Bloggen

Svampsäsongen har startat!

Av
den
16 maj 2012

Mina favoritprimörer har tittat upp, inte var dom många och inte var dom stora, men nu finns det hopp om att det kommer flera!

Igår skulle jag ta min vanliga promenad med början borta vid gärdet och längs åkern för att komma över bron till skogen…med Stockholmgrönskan i färskt minne ser det lite färglöst ut eller hur?

Plötsligt brummar det bakom ryggen på mig och när jag vänder mig om går det en stor traktor och sprutar ut dynga över hela åkern!

Ja ni kan ju föreställa er stanken som spreds i vinden! Mina korta knubbiga ben for som trumvirvlar för att jag snabbt skulle ta mig in i skogens famn och kunna andas igen!

Titta vilket mästerverk myrorna byggt åt sig! Runt en gammal stubbe har dom byggt en arkitektritad villa med plats för flera tusen…

På hemvägen stötte jag på dessa kompisar som nog lockats till åkern av den fantastiska doften (!)Till “någon” i Sumpan: Detta är Grus grus, på svenska heter den trana, hehe

Den ångande gödseln hade lockat till sig andra fåglar också, måsar, kråkor och kanadagäss slogs nästan om utrymmet.

Nu siktar jag pörtet i fjärran, snart är jag hemma, det gula huset i mitten inhyser mig och maken. Jag hade gärna haft en klädnypa om näsan under denna promenad men man vänjer sig…
Dock blev kvällsvädringen i pörtet väldigt kort, sisådär tio sekunder innan vi tävlade om att hinna först fram och stänga fönstret!

Det har regnat en hel del och det märks i den ystra bäcken!

Nu stundar för många en långhelg, för vår del lite ovälkommen faktiskt, jobbar man på provision är det ingen höjdare med obetald ledighet…
Men självklart ska vi ändå njuta av våren och pula lite på tomten.
Vad ska du hitta på?

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Sigge Svamphund

  16 maj 2012

  GRATTIS till murkelvalparna!
  Hoppas du hittar massor i år, här börjar de ta slut nu så jag får vänta på annan svamp. Kanske så kommer jag och våldgästar dej 1-2 september om det kan passa

 2. Svara

  Nette Cecilia

  16 maj 2012

  🙁 vi fick också stänga fönstret på jobbet idag ,lukten är hemsk nu när bönderna äntligen slipper loss.vi har haft varmt idag 20 grader så nu grönskar det med fart.Myggen börjar göra sig hörda nu genast värmen kommer ,en fästing kröp på mi just fy vad vi har längtat till den här tiden med alla småkryp .trevlig helg ,nette 😎

 3. Svara

  TT

  16 maj 2012

  Ja, nu kan ju jag också säga att jag ska påta i trädgården men först och främst vill jag hitta alla gardinfästen så inte fönstren gapar så tomma.
  Hoppas vi alla får kanonväder imorgon, jag saknar värme!!

 4. Svara

  Gun

  17 maj 2012

  Härliga bilder som vanligt! Man kan nästan känna stanken av gödsel! Här blommar fälten knallgula av raps, det är så vackert må du tro. Det var förresten skojigt att se bilderna från Lötsjön i ” Sumpan” bodde där 1970 då äldsta sonen föddes och promenerade ofta med barnvagnen vid just Lötsjön..

 5. Svara

  Ragnvi

  17 maj 2012

  Morning från ett regnigt Norrala! Tur vi hade finvär igår på min lediga dag…idag är det ju tråkig söndag/torsdag så det kvittar!
  Tack för fnissen hos dig…kan nästan se dig framför mig när du fick bråttom bort från dyngutsläppet! Och fnissade när du beskrev hur Melissa slängde hela mackor i huvudet på fåglarna! Härligt!
  Nu får du rätta mig om jag har fel….är ni på väg att flytta igen?
  Kramen från en rökfri Ranka!
  Fniss!

 6. Svara

  Boman

  17 maj 2012

  Oh fy tusan för utspridd gödselslam! Har stanken här med, så “storstadsbor” vi är. De sprider på Alfa Lavals försöksgård många kilometer bort men vinden tar hit stanken.
  Våren kom ju hos er också och sommaren kommer väl efter. Lite grönare har vi, ännu. Njut av våren, stanken ger väl med sig snart.

 7. Svara

  AprilSus

  17 maj 2012

  Härliga foton som alltid! 🙂 Murklor har jag aldrig varken sett/plockat eller ätit, men mina svampkunskaper är rätt torftiga och jag är inte heller någon älskar av att svamp.

  Men visst är det väl rätt grönt hos er? Så värst långt efter tycker jag nog inte att ni är och när det väl är på gång så går det ju undan. Runt Valborg började det hända grejer hos oss och då kunde man nästan se skillnad från morgon till kväll, men nu har nog snart de flesta träden börjat få lövverk på sina kronor och häggen blommar. 😀

  Tråkigt att ni inte kan njuta av den extra ledigheten fullt ut, men jag hoppas ni får en skön helg trots det ekonomiska bortfallet.
  Varma kramisar! ?

 8. Svara

  annette

  17 maj 2012

  Hittade oxå murklor förra helgen, tror inte det blir ngt riktigt bra murkelår här i år, borde finnas mera redan nu, det är mums, skiter i att alla säger att det är “farligt”, lite skit har ingen dött av.
  Ja, man kan ju förstås nästan dö av “dyngan” som bönder sprider på åkrarna, men vi får väl stå och tänka på nyttan av det.
  Fy för att bara jobba med provision, skulle aldrig klara den pressen beundrar Din Hasse som fixar detta.
  Drar iväg på upptäcksresa till Dubrovnik i helgen, kanske skall försöka packa ngt tidigare än två timmar innan den här gången;)

  Ha det gott, hoppas vädret artar sig!

  Kramen!

 9. Svara

  Marketta

  17 maj 2012

  Fniss….kan se dig framför mig pinna iväg undan för den där stanken. För det där luktar inte gott, inte på långa vägar.

  Kramizzar
  Marketta

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 56
 • 575
 • 1 641 912
 • 5 101
 • 65 754
Sök här