Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget #43 Böna

Av
den
25 november 2023


Veckans ord att tolka är böna


Tveklöst var kaffebönan den första bönan jag tänkte på! För utan kaffebönan stannar finnkäringen! Jag är en traditionell kaffesörplare, mörkrostat bryggkaffe är min melodi. Inte dricker jag så förtvivlat många muggar heller, två på morgonen och en på eftermiddagen. Men jag kan inte ens tänka tanken att behöva avstå, eller byta ut kaffebönan mot the eller juice eller annan dryck.


Min favoritböna är bönsyrsan!
I Mellaneuropa finns enbart en art – bönsyrsa (Mantis religiosa). Hos bönsyrsorna är det främre benparet omvandlat till två effektiva kloförsedda fångstredskap, med vilka bönsyrsorna fångar sina byten som främst är andra insekter.
Bönsyrsor har fått sitt namn av att den position de intar medan de väntar på ett byte påminner om en människa försjunken i bön. Arterna i ordningen är vanligen 4 till 8 centimeter långa, men arter så små som 1,2 centimeter och så stora som 16 centimeter finns. Honan är fyra gånger så stor som hannen. En bönsyrsa kan leva uppemot ett år.
Bönsyrsan är känd för att honan ibland äter upp hanen under själva parningsakten, sexuell kannibalism. Detta sker oftare i fångenskap än ute i naturen, men även sedan honan bitit huvudet av hanen kan denne slutföra parningsakten.
(Wikipedia)

Nu avslutar jag detta tema med

En söt liten böna ber sin bordsbön!
Flera tolkningar av veckans ord böna hittar du hos lokföraren Karin som styr tåget vidare året ut.
Nästa vecka ska vi tolka ordet lampa
Du är välkommen att kliva på tåget och delta!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Carita

  25 november 2023

  Du fick till ett riktigt bra bidrag med BÖNA som utmaning. Jag hade svårare.
  Försöker hitta egna foton, men är kanske för ambitiös där och kunde oftare nöja mig med gratis bildbank.
  Kaffe dricker jag sällan, min mage reagerar på drycken lite väl mycket, men kaffe är gott – utan socker och mjölk.

 2. Svara

  BP

  25 november 2023

  Bra jobbat där, som vanligt!
  Precis som du klarar jag mig inte utan kaffe. The är okej, juice likaså, men det är bara som kan få mig att vakna till på morgonen.
  Bönsyrsan – ja den insekten tänkte jag inte på alls. Däremot trodde jag att fler skulle ta upp bönen som i “be”, men hittills är det bara du. Som sagt – bra jobbat!

 3. Svara

  Mia

  25 november 2023

  Utan kaffebönor slutar min värld att existera…..ja nästan i alla fall 🙂 Det var intressant info om bönsyrsan, hade inte en susning om hur den fått sitt namn! Den sista bilden är ju för söt och du har verkligen lyckats med utmaningen än en gång, kram på’re

 4. Svara

  Gun

  25 november 2023

  Dricker en rejäl mugg på morgonen sen inget mera och Skånerost ska det va passar vårt kalkhaltiga vatten.

 5. Svara

  Minton

  25 november 2023

  Bra jobbat med ordet bön. Bönsyrsan tycker jag är läcker och den lilla tjejen helt underbar.
  Kramar från oss

 6. Svara

  Äventyret Framtiden

  25 november 2023

  Du och jag Paula. Bönsyrsan fick vi båda till och lite kaffebönor också även om jag inte skrev om mitt kaffedrickande. Jag har läst om det där speciella kannibalismsexet. Hu…tur att man inte är en bönsyrsehanne, då kan man plötsligt bli huvudlös.

  Kramar från gränden!

 7. Svara

  Susjos

  25 november 2023

  Det är väl så att i Finland så dricks det mest kaffe , så självklart dricker du en del kaffe! Jag måste ha kaffe på morgonen också, absolut! Även när jag vaknar på eftermiddagen efter att jag har jobbat natt vill jag direkt ha en kopp kaffe, min man brukar ladda kaffebryggaren till mej!
  Spännande läsning om bönsyrsan, och hela inlägget är klockren på temat böna!

  PS, Kul att bli jämförd med en ung Christina Schollin, vilken komplimang! Minns att på den tiden blev jag jämförd med Kikki Danielsson!
  Kram!

 8. Svara

  åsa

  25 november 2023

  Jag tänkte på hoppande bönor… ?
  Bönsyrsa är ju Benjamin Syrsa på julafton.
  Utan kaffe… nej aldrig, lr norrlänning så det är kokkaffe som gäller ??
  Bra tolkning ?
  /åsa

 9. Svara

  Anna i Portugal

  25 november 2023

  Kaffe är väldigt gott och bönsyrsan har jag ofta på besök här 🙂

 10. Svara

  Åke

  26 november 2023

  Ja vad vore livet utan kaffebönan 🙂 Två muggar på morgonen behöver jag dock inte…

 11. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  26 november 2023

  Kaffe är gott men inget jag inte skulle kunna vara utan. Jag tillhör den skara som inte känner någon som helst skillnad om jag dricker eller avstår kaffe. Inget som kan göra mig pigg när det behövs med andra ord. Å andra sidan får jag inga abstinensbesvär utan kaffe.
  Bönsyrsan är en märklig varelse och en fascinerande sådan. Trist att hanarna ofta får huvudet avbitet under akten. Men då har de kanske spelat ut sin roll och behövs inte mer.
  Den sista lilla bönan är så söt där hon ber sin bön.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 98
 • 497
 • 1 652 520
 • 5 119
 • 66 012
Sök här