Söndags-smakbit # 6

 

Bloggen Betraktelser ger oss varannan söndag chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser nu en helt fantastisk och fartfylld berättelse, den heter Mannen som älskade Sibirien och är skriven av Roy Jacobsen och Anneliese Pitz

Romanen baserar sig på dagboksanteckningar av vetenskapsmannen Fritz Dörries, som i slutet av 1800-talet gjorde upptäcktsresor till fjärran länder, framför allt till Sibirien, en på den tiden stor vit fläck på kartan. Där samlade han på specimen av djur och växter, framför allt fjärilar men även rovdjur och fåglar. Dessa såldes till museer runt om i världen.
Titeln är länkad till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid. 23

“I lägre liggande skogsområden, i synnerhet i soliga gläntor fångade jag en mängd olika dagfjärilar. Med huvudet vänt mot solen satt de underbart skimrande Thecla-arterna på ekbladen, smaragdina, brillantina och diamantina, försiktigt fladdrande med sina späda vingar, för att så plötsligt virvla upp och lekfullt cirkla runt under några korta ögonblick, och därefter återvända till samma blad, alltid samma blad, för under dem hängde fortfarande rester av pupporna de hade krupit fram ur. Med denna luftiga ringdans fyller de sina korta liv, finner en maka, älskar och dör.”

sid. 212

“Vi stötte ofta på den stora gulbröstade mården, en dristig och uthållig varelse, rådjurens värsta fiende. På en smal höjd fick jag syn på en havsörn som satt över ett rådjurskadaver och fyllde krävan med kött. Den lyfte och försvann när jag kom närmare. Men plötsligt dök en gulbröstad mård fram ur kadavrets inre och kikade sig omkring.. Jag fällde rövaren med ett välriktat skott – trodde jag, för när jag grep den i svansen svängde den sig kvickt runt och klamrade sig fast vid mig i ett desperat försök att hugga mig i strupen, det är så den dödar sina byten. “

Sid 224

“En björn kom strövande förbi, tittade på lågorna, stannade ett ögonblick och vädrade, och gick sedan lugnt vidare. Vi kalasade på andlår, och natten såg ut att bli kall, så vi drog vargskinnspälsen över axlarna, rökte en extra pipa och gjorde upp planer innan vi gick in och lade oss i den eländiga kojan.
Men jag kan inte ha sovit mer än en kvart förrän madrassen under mig började leva. Den böljade och gungade. Vi steg skyndsamt upp, tände ett ljus och slet undan halmen. Och vilken intressant synt! Inte mindre än fyrtio små, mellanstora och över en meter långa huggormar låg i det svaga ljuset och ringlade inför våra misstrogna ögon. De hade inrättat sig här för vintern och hade nu blivit störda i sin dvala.”

0

27 Comments:

 1. Har letat efter titeln på vårt kommun bibliotek, men den finns inte! Jag blir så sur på dom för det är inte första gången som de inte kan fixa en bok. Den ser intressaant ut, jag gillar den sortens böcker. Får leta vidare.
  Tack för tipsen. Ha en fin dag.

  • Boken är ny, kanske har de inte hunnit köpa in den? Kan du lämna köpförslag? Det brukar jag göra ibland, speciellt engelskspråkiga böcker där jag tycker man inte bryr sig om att ta hem aktuella titlar.

 2. Tänk så många äventyrare det finns som utforskar okända marker. Är det den Roy Jacobsen som jag tror undrar jag…

 3. Okänd bok för mig. Tack för smakbitarna!

 4. Ja, den boka har jeg også lest. Den er fantastisk, for et liv de levde den gangen! Man kan undre seg at hans navn ikke er mer kjent. Ha en fin helg!

 5. De var så otroligt modiga, de där som reste iväg förr. Det var ju inte som det är nu, när man hela tiden kan ha snabb kontakt med de där hemma.

  • Jag längtade alltid bort, ända sedan jag var barn. Ville på internatskola, ville bli nunna i kloster, ville bli upptäcktsresande, ville bli reseguide i Medelhavet..mycket vilja bort fanns det…kom inte så mycket längre än över Östersjön..

 6. Ooooo sidan 224 sova på huggormar – tur att det inte var jag…. hu
  Ha en fin Alla Hjärtans Dag!

 7. Den lät väldigt intressant. Tycker om reseskildringar. Men vilken chock att vakna och hitta huggormar under madrassen.
  Soliga kramar från oss

 8. Den sista smakbiten, den om huggormarna, låter som en mardröm!

 9. Den boken var ny för mig. Spännande! Tack för smakbitarna.

 10. Tack, för smakbiten. En bok jag inte alls kände till men din smakbit gav mersmak.
  kram

 11. Håller på med den här, men smakbit från en annan bok. Lite trög att komma in i (tror det beror på mig, läst i den på kvällen när jag varit trött); men den är intressant att läsa :) Tack för smakbiten!

 12. Tack för smakbiten! Låter äventyrligt!

 13. du koketterar gärna om din ”okunnighet”, världen berikas med nya ord varje dag, lätt att googla nu, jag använde ordbok flitigt förr, väldigt intressant smakbit, tack för tips!

 14. Han skriver så vackert om de olika arterna, men sen dödar han dem. Hm…

  • Han är kluven, dels vetenskapsman som vill låta världen ta del av alla hans fynd, dels är han natur och djurälskare. Han dödar många många djur, dock aldrig för trofeer, däremot skickas de till olika museer runt om i världen..Mycket tveksam sysselsättning med dagens mått mätt, men för över hundra år sedan?

 15. Ah, den boken har jeg stående ulest i bokhyllen min. Jeg har til og med fått den signert, men dessverre ikke lest den :-)
  Ha en riktig fin søndagskveld!

 16. Vilket vackert bokomslag. Okänd bok för mig. Tack för smakbiten.

 17. Vackert omslag! Jag har läst första boken om Ingrid av Jacobsen och tyckte mycket om den.

 18. det verkar vara en jätteintressant bok. vackert omslag också. tack för smakebitarna!

Kommentera