Läst

Söndags-smakbit # 6

Av
den
13 februari 2022

 

 

Bloggen Betraktelser ger oss på söndagar chansen att publicera ett litet smakprov ur en bok vi läser.
Där får du många spännande boktitlar att kika närmare på.

Jag läser biografin Om Nadja av Fanny Ambjörnsson
Jag har länkat titeln till förlaget där du kan läsa mer om boken.

Smakbit sid. 82

“En person av kött och blod, med en historia av meningsfulla relationer och sammanhang, sådan blir Nadja speglad genom dagböckerna. Böcker som egentligen inte borde förekomma – av integritetsskäl och i enlighet med socialtjänstlagen – men som i mångt och mycket tycks livsnödvändiga för Nadjas välmående.

Tisdag kväll:
Nadja har varit mycket mindre spänd ikväll, som när hon är som bäst. Ville dock inte somna, men det berodde kanske på att Liv ville vara med och sjunga och då blev hon lite sprallig.”

sid 110

” Att dra ner på takten och låta sig dröja vid det långsamma – och blicken skärps. En rynka i pannan kan förebåda en annalkande lunginflammation. En hostning vid fel tidpunkt på dagen är lätt att tänka på som reflux. Och så tokskrattet över en oväntad harkling eller ljudet av ett glas som ställs mindre varsamt på diskbänken. Är det lycka – och i så fall tecken på ett lyckligt liv?”

sid 136

“Nadjas liv är fullt av liv. Det är klasskamrater, föräldrar, syskon, vänner och vårdpersonal som kommer och går, gurglar och hojtar, torkar och matar. Hon har ett hem och ett “jobb”, åker på utflykt och träffar ibland sin familj. Men här finns ingen förväntan om förändring. Inga krav på att växa upp, bli stor, klara sig själv och göra rätt för sig. Ingen riktning mot en tänkt framtid”

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Monika

  13 februari 2022

  Jag visste inte vem Nadja är/var så jag tryckte så klart på länken till förlaget. Verkar vara en riktigt sorglig historia.

 2. Svara

  Hanneles bokparadis

  13 februari 2022

  läst annat av Fanny Ambjörnsson, om genus och queer, hon skrev doktorsavhandling om klass.

 3. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  13 februari 2022

  bekymmersamt för alla inblandade. klart att föräldrarna undrar vad dt ska bli av dottern när de inte finns längre. och för syskonet som kommer i skymundan. kände inte till boken. tack för smakebiten!

 4. Svara

  FrökenChristina

  13 februari 2022

  Ambjörnsson skriver bra. Jag har läst mest av hennes pappa Ronny Ambjörnsson, arbetargrabben som blev professor i idéhistoria. De har båda påverkat mitt professionella liv. Tack för smakebit.

 5. Svara

  Lottens Bokblogg

  13 februari 2022

  Den verkade sorglig och intressant. Jag har inte läst något av henne. Än.

 6. Svara

  ElisabetR

  13 februari 2022

  Sådana här böcker borde förekomma i vårdutbildningar för att öka förståelse för sina medmänniskor. Många går direkt från gymnasium till ex sköterskeutb. Ingen livserfarenhet. Min upplevelse är att de blir väldigt teoretiska i sin yrkesutövning. Vården är i mitt tycke fyrkantig, alla ska passa i samma form. Lagar och regler måste ju finnas. Men var är individen?
  Den läser jag gärna. Tack för den.

 7. Svara

  Mirjam Halvarsson

  13 februari 2022

  Kan vara nyttigt att läsa om Nadja och alla runt omkring henne <3 Tack för tipset! Kram!

 8. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  13 februari 2022

  Det verkar som om jag är den enda kvinnan i bloggvärlden som läser thrillers! En enda gång har jag fått tips om det under alla år jag bloggat. Vilket är otroligt konstigt med tanke på att det är såna som det säljs mest av – trots att det också verkar som om kvinnor är dom som läser mer än män…..!?
  KRAM/Susie

 9. Svara

  Cinnamon

  13 februari 2022

  Tack för smakbiten!

 10. Svara

  Bokdamen

  13 februari 2022

  Inte läst så mycket av Fanny, kan ha varit text eller stycke i någon bok. Det har blivit mer läst av Ronny Ambjörnsson i utbildning och liknande. Tack för smakbiten!

 11. Svara

  Nina Hansson

  13 februari 2022

  Denna har jag inte läst. Tack för smakbiten.

 12. Svara

  Robert W

  13 februari 2022

  Det känns som en sorglig historia. Tack för smakbiten!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 479
 • 499
 • 1 641 170
 • 5 101
 • 65 747
Sök här