Läst

Söndags-smakbit # 52

Av
den
1 januari 2023

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser Folket i krig av Sofia Fedortjenko
Boken innehåller autentiska anteckningar vid frontlinjen under första världskriget nedtecknade av en sjuksköterska i ryska armén.
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer.

Smakbit sid. 30

“Man lär sig av svälten…Jag stal från ett barn som låg och sov vid vägen…Barnet sov, och vems det var vet jag inte. Det fanns ingen i närheten. Barnet hade tappat bort de sina. Det var utmattat och sov vid vägkanten, med brödet under huvudet…Och jag tog brödet, först bröt jag itu det…Sedan tänkte jag att en vuxen karl får ju inte riskera att dö…Men ett barns liv flyger ändå lätt sin kos…Så jag tog med mig hela brödet.”

sid 53

“Han fick ett brev, och låste in sig i säkert tre timmar. Och sedan kallade han på mig: -Ivan, röj upp i stugan!” Fast den hade faktiskt blivit städad redan på morgonen. -Som ni befaller! sade jag. Jag sprang omkring från ställe till ställe och flyttade på saker. När jag var färdig gick jag min väg…Efter en stund ropar han på mig igen. Han satt med brevet i handen, och såg liksom konstig ut… -Ivan, röj upp i stugan! sade han…Jag skyndade runt där igen och sedan gick jag ut…Efter en stund kallade han på mig igen, och sade samma sak. Vad är det med honom? tänkte jag. Han har supit sig full, eller? Men när jag gick ut ur stugan, då sköt han sig…”

sid 72

“Jag har en känsla av att vanliga enkla människor blir korkade eftersom de aldrig får tid att tänka. Men om de bara fick tid att tänka ordentligt skulle de förstå allting lika bra som de höga herrarna. Den enkla människans själ är ljus och hennes blod är friskt. Kanske skulle hon till och med kunna förstå allting bättre änd de höga herrarna, om det fanns en timme till övers…”

Det här var ingen trevlig läsning på något vis, men kan ändå konstatera att krig är krig oavsett tidevarv vi lever i, lika grymt och onödigt.
Nu önskar jag alla bokälskare god fortsättning på det nya året, hoppas det blir ett toppenår med många härliga lästips.
Jag nådde exakt 100 lästa böcker ifjol, det är nog rekord. Samtidigt har jag blivit kräsnare, ibland kan jag rata flera böcker i veckan för att jag inte finner läsningen njutbar. Tack och lov finns det miljarder böcker att välja bland…

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  1 januari 2023

  Alldeles säkert deprimerande läsning. Krig känns så onödigt och speciellt nu, när människan påstår sig vara så utvecklad.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  1 januari 2023

  kanske inte en bok som lockar just idag, det blev mycket prat om krig i mitt hem i Finland, min far fick lämna sitt hem i en godsvagn som barn, när Ryssland tog deras hem 1939, vi har farfars dagboksanteckningar från flykten

 3. Svara

  Marie Eggimann

  1 januari 2023

  Usch ja krig borde förbjudas.

 4. Svara

  Bokdamen

  1 januari 2023

  Känns som tung och stark läsning. Krig leder aldrig till något gott, bara till elände. Hoppas det blir slut på eländet!

 5. Svara

  Åsa

  1 januari 2023

  Tung läsning för tiden som är och den ovissa tid som kommer. Tack för smakbiten.

 6. Svara

  Cinnamon

  1 januari 2023

  Tack för smakbiten!
  Krig är så fruktansvärt hemskt. Den första smakbiten ….

 7. Svara

  Sara Pepparkaka

  1 januari 2023

  Jag hoppas du också får ett toppenår!

 8. Svara

  Lottens Bokblogg

  1 januari 2023

  Låter som en stark bok man borde läsa

 9. Svara

  Lyrans Noblesser

  1 januari 2023

  Så jobbig, men angelägen läsning. God fortsättning på året.

 10. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  1 januari 2023

  har läst Anna Larsdotters böcker om Glömda soldater: kvinnorna under andra världskriget och Kvinnor i strid. Svetlana Aleksiovitj, Kriget har inget kvinnligt ansikte har jag också läst. Folket i krig känns som en tung och viktig bok så jag försöker nog läsa den. tack för smakebiten och god fortsättning på det nya året

 11. Svara

  Ditte

  1 januari 2023

  Tack för smakprovet och det är en bok jag gärna vill läsa. Krig omges vi av och kan inte ducka för det. Och visst kan vi lära oss av den historia och de krig som varit.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 284
 • 363
 • 1 626 678
 • 5 069
 • 65 363
Sök här