Läst

Söndags-smakbit # 47

Av
den
26 november 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Jag läser nu del 2, Vinterkrigare, i Vikingaserien av Agneta Arnesson Westerdahl. Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer
Det var ett lyckokast att jag började läsa denna serie samtidigt som SVT började sända Historien om Sverige, den utomordentligt intressanta dokumentärserien där man nu har nått del tre som handlar om, just det, vikingatiden som inträffade mellan 500-1000-talen.
Smakbit sid.129
“Aldrig förr hade hon sett någon så gammal. Hana är kortvuxen och vit i håret, och vid första anblicken ser hon ut som om hon skulle kunna dö när som helst. Men när Rindi ser närmare på henne märker hon att den gamlas ögon är pigga och att munnen är bestämd. Den sköra ansiktshuden är fylld av djupa fåror både på längden och tvären, och de brungula tänderna är helt nednötta i käkarna. Det som dock förvånar Rindi allra mest är att kvinnan klättrar som en ekorre. Ibland, när hon ska hämta något från en avsats högt upp, sticker hon in fötterna i gropar i väggen, samtidigt som hon klamrar sig fast i utstickande kanter och ojämnheter med de klolika händerna. En spindel i sitt hål är inte mer vig än Hana, tänker Rindi.”

sid 158
“Landskapet blir allt brantare. Snöpudrade vassa ryggar höjer sig majestätiskt framför dem. De tar sig genom ännu en bred dalgång och över en flod innan de kan fortsätta upp i nästa massiv. Vädret blir allt sämre, Kolenka hojtar. Alla stannar. Mödrarna drar med sig de utmattade barnen in under granarna i skydd för vindar och snö, och Rindi ser att kvinnorna håller barnen tätt intill sina kroppar för att de inte ska frysa ihjäl. De manliga slavarna har sålts till järngruvorna nere i Eisenerz under dagen, och nu oroar hon sig för hur barnen ska klara den fortsatta stigningen utan dem.”

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Cinnamon

  26 november 2023

  Tack för smakbiten! Är sugen på den serien.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 november 2023

  tänk vad man kan se mycket äldre ut, med vitt skägg exempelvis, tack för smakbiten.

 3. Svara

  Monika

  26 november 2023

  Jag har nog bara läst Röde Orm om vikingatiden. Den tyckte jag om, mycket, men det får nog räcka med den.

 4. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  26 november 2023

  ja<g har läst Skuggornas tid av den här författaren. den var då del nio i Historiska medias serie Släkten och handlade om 1300 – talet. Skuggornas tid var mycket givande och väl underbyggd. blir därför lite sugen även på Vinterkrigare och Vikingaserien. tack för smakebiten!

 5. Svara

  Bokdivisionen

  26 november 2023

  Jag tittar så sällan på TV men kan tänka mig att Historien om Sverige är intressant!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 104
 • 497
 • 1 652 526
 • 5 119
 • 66 012
Sök här