig i Hangö vid finska sydkusten före och under vinterkriget 1939-40, och berättelsen fortsätter i en del två som kom ut förra året. Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer.
Smakbit sid.210-12
“Europa brinner. Tyskland attackerar England både i luften och till havs, och på närmare håll förs ständiga samtal mellan Finland och Ryssland, hittills utan resultat. Allt flera varor börjar ransoneras, och säljs nu enbart på kort. Nästan alla arbetsföra män har nu kallats in för reservövningar, och många kvinnor och barn har flytt ut på landsbygden.
Margit frågar ständigt om inte Disa ska ge sig iväg snart. -Själv stannar jag inte länge, säger hon, och vrider nervöst sina händer. -Dom säger att det är Hangö som ryssarna vill ha, har du hört det? En vacker morgon har du u-båtarna här utanför fönstret och sen är det försent.
-Hördu, den ubåt finns inte som klarar av de här grunda vattnen. Om de kommer så använder de nog andra metoder.
Margit ser olycklig ut. -Inte blir det bättre av att de hoppar ner med fallskärm heller. Här sitter du för dig själv sen, när de kommer med sina sablar.
Disa fnyser. -Margit, jag tror inte de skickar kosackerna. Och även om de gör det, så vad tycker du att vi ska göra? Säga varsågoda, och springa iväg?”

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Marie Eggimann

  28 januari 2024

  Jag har inte hört talas om denna bok. Herrejösses vad böcker det finns

 2. Svara

  Bokdivisionen

  28 januari 2024

  Andra världskriget gör mig inte supersugen men finska sydkusten låter desto trevligare!

 3. Svara

  Znogge

  28 januari 2024

  Tack för smakbiten! Obekanta böcker för mig men två böcker som låter väldigt intressanta och läsvärda. Dessvärre aktuella också…

  Önskar en fin söndag!

 4. Svara

  Cinnamon

  28 januari 2024

  Tack för smakbiten! Ska skriva upp boken den låter intressant.

 5. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  28 januari 2024

  okänd bok för mig, men jag vill absolut läsa den. har läst en del andra titlar just om den här tiden. särskilt intressant att läsa om hur människor i allmänhet tampades med svårigheterna. tack för smakebiten!

 6. Svara

  Lottens Bokblogg

  28 januari 2024

  Kände inte till boken förut, men den låter intressant!

 7. Svara

  Hanneles bokparadis

  28 januari 2024

  Ny författare för mig, intressant titel, tack för smakbiten.

 8. Svara

  Monika

  28 januari 2024

  Kände inte till denna, men den låter ju högaktuell, trots att den utspelar sig för flera decennier sedan.

 9. Svara

  Carita

  28 januari 2024

  Skrämmande aktuell läsning, egentligen.
  Då Ryssland anföll Ukraina för snart två år sedan hade vi många funderingar här i Finland om vart vi skulle ta vägen om Putte skulle sätta in stridsvagnar över vår gräns.
  Hade ju inte då trott att kriget nu ska in på sitt tredje år, men världen är galen…

 10. Svara

  Mormor

  28 januari 2024

  Hej
  Så roligt att du hittat Karin Collins! Hon skriver trevligt, och jag tycker att alla med finländsk anknytning har utbyte av den här boken. Andra delen heter “Hos dig min längtan är förtöjd”. Titeln förundrar säkert många rikssvenskar men kommer ju direkt från Hangövalsen (Georg Malmstén, yes!). Den finska titeln “Säilyt sydämessäin” härrör från de finska orden till samma vals. Collins låter förresten finlandssvenskan flöda i boken, utan att oroa sig för marknadsföringen i Sverige. Där gör hon rätt, tycker jag. Boken kräver det!
  En annan som inte bryr sig om marknaden i Sverige är Kjell Westö i boken Skymning 41. Där kan man verkligen säga, att finslandssvenskan är absolut nödvändig, allt annat hade varit onaturligt med tanken på temat. Boken är otroligt bra, rekommenderas!
  Rekommenderar också Nadia Hashimis “Stjärnor i natten” och “Pärlan som sprängde sitt skal”. Miljön är Afghanistan på 1970-talet och senare USA. Och Maja Lundes “Drömmen om ett träd”, miljön är Svalbard 2097, och … jaja, det finns så många fina böcker, hur ska man hinna med dom?
  I afton presidentvalvaka. Blir spännande!
  Allt gott.

 11. Svara

  Boklysten

  28 januari 2024

  Okänd bok för mig. Tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 164
 • 189
 • 1 654 998
 • 5 128
 • 66 118
Sök här