Bloggen

Svampvatten från ovan

Av
den
28 juli 2020

Jag skojade i förra veckan att jag nu säkerställt vackert sommarväder när jag beställt en ny regnjacka!
Ja du vet, har man med sig paraplyet så kommer inte regnet, har man köpt ny regnjacka så uteblir regnet…
Nå, det logiken stämde inte alls, det har sannerligen regnat och skvalat idag

Jag backar därför bandet till igår när det var fint promenadväder

Vad är det som guppar i sjön?
När jag kom närmare såg jag, bärplockare har stannat för att rensa bären och de omogna åkte i sjön. Kanske en bättre lösning än att de lämnas att ruttna på marken..

I våras trodde jag att den gamla fina bänken rasat ihop till ett minne blott men visst står den kvar, bara inte så lätt att få syn på i grönskan.

Plötsligt hördes ett starkt brusande ljud, det tog en stund innan jag kopplade, ljudet kom från en stor lind.
Jag ställde mig mitt under trädkronan och kikade och lyssnade, ett otroligt surrande var det från bin och andra insekter som sökte efter föda i lindens blommor!

Nu är regnjackan testkörd och godkänd, den höll mig torr ända ner till knäna, hade jag varit förståndig nog att välja gummistövlar på fötterna så hade hela jag varit torr efter promenaden…
Nu ska det komma värme efter regnen framåt mitten av veckan, så svampprognosen borde vara god!

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Karin

  28 juli 2020

  Härliga solskensbilder från i går! Här i mina trakter har det varit likadant, fint i går och hällregn idag. Och som du skriver: Får vi bara lite värme på det myckna regnandet ska det väl bli fart på svamparna.

  Men oj varför har någon plockat så många omogna bär bara för att slänga bort dem? Konstigt!

 2. Svara

  Ditte

  28 juli 2020

  Vilken trevlig runda! Jättefina bilder.
  Och en snygg och praktisk regnjacka har du införskaffat. . Jag borde också komma till skott med att skaffa en. Har dock en regnponcho.
  Antar alltså att bärplockarna inte ser att de plockar omogna bär och därför sedan kasserar dem i sjön. Känns lite trist. Men vad skulle vara alternativet.
  Fint att stå där under linden och lyssna till alla ljud.
  Kram!

  • Svara

   Paula

   28 juli 2020

   Ja så är det nog Ditte, de använder ju en sorts bär-rivare kallare jag dem, de förstör både ris och bär, men det går fort. Ett himla otyg att rensa sen. Lingonen är inte mogna ännu, inte konstigt att de får slänga så mycket.

 3. Svara

  bpz3

  28 juli 2020

  Vilken fin regnjacka och vilken lyckad selfie! I den regnjackan kommer du att synas väldigt bra. Vi fick några regnskurar efter klockan fem idag, men inte mera än så. Köpte ju också en regnjacka för två år sedan, men jag var korkad nog att köpa en vit… Så den har jag inte haft på mig ofta om man säger så.

  Nu har jag aldrig plockat bär men varför plockar man omogna bär om de ändå ska slängas. Vilken nytta gör dom i sjön? Fiskar, gäss, ankor – äter dom bär?

  Vi har också två lindar på innergården, de har redan tappat löv som ligger på marken. Efter att ha läst ditt inlägg ska jag ställa mig under trädet snart, bara för att se om det surrar även här;-)

  • Svara

   Paula

   28 juli 2020

   Det är väl inte korkat med en vit regnjacka, jag tror den är jättesnygg. Har inte sett någon vit i katalogerna jag bläddrade i. Men, min tanke är att kvällarna snart är mörka och jag vill synas väl när jag går på regniga kvällspromenader…o det lär jag ju göra nu, som en stopplykta!
   Man plockar bären med hjälp av en bärplockarmanick som river loss bären ur riset. Då följer allt med, även de omogna karten…

 4. Svara

  bpz3

  29 juli 2020

  Svar 1: Bilden på mygg- eller knottbettet var en före-bild.
  Svar 2: Förut, alltså innan corona, var vi ett gäng om sju tjejer som drog till Sundbyberg, där huvudgatan sista torsdagen i augusti stängdes av. Man satta upp olika stånd med säljare från hela landet, allt från ost, torkat renkött till mattor. På ena ändan fanns kraftstationen, utanför Åhlén längst ned på gatan fanns suströmmingsgänget. Lions ordnade det. Här kommer ett inlägg:
  https://bp-computerart.blogspot.com/2018/08/sightseeingtur-och-tva-delikatesser.html
  Det var hur roligt som helst. Min man bara spyr vid självaste tanken, så att äta surströmming på balkongen är ett big NO NO.
  I år frågade jag vårt fikagäng som grundades efter corona om de åt surströmming. Två grannar. Den ena är från Ö-vik och älskar surströmming, den andra från Madrid och har aldrig ätit denna delikatess trots över 40 år i Sverige.
  Så jag föreslog att vi skulle äta surströmming på vår innergård. Då luktar det kanske mindre illa;-) Varken spanjorskans eller min man hänger på. De får väl gå ihop och äta kräftor då;-)

  • Svara

   Paula

   29 juli 2020

   Men så kul det lät med kompisgänget. Även i min stad ordnar Lions med surströmmingsskiva mitt istan, men det är ju ändå sex mil dit. För några år sedan brukade jag stå o servera utanför Coop i byn, oj vad en del blev sura för att det luktade för jävligt på väg in i affären haha. Hoppas du hittar en surströmmingskamrat i år, för ett par år sedan hittade jag helt otippat en indisk tjej bosatt i byn som älskade fisken så vi hade en synnerligen trevlig skiva på hennes altan!

 5. Svara

  bpz3

  29 juli 2020

  Me again: Glömde ju säga att du har väl inte visat din tatuering på bloggen eller har jag missat det?
  Å du, en vit regnjacka är vit i ungefär en minut. Hade hellre köpt en så fin röd jacka som du har. Den är hur fin som helst.

  • Svara

   Paula

   29 juli 2020

   Jodå det har jag gjort, tog den redan 2008! Men kan inte få in den här så får visa den i bloggen endera dagen!
   Ah du menar så, ja ni har ju så mycket trafik så den blir snabbt solkig.

 6. Svara

  Susjos

  29 juli 2020

  Vilken snygg regnkappa du köpt, och du fick visst användning av den på en gång. Ja, sommar i Sverige…
  Kram!

 7. Svara

  Anki

  29 juli 2020

  Snygg regnkappa … och visst är det skönt att slippa bli blöt ända in på bara kroppen om det kommer rejäla skurar!
  Såg din fråga nu … och det är helt klart en lind! Doftar ljuvligt och oj vad det surrar om man står under dem! Klart linden blommar lite senare hos dig än här – vi bor ju i ett avlångt land! 🙂
  Härliga solskensbilder med mycket sommarkänsla!
  Nu hoppas vi på att svampsäsongen snart sätter fart!
  Kram

 8. Svara

  tanthuset

  29 juli 2020

  Jamen just det ja…en regnjacka! Tack för tipset Paula, nu har jag ju gummistövlar, så då fattas det bara en regnjacka! 😉
  Härliga bilder från en solig dag, nåt att vila ögonen på när det regnar och blåser. Lind…har inte sett en enda lind här tyvärr. När jag bodde i Småland hade vi en som gårdsträd eller heter det vårdträd kanske… så vackert <3
  Jag håller tummen att du får en riktigt bra svampsäsong, kram på're

 9. Svara

  Ama de casa

  29 juli 2020

  Vilka härliga bilder! Speciellt den på dig i din nya regnskrämmarjacka 🙂 (Fast den verkar inte funka att skrämmas så bra… 😉 ).

 10. Svara

  Tove Olberg

  29 juli 2020

  Fin regnjacka med reflex till och med!
  Bilden med de slängda bären är jätteläcker; och vindrassel i linden är ljuv musik, om det regnat får du en lite lövskur på regnjackan.
  Må väl!

 11. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv?

  29 juli 2020

  Får erkänna att jag inte tycker det är okej att hälla omogna bären i vattnet. Hade väl varit bättre då på marken? Då kanske det kommer upp fler tänker jag?

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  29 juli 2020

  Lite underligt att någon väljer att slänga de omogna, och även en del mogna om jag ser rätt, bären i sjön. Det kanske fanns någon tanke bakom men det vet nog bara de som gjorde det. Om det är skadligt på något sätt vet jag inte om det inte är så att fiskarna får ont i magen av att äta de omogna bären. Det blev i alla fall en fin bild, precis som resten av bilderna. Du är jättefin i din nya, täta regnjacka och visst är det skönt att komma hem torr. Jag hamnade mitt i en regnskur i förrgår och då hade jag bara en tunn kofta över t-shirten. Jag var inte torr när jag kom hem 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   30 juli 2020

   Bärplockarna, proffsen som kommer till Sverige, brukar rensa bären i skogen. Vanligast är att de lämnar högar med kart och rens i högar, nu valde några att lämpa över dom i sjön istället. Tror inte det har någon avgörande betydelse. Flera bärplockare har anlänt till byn nu, någon säljer också utanför Coop, hoppas det går bra för henne. Inte alls ovanligt att folk väljer att köpa färdiga rensade bär istället för att galoppera på myrarna…

 13. Svara

  LillaSyster

  29 juli 2020

  18mm fick vi igår. Idag har solen visat sig men det börjar mulna på allt mer. Blir ju perfekt med lite värme nu hos dig så att svampen sätter fart. Ha det gott och snygg regnjacka =)

 14. Svara

  Minton

  29 juli 2020

  Varför plocka när bären inte är mogna. Det är slöseri tycker jag. Bänken med mossa och grönska är så vacker.
  Gillar din röda regnjacka och det är skönt att komma hem torrskodd.
  Anki o Minton

 15. Svara

  Justina

  29 juli 2020

  Som det är nu så behöver jag som tur är inte gå ut i regnväder Har en bussig Grane som bor 200 m härifrån OJ vad glad jag blev när hon kom med 10 liter röda vinbär, och frågade om jag ville ha hon hade alldeles för mycket på sina buskar,, kanju inte komma ut i skogen och plocka sig vare blåbär eller lin gon eller svamp tråkigt att jag inte kan gå i skog nu Roligt att höra från dig och läsa din blogg, och alla vackra foton du lägger ut Kyligt ute, men uppehäll GOD NATT SOV GOTT

  • Svara

   Paula

   30 juli 2020

   Nattinatti från oss också, klockan har hunnit bli ett på natta, verkligen hög tid att sussa.

 16. Svara

  Ninni

  3 augusti 2020

  Mäh! Rensa bären och lämna renset i vattnet? Konstigt. Har aldrig hört talas om det nån gång förr.
  Fin färg på regnkappan.
  Jag har ju faktiskt fått fram min regnjacka i år. Bra att ha när jag hälsar på mamma eller nån av ungarna vilket ju alltid sker utomhus. Men även när jag går ut här hemma och det regnar. Det gör ju det allt som oftast denna sommar. Det gör mig inte så mycket att det regnar – då slipper jag ju vattna blommorna ute. 😀
  Nu ska jag titta på “Spionen Putin”
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 503
 • 369
 • 1 608 731
 • 5 041
 • 65 037
Sök här