Bloggen kultur

Varde ljus och mingel på Dalarnas Museum

Av
den
20 september 2023

Idag fick jag hjälp med att få fungerande belysning i min hall. När jag flyttade in var det inte så bråttom då det blev ljusare kvällar hela tiden men nu sänker sig mörkret tidigt och jag har famlat i totalt mörker i hallen utan ljusinsläpp.
Två trevliga killar från Granitor dök upp i förmiddags och trots att det blev lite krångligare än vi hade räknat med så har jag nu en fungerande taklampa med tre riktade ljuskällor sóm jag kan vrida och vända på. Nu hittar jag hundens koppel och regnkläder och andra attiraljer mycket lättare.
Toppen helt enkelt, tack för hjälpen och en trevlig pratstund!
Jag fick lite energi igår och hämtade varmare kläder uppe på vinden, det är ju bara att inse att det är dags att byta ut sommargarderoben…

Jag har suttit och gråtit på Idol-kvaltävlingarna, tittat på veckans alla avsnitt på en och samma kväll på play, smidigt att kunna göra så. Det blir definitivt en sevärd omgång även i år.
Och så var det ju

Folkdräktsevenemanget i Falun som jag lovat rapportera ifrån.

När jag kom fram till Dalarnas Museum i lördags regnade det lite smått.
Jag såg att dörrarna stod på vid gavel och kände mig välkomnad in….ähum

Jag såg en pil som visade vart man skulle gå för att anmäla sig, men oops jag var ju inte inbjuden så jag traskade åt andra hållet…och gick därmed miste om en drink..shit happens

Men jag gjorde ju inte en fluga förnär utan gick bara och beundrade alla fantastiska folkdräkter som gästerna bar.
Ja, och så fotade jag förstås lite i skymundan sådär

Det dåliga vädret ställde till det inför dräktparaden som strax skulle börja och man meddelade att man skulle vänta en stund för att se om regnet skulle upphöra. Fina folkdräkter är ömtåliga liksom även instrumenten som skulle spelas i paraden.
På andra sidan Faluån sitter en tankfull Selma Lagerlöf och blickar ut över staden där hon bodde under några år.
Jag passade på att

titta in på museet där de här tre kvinnorna, förmodligen tre generationer satt och ugglade…eller, ja två var flitiga med händerna och den yngsta kanske har fått sig en fika.

Kanske stickade de på en luva, det fanns en diger samling dylika att beundra här på väggen!

Det var svårt att fota i den dåliga belysningen genom glasmontrar som speglade sig så det blev inte många foton härifrån.
Här reagerar jag mest på att barnet inte är särskilt naturtrogen utan ser exakt ut som en liten vuxen!

Såhär fint skrudad kunde en kronobrud vara!
Nu spar jag resten av bilderna till nästa gång.
Utlovar då flera bilder på dräkter, många fina hättor och andra huvudbonader samt en dräktparad som trots regnvädret genomfördes.

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  BP

  20 september 2023

  Grattis till en fungerande belysning. Jag har också en trepunktslampa i hallen. Perfekt. Ingenting försvinner längre… om man inte hänger kopplet på balkongen som du gjorde häromdagen – hahaha:-)

  Ja, du hade nog skiljt dig en aning från alla som hade dräkt – om du inte hade dräkt du också, men jag tvivlar;-) Toppen mammarazzi-foton. En glädje att se dina lyckade bilder.

  Museets modeller faller mig inte i smaken måste jag säga. Dräkterna är jättefina, men inte dockorna. Gillar inte textilmodeller. De ser döda och mentalt störda ut – enligt mig;-)

  Mössorna är hur läckra som helst.

 2. Svara

  Minton

  20 september 2023

  Mössorna är fantastiska och vilket jobb. Ja nu har mörkret kommit och det känns konstigt för vi har fortfarande varmt. Så bra att du gått lyse i hallen så du inte snubblar på prinsen. Jag har ny telefon så du vet om det blir tokigt. Det är inget för gamla tantet och snart slänger jag den.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   21 september 2023

   Jamen du, vi hade tjugo grader idag och nu klockan elva på kvällen är det fortfarande 17! Ur led är tiden!
   Så jobbigt med ny mobil, även om grundgrejerna är desamma så skiljer det sig ändå åt med en del. Det var ju nyss jag bytte, men det blev en begagnad likadan men med garanti o nytt batteri. Lycka till, släng den inte i väggen om du inte har madrasserade väggar..
   Tror du jag har fattat att jag har lyse i hallen?? Nänä så lätt går det inte, jag öppnar fortfarande toadörren och tänder där när vi ska klä oss o gå ut…hahaha
   Kram och nospuss till Minton

 3. Svara

  Karin

  20 september 2023

  Åh, vad kul att du var på Folk Fashion! Jag spanade på bilden efter systerdotten som var där och höll ett par seminarier. Tror hon var med på “modevisningen” också, ikladd folkdräkt (osäker på vilken) plus gympaskor. Hon var trött i fötterna och de riktiga nördarna tycker att man gott kan ha bekväma skor om man vill. “Dräpo” (dräktpolisen) tycker annorlunda, men systerdottern och hennes gelikar håller hårt både på att det är viktigt med de historiska kunskaperna, och att dräkterna hela tiden har förändrats och ska fortsätta att göra det.

  • Svara

   Paula

   21 september 2023

   Men va kul att din systerdotter var här! Jag lade ju in fler foton idag från paraden o där var en tjej med jympaskor, tror dock att jag klippte bort dem…haha, du får se om du känner igen någon!

 4. Svara

  Mia

  20 september 2023

  Det är så fantastiskt vackert med folkdräkter….och högtidligt. Så himla fina mössor också, vilket hantverk! Man måste verkligen beundra de kvinnor (för det är nog det som de flesta var/är) för deras skicklighet. Nu väntar jag med spänning på fortsättningen av den smygande paparazzins äventyr! Kram på’re

  • Svara

   Paula

   21 september 2023

   Som storstadsflicka från början har jag inte haft någon särskild relation alls till folk- och sockendräkter. Faktiskt så var det först då jag bodde i Säfsen som jag började förstå hur dräkterna gick i arv i familjen, att nästan varje by hade en egen sockendräkt osv. Det var ju förstås på midsommarfirandena man såg alla vackra dräkter, o med vilken stolthet man bar dem. I Säfsen fick de som var klädda i folkdräkt gå in gratis på midsommarfirandet, Ja man lär så länge man lever! Kram

 5. Svara

  Susjos

  20 september 2023

  Åh, såna härliga bilder på alla dessa dräkter som du smygfotade! Som riktigt liten har jag en gång haft en folkdräkt på mig, det finns bildbevis i källaren, tyvärr i svartvitt, och det verkar som jag aldrig tar tag i att leta fram dessa album!
  Tänkte skriva att Selma satt där i bakgrunden som staty, men såklart hade du redan sett det, en underbar bild med damerna i folkdräkter, de stora fönstren, Faluån och så Selma där i bakgrunden! Ser fram emot flera foton!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   21 september 2023

   Ta fram dina album hinner du sen då du blivit pensionär! Du får börja skriva listor över saker som får vänta tills dess, fniss!
   Kramen

 6. Svara

  Anna i Portugal

  21 september 2023

  Så skönt att få ordnat belysningen. Jag har faktiskt ägt en folkdräkt en gång, men minns inte att jag använt den. Så talande bilder, där väntan på att regnet ska upphöra syns tydligt 🙂

 7. Svara

  Anki

  21 september 2023

  Så bra att du nu har ljus även i hallen! Jag hade en sån trepunktsbelysning i hallen i gamla lägenheten … den fanns där när jag flyttade in och den fick hänga kvar, då jag hade en annan lampa till min nya hall.
  Kul att du var där och fina bilder med folkdräktsklädda människor och jättefina mössor – riktiga konstverk!
  Kram

  • Svara

   Paula

   22 september 2023

   Det blir ännu bättre när jag fattat att jag har lampa där! Än så länge går jag fortfarande o öppnar toadörren och tänder därinne, vanans makt är stor! Men i takt med att det blir mörkare så ska jag nog få in det i skallen.
   Kramen

 8. Svara

  Elektrikern

  21 september 2023

  Blev ju tvungen att spana in bloggen. Vad kul att du blev nöjd med belysningen. Och tack själv för en trevlig pratstund!

 9. Svara

  LillaSyster

  21 september 2023

  Wow vilka mössor, villhöver sätter in alldeles förskräckligt…..säljer se mönster till de olika mössorna tro?
  Bra att du fått ordning på belysningen, det behövs nu. Märker att jag saknar min 3punkts spotlight i köket. Måste hitta något att sätta där igen, – måste mäta först för nu är det ju andra skåpluckor, så det får nog bli något plafond liknande om inte luckan ska slå i lampan. Ha en bra onsdagseftermiddag =)

  • Svara

   Paula

   22 september 2023

   Haha, mönster finns säkert på nätet! Säger som min dotter alltid gör: Googla!
   Ha en fin helg, ska nog få med lite färgsprakande bilder imorgon, hur många veckor är det kvar nu? Varför sluta? Vi behöver ju ännu mera färg den här årstiden som kommer…

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  21 september 2023

  Det var ju skönt att det löste sig med belysningen. Famla i mörkret vill man inte för då kan man göra illa sig.
  Hahaha, så du våldgästade eventet 😀 Men vad gör det när du inte störde någon där du tassade omkring och fotade i smyg 😀 Det var många fina dräkter på en och samma gång och mycket fint hantverk i alla. Den stora tavlan med forsen drar mina blickar till sig. Där skulle jag gärna stanna till en stund om jag jag hade kunnat hoppa in i bilden.
  Kram

  • Svara

   Paula

   22 september 2023

   Min plan var att se dräktparaden. Kom ganska tidigt, det var dåligt väder, museidörren stod på vid gavel, lätt att slinka in bland trevligt folk. Det ena gav det andra…jag hade nog snällt gått ut om någon tilltalat mig..
   Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 458
 • 559
 • 1 651 890
 • 5 116
 • 65 975
Sök här