Bloggen Matrecept och kökstips

Strömmingslåda

Av
den
12 februari 2013

Alltså, jag har en fobi när det gäller mat, jag hatar fiskben!
Jag gillar fisk men den ska vara benfri!
Fisk som är svår att rensa är makrill, strömming, och rökt regnbåge.
Jag försöker äta den ändå men får faktiskt kväljningar ibland då jag känner småben i munnen…
Men, skam den som ger sig.
I julas köpte jag hem strömmingsfilé att göra inläggningar på. Handlade för mycket så ett paket hamnade i frysen. Igår plockade jag andäktigt upp den för upptining, nu skulle här ätas strömming!
Och si, det är precis vad jag gjort till middag idag!

stromming

400 g strömmingsfilé sköljdes av, klippte bort ryggfenan. Blandade ca 60g orökt kaviar och ett hackat hårdkokt ägg, hade ingen dill hemma så det blev torkad dill. Smetade detta på fileérna och vek dem dubbla. Lade dem sedan som tegel i smord form.
Ovanpå skedade jag över en blandning av ½dl chilisås o lika delar vatten samt en nypa chiliflakes. Det ska inte bli en sås som fisken simmar i utan mer en smaksättare ovanpå skinnet. Sen strödde jag över lite ströbröd och petade ner några körsbärstomater. Nu hade många av er klickat över lite smör ovanpå härligheten och det tror jag skulle vara jättegott. Dock är det inte nödvändigt…

strommingslada

Stekte fisken i 225 grader i ca 20 minuter.
Ja och sen åt jag, och svalde, fick inga kväljningar, och smaken var utsökt!
Fisken fick liksom en frasighet i skinnet när den stekte där i ugnen, kanske var det det som gjorde att jag inte brydde mig om några småben..

Gamla tanter kan alltså lära sig nya saker!
I synnerhet om tanten vet att maten är både god, nyttig och smal!

diet

När jag var ca 6 år har jag ett tydligt minne av att vi skulle äta strömmingsflundror. Dock stack det i munnen på mig av benen och jag vägrade. Mamma gav sig inte, maten skulle ner, varför höll man på så? Man fick ju trauman för livet förutom dåligt samvete för att man inte ville ha maten som min mamma hade varit överlycklig över om hon hade fått då hon var barn och det var krigstider och man inte fick äta sig mätt!

Så lät det hemma hos mig när jag var barn, inte klokt ju, man fick både dåligt samvete och avoghet mot mat.
Imorgon blir det kall strömming på knäckemacka till lunch!

Annars då?
Jo det har snöat och snöat och snöat
Turisterna har hittat till byn nu då sportloven har börjat och bättre förutsättningar kunde de inte få, nysnö, ca 5 minusgrader och alla backar och spår preparerade.

snoangel

Nu kan man göra snöänglar!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  12 februari 2013

  Världens sötaste snöängel alla kategorier måste detta vara! Ojoj….
  Jag älskar strömmingsflundra, jag älskar att lägga in sillar och strömmingar…men när jag var fosterhemsplacerad fick jag sönderkokt strömming 2-3 ggr i veckan.Äter det aldrig mer!
  Kram på dig!

 2. Svara

  Marketta

  12 februari 2013

  Det där lät verkligen gott. Jag har precis tagit upp strömming från frysen till imorgon. Men vi har ingen orökt kaviar, och jag orkar inte åka in till affären efter skolan, så jag får nog prova det nästa gång istället.

  Ang Finlands tävling, dom kallar den ju för Uuden Musiikin kilpailu, då förväntar man ju sig att höra nåt nytt, annorlunda. Förra året tycker jag det fanns en hel del nytt där. Men den där som vann var då inget nytt med.

  Kramizzar
  Marketta

 3. Svara

  Britten

  13 februari 2013

  😉 mums mums

 4. Svara

  AprilSus

  13 februari 2013

  Mums! Jag har faktiskt alltid gillat strömming, även som barn, utom just strömmingslåda. 😉 Nu har jag säkert inte ätit det sen jag var barn och vill minnas några ihop rullade strömmingar i någon sorts tomatsås. Ditt recept låter inte alls som mina barndomsminnen, utan tvärt om väldigt gott. Jag skriver av och sparar receptet till jag har strömming hemma.

  När vi bodde i sthlm brukade vi åka till Lidingöbron (den där Lidingöbanan går) och rycka strömming. Riktigt kul när det nappar så man ibland fick så mycket fisk i ett ryck att man knappt orkade få upp dem. Jobbigt att rensa, men helt klart besväret. Personligen tycker jag att en något knaprigt stekt strömingsfileé på en knäckebrödsskiva är det absolut godaste sättet att äta strömming på och då märker man inte så mycket av den små benen heller. 😀

  Allt detta tjatande om maten när man var liten gjorde att jag redan som barn lovade att aldrig tvinga i mina barn något de inte tycker om, ett löfte som jag alltid hållit fast vid. Mitt värsta mat trauma var den förhatliga blodpalten, som jag blev tvingad att äta upp. 👿

  Ha det gott och kramis! <3

 5. Svara

  Synnøve

  13 februari 2013

  Just så där är jag med. Går bara inte, man pirkar i maten, för att hitta ben, får jag ett munnen är det kört!
  Du var duktigt du, som faktiskt åt det igår.

  Det där med att tvingas äta upp känner jag så väl igen. Så var det här med fårikål. Idag kräks jag nästan bara jag känner lukten!
  De som vet, forskare, proffesorer och andra förståsigpåare säger att just det kan vara orsak till överivkt hos många. Inte vet jag….
  Nu ska jag strax fixa lite te… måste bara nysa klart först, allergin har slagit till! Våren är på väg vill jag säga.

  Ha en fin dag i pörtet nu.
  Kram från nabokäringa :mrgreen:

 6. Svara

  malin

  13 februari 2013

  Jag hade länge svårt för aborre efter att ha satt ett ben i halsen.. Men det där såg riktigt gott ut!

  Kram

 7. Svara

  Kicki

  13 februari 2013

  Srömming är ju bara så gott! Men gärna en hård macka till för att slippa känna benen. Den knapriga ytan på din låda hade säkert samma effekt.
  Att tvingas äta mat man inte tyckte om som barn, har gjort att jag ALDRIG äter lever.
  Ärtsoppa har jag haft svårt för också, sen man blev tvingad att äta upp den när jag var på kollo som 7-åring. Soppan var full av ärtskal, som jag lirkade ur munnen och la på tvärslån under matbordet. Dessvärre kom tanterna på mig, så jag fick skura efter mig.
  Ja, nog kan man få trauman av matupplevelser från barndomen.
  Kramen/Kicki

 8. Svara

  annette

  13 februari 2013

  Jag som älskar strömming blir salig över hur god Din låda måste ha blivit, skall jag komma ihåg, jag skulle kunna äta strömming flera ggr i veckan, men nu är ju det inte nyttigt för det finns ju miljögifter i den 😥
  Deporterad till Valdermarsvik idag, har inget att göra, hoppas att hemresan blir bättre än resan hit imorse, halka, dimma och mörkt!!

  Kramen

 9. Svara

  messan

  13 februari 2013

  Det var den sötaste ängel jag sett på länge….gud så söt. Vill ta upp och pussa och krama:).

  Jag gillar ströming och dottern och jag brukar göra i ugnen med gottigt mos till…det är en riktig middag det. Fick ett ben från en Lax en gång som fastnade i halsen…det var bara att åka till doktorn då.
  Ha en fin onsdagskväll nu!
  Kram

 10. Svara

  soffie

  13 februari 2013

  strömming är en fisksort som jag inte gillar ! hihi sötisen där.

 11. Svara

  Elisabeth

  13 februari 2013

  kikar in efter ett längre uppehåll från skrivandet i bloggar, men tar du ut din goding på svag is så där…. det är väl ingen äkta bild, eller…….Du är så duktig på mat och matlagning. När kommer kokboken som man får pryda i sitt kök. Du skulle absolut kunna göra en karriär där som med mycket annat i livet. Hoppas allt är bra med dig och att du har det bra där du bor med alla fyrbenta vänner och make.
  kram
  Elisabeth

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 567
 • 681
 • 1 603 707
 • 5 032
 • 64 893
Sök här