Söndags-smakbit # 45

Bloggen Flykten från verkligheten ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.

Jag avslutade idag en bok i en för mig ovanlig genre, skräckdystopi.

Boken heter Själaryckaren. och är skriven av Ulrika Amador
Titeln är länkad till Adlibris där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid.24
“Luften doftar jord och äpplen och jag försöker andas så tyst jag kan. Jag noterar att marken blir lerigare och klibbigare ju närmare godshallen jag kommer. Den suger sig fast vid mina fötter där jag går.
Är det något som rör sig längre fram? En djupare nyans av mörker bland vagnarnas skuggor. Med min livliga fantasi kan jag absolut föreställa mig hur något dyker upp bakom min rygg så fort jag vänder mig om. När jag smyger längs gången ser jag en rörelse flyta fram över en lastkaj, öppna en dörr och försvinna in i godshallen. Gestalten har en märklig kroppsform. Alla kroppsdelar är försstås på de rätta ställena, ändå är det något som inte stämmer. Hela skepnaden verkar liksom strömlinjeformad. Jag måste tänka efter varför rörelsen är obehagligt bekant, tills jag inser det ormlika i gestalten. Jag drar efter luft med en flämtning och känner svetten rinna mellan skulderbladen.”

s.80
“Dessutom kommer du inte att vara ensam. Zeke kommer att ligga i en kista bredvid dig”. Hon håller upp locket medan jag kryper ner. “Oroa dig inte. Jag har borrat upp lufthål i sidan i fall locket skulle sluta för tätt. Har aldrig riktigt haft anledning att kolla om kistorna är lufttäta förut”. Locket stängs och allt blir svart.”

0

20 Comments:

 1. Tack för smakbiten. Att befinna sig i ett så litet slutet utrymme är nog en av mina värsta mardrömmar…

 2. Usch, här får klaustrofobin fritt spelrum.

 3. Ah! Skrekkdystopi, så fantastisk!
  Jeg la den til på leselisten min med en gang. Men den må vente til jeg får råd til nye bøker. Det er helt umulig å finne svenske bøker i Norge, så jeg må kjøpe dem på Adlibris (nettbutikk). Ikke at det er noe vanskelig :-) Men det blir av og til litt dyrt.
  Jeg slo opp denne boken på Goodreads, så jeg er helt sikker på at det er en bok jeg ønsker å lese.
  Ha en riktig fin søndag! Og takk for tips!

 4. Läggs genast till läslistan! Kram på’re

 5. Hu då! Bara tanken på att ligga inklämd i en kista.

 6. Där lärde jag mig ett nytt ord igen. Dystopi. Har för mig att jag lärde mig det för ett tag sen också, men inte tillräckligt bra i såna fall ;-)
  Ingen genre för mig, men jag tycker att författaren har en himla snygg inledning på sitt efternamn :-D

 7. Oj, den låter otäck, tack för smakbiten!

 8. rena mardrömmen för mig. tack för smakebiten!

 9. läskigt omslag, inte riktigt min genre, dystopi funkar ibland, har en på gång

 10. ååå du det där låter spännande så att förslår. Inte en riktigt en bok i din genre skulle jag säga. Jag måst nog besöka bokus och adlibirs och jämföra priser=) Ha en fin söndag och nu finns det mer mat att dregla över hos mig – mat helt i din smak=) Kramen

 11. Tack för smakbitarna. Det var en ny bok för mig, brukar ha koll på dystopier och i viss mån även skräck, men denna gick tydligen utanför radarn. ;)

 12. Åh, det där låter spännande. Tack för smakbiten.

 13. Tack för smakbiten! Usch vad hemskt att ligga i ett sån’t litet utrymme!

 14. Du, den lägger jag till listan! Jag gillar ju sånt :D
  Jo, flygande Jacob innehåller banan men det går ju att göra utan också förstås
  Kram på’re

 15. En genre jag inte läser alltför ofta. Tack för smakbiten.

 16. Inte riktigt en genré som passar mig. Tack för smakbiten!

 17. Känns lite läskig. Har nog inte läst några böcker inom denna genre tidigare. Men någon gång sa vara den första. Tack för smakbiten.
  Kram

 18. Åh, det lät spännande! Ska absolut kolla upp denna bok. Tack för smakbiten!

 19. Usch! Det känns obehagligt som attan! Tack för smakbiten.

 20. Låter bra att utvidga läsreviret, men skräckdystopi skulle antagligen inte passa mig så bra just nu, just nu vill jag mest läsa snälla saker.

Kommentera