Bloggen Läst

Jag har läst/lyssnat…

Av
den
9 april 2024

I mars har jag lyssnat till följande ljudböcker:
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzen betyg 4/4
Uppläsning; Lennart Jähkel betyg 4/4

Hemma hos Bo bryts den stilla tillvaron sällan av något annat än besöken från hemtjänsten. Men han har ju sin älskade jämthund Sixten, så helt ensam är han inte. I tomrummet efter frun som flyttat in på demensboende i Östersund börjar funderingar och tvivel riva i Bo. Tiden blir alltmer knapp för att hinna lösa det som ibland känns omöjligt – relationen till sonen.
Trevande försöker far och son att nå fram till varandra. Men samtidigt är sonen övertygad om att Sixten måste flytta. Hotet om att förlora sin hund rör upp ett virrvarr av känslor som får Bo att minnas tillbaka på sitt liv, sitt faderskap och sitt sätt att visa kärlek.

Solroseffekten av Lena Wilderäng betyg 3/4
Uppläsning Linda Santiago betyg 4/4

“Om du möter en brunbjörn i de svenska skogarna ska du prata lugnt med den och backa. Ser den ut att vilja anfalla hjälper det att spela död. Men den ryska björnen är inte en brunbjörn, utan en svartbjörn. Om du lägger dig på marken kommer den att döda dig. Det gäller att slå tillbaka med allt du har.”
När Ryssland en tidig februarimorgon tågar in i Ukraina förändras Lena Wilderängs liv i grunden. Nu handlar allt om att hjälpa till. Hon säger upp sig från sitt jobb och börjar köra begagnade ambulanser och brandbilar till fronten. Men medan månaderna går, utan ett slut i sikte, blir insatserna allt högre.
Solroseffekten är en berättelse om ett krig. Om de som har lyckats fly och om de som stannat kvar, om soldater, barn och babusjkor. Men det är också en berättelse om mod, moral och medmänsklighet, som ställer alla inför frågan: Vad har den enskilde för ansvar när liv står på spel?

Tjuvlyssnaren av Maria Ernestam betyg 3/4
Uppläsning: Magnus Roosmann betyg 3/4

Jag är ingen tjuvlyssnare. Jag vill egentligen inte veta vad andra människor har för sig. Det man inte lägger sig i behöver man inte dra sig ur, det är egentligen inte svårare än så.
Karl-Gunnar Hammarkvist är 64 år, revisor och ensam. Så hade det nog förblivit om han inte tvingats lämna lägenheten han bott i under hela sitt liv. På grund av ett stambyte måste han tillbringa några veckor i en provisorisk våning. Här gör han sig hemmastadd och ser det hela som ett rätt trevligt avbrott i vardagen tills han en kväll råkar höra ett samtal som pågår på andra sidan väggen.
Det han uppfattar skär rakt igenom det pansar han byggt upp omkring sig sedan årtionden, och han blir besatt av att hitta kvinnan som sagt det hon sagt hos grannen i en terapisittning. I jakten på den okända tvingas Karl-Gunnar ompröva allt – sitt arbete, sina relationer till andra människor, sin moral. Framför allt konfronteras han med det han så länge förträngt. Det fruktansvärda misstag som ledde till en katastrof och till att kärleken för alltid försvann ur hans liv.
Men går det att försonas också med det värsta? Går det att börja om på nytt?
Tjuvlyssnaren är berättelsen om ett liv som blev som det blev på grund av omständigheter, och att det inte går att göra något åt. Tills den dag det gör det.

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  LillaSyster

  10 april 2024

  Två helt nya böcker för de fanns inte som e- böcker på biblioteket ännu. Men jag kan ju gå ner till bokbussen. Ha en bra onsdag!

 2. Svara

  Anna-Lena

  10 april 2024

  Tranorna flyger söderut har jag läst och den tyckte jag mycket om. Den borde ingå i hemtjänstpersonalens litteratur, men andra med gamla anhöriga kan också få många nya insikter av den. Den skulle nog få en fyra av mig också, eller högre. 4½, om det gick.
  De andra två verkar också som bra val för mig. Får nog låna dem. För jag läser mina böcker… lyssnar helst inte.

  • Svara

   Paula

   10 april 2024

   Jag har nu på gamla dar (sedan bara ett par år) lärt mig att lyssna på böcker. Förut gick det inte alls, tankarna svävade iväg och jag kunde inte hålla fokus. Men nu lyssnar jag bara när jag sitter och målar och den kombon är svårslagen. Ofta beror mycket på vem som är uppläsare, jag har hunnit upptäcka några som jag inte alls gillar så de titlarna läser jag som vanligt istället. Ha en fin dag!

 3. Svara

  Anna i Portugal

  10 april 2024

  Tjuvlyssnaren låter definitivt som en bok för mig! Ska genast kolla om den finns som e-bok hos Storytel! Tack för tips.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 155
 • 505
 • 1 628 909
 • 5 076
 • 65 457
Sök här