Squash- och korvlåda med tomatsås

Jag hade hört så mycket om falukorv innan jag flyttade från Finland och blev så besviken när den inte smakade något alls…
I Finland har man alltid sålt korv med mycket högre kötthalt, något som blivit vanligare i Sverige först nu på senare år.
Därför är jag ingen stor vän av falukorv, det dröjde rentav 30 år innan den kom in i mitt kylskåp, men som fattig pensionär kan man ibland inte undvika den prisvärda produkten… :mrgreen:

Nu föredrar jag att äta falukorv i rätter med mycket smaker, t.ex korv stroganoff, eller som här i en ny variant:
squash- och korvlåda med tomatsås

receptet är för 2 personer
200 squash
150 g falukorv
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
½ burk krossade tomater
1 msk franska örtkryddor, en näve torkad svamp
salt, basilika, persilja, chiliflakes
1 dl riven parmesan eller annan god ost
2 ägg
1 msk dijonsenap

Skär squashen i halvmånar, förväll 2 minuter i saltat vatten, låt rinna av. Tärna korven i sockerbitsstora bitar. Hacka lök o vitlök o mjukstek i olja, dutta i chiliflakes, så mycket du tål och vill. Tillsätt tomaterna, örtkrydda o svamp, låt koka in tills vätskan är borta. Salta och låt svalna. Blanda i övriga kryddor och ost.
Vispa ihop äggen o blanda i senap. Rör ner tomatsåsen o sist squashen o korven i äggblandningen. Häll över i ugnsform o grädda i 175 grader ca 50 minuter.

mat

En klick philadelphiaost med vitlök och örter som kronan på verket bidrar till en riktigt välsmakande rätt!

0

6 Comments:

 1. Tur att det finns Falukorv och korv. Här finns det en lokal korvvariant. Delins Färilakorv. När lämmeltåget till fjälls passerar Färila, är det kö i charkdisken.

 2. Färilakorven, den är fin den…sen har vi två bättre korvar, Jokkmokk och Bastuträsk här uppe, men då får man betala lite mer också! Annars har vi ju Finska Delikatessbilen som kommer nån gång då o då och säljer de fina finska korvarna…men som sagt, man får betala för kvalitet….därför hamna det vanlig falu hos mig också, nån gång…ska spara receptet i alla fall :wink: Kram på’re :love: :love:

 3. När jag äter falukorv äter jag den helst som den är. Vill inte värma den för då blir den inte god, tycker jag. Men jag gillar inte korv nåt vidare ö h t. Smaken är ju som baken… Men Delins falukorv är rätt god (ostekt) liksom Tillmans falukorv från Bollnäs.
  Kramen.

 4. Nu måste jag protestera… Det finns mycket goda korvsorter i vårt gamla hemland, men ingenting går upp mot falukorv! När jag frågade mina syskon som återvänt till Finland om vad de ville ha som present när jag kom och hälsade på så var svaret givet: FALUKORV!!!

 5. Nä, korv kan man vara utan. Jag är ingen korvfantast, det finns så mycket bättre att äta.
  Så du tyckte att jag var aktiv igår…. jo det blev lite väl mycket, men ibland så blir det så. Vi har ju crawlkursen på tisdagsmorgonen vid 8 och då instruktionerna ännu var färska i minnet var det lika bra att åka dit igår och träna innan jobbet – för företaget jag skulle varit på hade ställt in sina behandlingar och flyttat dem till måndag morgon istället, så då började jag ju inte jobba förrän kl 13. Du kommer att fixa att gå upp tidigt. Håller tummarna för att det går bra hos veterinären. Kram

 6. Låter så gott! Minus falukorven för min del. Provade att torka i ugnen ett par gånger åt hundarna (gång två för att jag förträngt gång ett! :oops: ) Så dryyyyyypande fett! Vilket jobb det blev med rengöringen. Med utvädringen. Med med mera! 8-O Alltså, sånt äter man inte! :wink: :-P
  Men med två nävar svamp går det hem i stugan också!

Kommentera