Bloggen

Helgresumé

Av
den
27 juli 2020

Vi börjar i plurret!
I fredags traskade jag till Älgsjön för att kika på avslutningen av året simskola.
Simskolan har i år blivit mycket uppmärksammad i både lokalradion samt lokaltidningarna av flera anledningar.
Dels har simskolan en lång tradition, dels är det den största simskolan i öppet vatten i landet!
Under en intensiv vecka komprimeras undervisningen som kulminerar i möjlighet att ta olika simborgarmärken, även magistermärket som andra simskolor inte längre delar ut.
För att ta magistermärket ska du simma 2000 meter bröstsim, 1000 meter ryggsim, simma klädsim samt göra dykprov.
Ett fyrtiotal barn deltog i år och trots att det stundtals var dåligt väder och mycket svalt vatten, ca 17 grader så var det bara glada miner!

Det var många timmar som tillbringades i sjön varje dag, det stod en bastuvagn på stranden där barnen kunde värma upp sig mellan simlektionerna.

Igår söndag tog Daniel och jag en promenad genom byn, mest för att få en liten feeling för turistlivet som denna sommar är livligare än någonsin tidigare.
Påfallande många tar sig fram på cykel, det var inte det lättaste att gå med hund på cykelvägarna för det var många större cykelburna familjer som åkte kors och tvärs över hela vägbanan.
Men, vi hade ju inte bråttom så när det blev trångt stannade vi upp och inväntade att ekipagen passerade oss.

Minst varannan bil som passerar har cyklar på taket eller cykelställning.
Ändå berättar man på Säfsen Fritid att man denna sommar är landets största cykeluthyrare!
När de utländska turisterna har uteblivit har svenska familjer bokat in sig i stugbyn istället och nu har vi ca 1000 turister dagligen.

Detta gynnar ju hela bygden och visst ser det lite roligt ut när det står cyklar vid infarten till skidområdet. Och jodå, man kan visst cykla i slalombacksområdet.

Men visst finns det annat att göra, det var många som provade fiskelyckan vid Majatjärn

Någon trodde att det nappade bättre i bäcken vid Smedjan.

Jag får väl erkänna att jag lekte lite paparazzi här, men en mycket diskret sådan…

Även Daniel tog ett bad, eller nåja, doppade magen i alla fall..

Det är inte så ofta man ser kanotister i Mellansjön

Nu är vi snart hemma igen, efter ca 12000 steg, bra jobbat, klapp på axeln framför allt för tappra Daniel

Kvällen avslutades med några röda saftiga klor!
En riktigt mysig sommarhelg är till ända.

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Susjos

  27 juli 2020

  Vilka ljuvliga bilder. Mycket aktiviteter där du bor, va kul!
  Vet att Järvsö på sommaren lockar med cykling. Det nya hotellet där heter t.o.m cykelhotellet, där kan man hyra cyklar såklart.
  Nu ska jag se “Barnmorskan i East end” på svtplay!
  Ha det gott!
  Kram

 2. Svara

  tanthuset

  27 juli 2020

  Åh vad roligt att det är så pass mycket folk i farten! Ja, nu har även svenskarna upptäckt vårt land 😀 det bådar gott för framtiden. Blir så glad i hjärtat när du skriver om simskolan också, minsann blev jag inte lite nostalgisk där 😉
  Fina bilder Paula <3 Kram på're

 3. Svara

  Ditte

  27 juli 2020

  Vad roligt att få ta del av din trevliga helg.
  En eloge till byn som satsar så på en intensivsimskola. Och extra roligt att barnen kan få avlägga magistermärkena. Hade ingen aning om att det inte längre förekommer. En bastuvagn är ju jättebra. För kallt i vattnet var det och de har ju långt att simma.
  Väldigt roligt att läsa att Säfsen nu tar igen en dle av de turister som inte kom i vintras när det var dåligt med snö.
  Har förstått av många som semestrar i Sverige att
  det är många ute och väldigt trångt på sina ställen. Inte minst campingplatser.
  Har sett på tv att detta med cykling och cykling i terräng har blivit väldigt populärt. Och fint att hyrcyklar finns hos er.

  Långt gick du och en fin promenad blev det. Jätteroligt att följa med.
  Kram

 4. Svara

  BP

  28 juli 2020

  Vilken rolig och aktivitetsfylld helg! Så bra med simskola!
  Jaa, camping- och cykelindustrin går på högvarv. Den enes nöd är den andres bröd. Jättekul för samhället och inkomsterna.
  Å du, du är ju tjej, alltså är du ingen paparazzi utan en mammarazzi;-)
  Så du har tjuvätit kräftor redan. Nu blev jag sugen, men jag väntar till premiären och sedan gäller det ju surströmming också;-)

  • Svara

   Paula

   28 juli 2020

   Jag googlade faktiskt på när kräftpremiären infaller i år och svaret var: det är ingen bestämd dag i år, utan kring den 7-8 augusti. …Då tänkte jag att jag gott kunde välja ett eget datum. dvs. den dag när de angör närmaste affärs frysdisk! Så du gillar också kräftor, och surströmming ? Det senare trodde jag inte på!

 5. Svara

  Orsakulla mamma vid 20, porslin, pudelägare & specialpedagog

  28 juli 2020

  Vilket härligt och bra engagemang för barnens skull. Simskola är livsviktigt!

 6. Svara

  Anki

  28 juli 2020

  Barn är ena riktiga tuffingar! En gång i forntiden var jag också sån … 🙂
  Härligt att det är så mycket turister, trots avsaknaden av utländska … mycket som händer!
  Kräftor … såå gott! Har jag inte ätit de senaste 30 åren!
  Ha en fin dag!
  Kram
  PS BP är en riktig surströmmingsälskare! På riktigt! DS

 7. Svara

  LillaSyster

  28 juli 2020

  Mmmm vilken tallrik! Bra jobbat både för dig och Daniel. Kul att så många turistar hos dig. Ha en bra tisdag =)

 8. Svara

  Ama de casa

  28 juli 2020

  Vilka härliga bilder! Kul för bygden med alla turister. Himla smart med en bastuvagn till dom tappra simskolebarnen 🙂
  Maten såg helt utsökt ut! Får nog kolla efter kräftor i “vår” skandinaviska affär när vi kommer hem igen. Spanjorerna kan inte koka kräftor lika bra, dom smakar just ingenting. Saknas både sälta och dill. Spanska kräftor kokta på svenskt vis är det dock inte nåt fel på 🙂
  Ha det fortsatt gott!

  • Svara

   Paula

   29 juli 2020

   Förr kokade jag alltid en egen lag till de frysta kräftorna, de blev ju så mycket godare med en spad med både färsk krondill och öl o lite socker. Men, nu när jag handlar ett kilo så äter jag dem under ett par tre dagar ensam o då känns det inte så angeläget…

 9. Svara

  Minton

  28 juli 2020

  Simskola är viktigt och barn brukar vara lite tuffare än vi gamlingar. Jättebra med bastuvagnen så de kunde bli varma. Daniel var en tuffing som doppade lilla magen det gör inte Minton. Har går inte närmre än ca 3 meter sen är det fyra tassar i marken.
  Cyklar på bilar ser man många och även cycklande.
  Så bra att turisterna har kommit.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   29 juli 2020

   Jasså är det så illa, går han inte till sjön och dricker om det är varmt på er promenad? Då får du ha vatten med dig i bagaget eller låta bli att rasta hunden under de varmaste timmarna

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  28 juli 2020

  Det verkar ha varit en väldigt fin helg med mycket och många att titta på 😀 En eloge till alla simmande elever och instruktörer som utsatte sig för kallbad. Skönt att bastuvagnen stod där redo för att värma upp alla frusna. Visst är det bra att turister hittar ut till olika mål och hjälper upp ekonomin i bygderna. Men samtidigt är det skönt när trängseln minskar igen. Cyklister finns det överallt. På fjällen, på stigarna i skogen, på gångvägar och på alla stigar de kan hitta. De är också välkomna men det är trist när stigarna blir sönderkörd lervälling när de kör efter regn. Men jag går snällt åt sidan när de kommer och hejar glatt på dem när de susar förbi 😀 I år är det en stor turistgrupp som fattas och det är norrmännen. Än så länge är gränsen stängd till oss i Jämtland.
  Kram

  • Svara

   Paula

   29 juli 2020

   Jag har inte märkt att cyklisterna orsakar skador på vägarna, det gör däremot de för mig förhatliga fyrhjulingarna, en riktig styggelse. Används inte för något vettigt syfte utan bara för att köra off-road! Och att gå i deras spår är ogörligt, de förstör varenda skogsväg! Min hästgranne hade en fyrhjuling men för henne var det ett arbetsredskap som var helt nödvändigt, inte en leksak att lattja runt med. Hos oss fattas belgarna, holländarna o danskarna denna sommar, men det känns helt okej. I bästa fall kan de komma under vintersäsongen istället. Jag tänker att snart råder åter lugnet här och det är ju också lite andefattigt ibland. Särskilt när jag inte besökt stan en enda gång på flera månader. Kram

 11. Svara

  Tove Olberg

  28 juli 2020

  Helg i motionens tecken! Fint reportage från verksamheter som simskola, så viktigt och i tiden då det har drunknad många. Bra simskola där hos dig. För cyklister och gående med eller utan hund och barn är ett trixande på cykelbanor för att undvika krockar. Du har fina strövområden för båda kort o långt. Fina bilder därtill!

 12. Svara

  Åke

  29 juli 2020

  12000 steg inte illa ? Magistermärket… aha var det så namnet var… jag kommer nu ihåg det här med klädsimning.

 13. Svara

  Ninni

  3 augusti 2020

  Vad bra att ni får svenska turister denna sommar när de utländska uteblir.
  Jag är ju inte ute på nåt, mer än en och annan cykeltur till mor eller far, men har hört att det är många som bor på campingen här i byn.
  Jag är ju lite förvånad över att folk åker på semester alls. För mig finns det ju bara att vi måste hålla oss hemma och passa oss för allt och alla. 😀
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 49
 • 172
 • 1 654 296
 • 5 125
 • 66 098
Sök här