Tisdagstema

Tisdagstema: Det här växer i min/mitt..

Av
den
10 juni 2014

temavaxer2

I den här rönnen växer rekordmycket blommor i år, liksom i alla andra rönnar i byn. Min tolkning är att det blir en snörik härlig vinter, som jag längtar! 😀

temavaxer

..för då slipper jag se fästingar bita sig fast och växa på mig och mina djur! 😆 Denna är nyfångad i Blinkas päls idag, och förutom den har jag också stiftat bekantskap med en slingrande orm vid vägen. :angry: Gillar inte alla äckelkryp!

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Sigge Svamphund

  10 juni 2014

  Ett tips Paula, käka B vitamin och ge även Blinka en tablett om dagen. Både jag och matte äter (hon köper Friggs i livsmedelsbutiken). Inga fästingar på nån av oss, med tanke på vilken magnet matte är vad det gäller de odjuren och inte en enda i år!

 2. Svara

  Mia

  10 juni 2014

  Här är det också massor med blom i rönnarna!!! Oj vad snö vi kommer att få, inga inställda skidlopp, det kommer bara att sas glida på!! 😉
  Iisch för fästingar, som kommit hit upp också nu!! Ogillar i högsta grad…
  Ledig fredag sen jobba Mårdsele lördag till måndag, sen jobbar jag bara torsdag före midsommar 🙂 Ledig heeeeela midsommarhelgen :thumbsup:
  Kram på dig, going :love:

 3. Svara

  Klimakteriehäxan

  10 juni 2014

  Rönn i blom är fint – fästing är väldigt fult, riktigt usch!

 4. Svara

  Violen på Brandholmen

  10 juni 2014

  Gillar blommande rönnar betydligt mer än fästingar! Här har vi också haft väldigt rik blomning på rönnarna! Så nu får vi se fram emot en snörik vinter! Hum…vet inte vad jag tycker om det!
  Ha det bra!

 5. Svara

  Annika

  10 juni 2014

  Gudomlig växtlighet

 6. Svara

  "LillaSyster"

  10 juni 2014

  :thumbsdown: usch och blä för fästingar, mygg och knott! Men värst är den först nämnda. Plockar hela tiden på katterna, det har lugnat sig lite nu när jag behandlat dem, det gick inte utan medel. Elvis hade 19 styck på en helg…….
  Det blommar här också…. men inte av samma sort 🙂
  Vill inte tänka på snö och kallt nu när det är så härligt sommar varmt! :thumbsup:
  Kram kram

 7. Svara

  Agneta

  10 juni 2014

  Du tar upp precis dom två djur som jag verkligen avskyr. Jag avskyr fästingar så in i vassen, jag förstår inte att så små djur kan ställa till med så mycket elände. Full koll varje kväll från topp till tå, fram och bak, så ingen fastnat på mig, och det gäller djuren också.

  Och sen ormar. Jag struntar fullkomligen i om dom är fridlysta eller liknande, dom vill jag inte ha på tomten, eller nära huset, det gäller huggormar då, alltså. Nix, jag går gärna och sätter mig på fästningen om jag gör fel när det gäller det, bort med dom från boningar.

  Så, det var det, det! Två tycka illaomgrejer på en gång!

  Rönnen är fin och blir det en riktig vinter blir jag också väldigt glad, jag som älskar både vinter och massor av snö!

  Agneta kram

 8. Svara

  Astrid

  10 juni 2014

  Här i Piteå har jag fått lära mig att Rönnen inte vill bära två tunga bördor. Vi har jättemycket blommor i år så då blir det en snöfattig vinter enligt Piteborna
  Hemma där jag växte upp sade man att det blev en regnign höst om det var mycket blommor/bär
  Förra året hade vi inga blommor och det kom nästaningen snö heller
  Så jag tror mer på dig just nu

 9. Svara

  Lottisen

  10 juni 2014

  Usch för fästingar! Men ditt blommande träd är härligt!

 10. Svara

  Matfarbron

  10 juni 2014

  Håller med dig helt om dom små blodsugande vampyrerna!

 11. Svara

  Gunvor

  10 juni 2014

  Ojojoj..jag som aldrig sett en fästing! Och det är jag glad för. Fast dom finns här också. Men vi har gott om björn o varg istället. man hör nästan varje dag om dom som set björnar. Och i tidningen står det om vargar som tar sej in i fårhagarna o tar får. usch o fy! Såna djur får hålla till i skogarna där dom hör hemma.

  Din rönn är maffig med alla blommor. Vackert med rönn tycker jag. Både vår o sommar o på hösten med alla fina bär.

 12. Svara

  Gunvor

  10 juni 2014

  Jag igen. Du undrade om ett annant namn för midsommarblomster. Kan det vara Näva?

 13. Svara

  Anki

  11 juni 2014

  Härligt med blommande rönn… men jag klarar mig utan en snörik vinter 🙂
  Fästingar är då ett riktigt gissel… tänk om man slapp dem… viken lycka…

 14. Svara

  Renée

  11 juni 2014

  Det måste vara så att jorden skulle vara en bättre plats utan fästingar. Det dialektala namnet här är förresten flott!

 15. Svara

  Annelie

  11 juni 2014

  Rönnbär är festmat för trastar och sidensvansen så fåglarna gillar rik blommning, vet inte om jag längtar efter jättemycket snö men de där krypen som fästingar gillar jag inte.

 16. Svara

  Eva Trillian

  11 juni 2014

  Här hemma debatteras det om det där med rönnen och många blommor/bär – här gäller det bären. Om det är mycket bär så har jag lärt mig att det blir mycket snö, medan sambon fått lära sig att rönnen “inte orkar bära två bördor – så därför blir den inte snötyngd kommande vinter … vi försöker nu lista ut vem som har rätt 😉 Det lutar åt att det inte alls har med saken att göra 😉
  Sv: De “blandar” sig ju med varandra nu – så det finns alla “nyanser” … äter på allt gör de oavsett 😉 Och blir de för många i trädgården så är det lite äckligt!

 17. Svara

  Kicki

  11 juni 2014

  Fy sjutton för att möta en orm, iaf om det är en huggorm. Jag skulle bli livrädd med tanke på mina nyfikna hundar som ska kolla allting.
  Jag har redan hört om flera ormbitna hundar i bekantskapskretsen.
  Kramen

 18. Svara

  Gunnel

  11 juni 2014

  Jag gillar inte heller fästingar eller krälande varelser…..men jag gillar inte vintern heller. Kram

 19. Svara

  Turkulainen

  11 juni 2014

  Hej Paula!
  Intressant att rönnen blommar rikt där i Sverige också! Här i Åbotrakten har jag inte sett en sådan ymnig blomning på den dag jag minns. Liksom några av de ovanstående skribenterna har jag också hört, att rönnen inte orkar bära två bördor samma år. Uttrycket är alltså känt här hos oss också, ja varför skulle det inte vara det, Finland hörde ju till det svenska riket i 700 år.

  Ett forskarteam vid Åbo universitet och Åbo Akademi forskar kring fästingar. De kartlägger bl.a. förekomsten. Det finns en enkät på webben, jag har svarat på den och uppmanat mina vänner att också göra det. Sen ska de grunna på vad man kan göra åt saken, fästingen är ju en plåga, i sht kanske på Åland. “Finlands farligaste djur”, läste jag nyligen. Hoppas teamet komemr fram till något konstruktivt!

  Kul namn fästingen har på finska: puutiainen. Som du kanske minns, så betyder tiainen mes. Talitiainen, talgmes. Fästingen är liksom en trädmes, då. Mycket vanligt är ju också, att folk tror att fästingen bor i trän. Det gör den inte! Förresten säger ingen puutiainen på finska, utom forskarna. Vi säger: punkki.

  Ha det så bra i pörtet!

 20. Svara

  Kristallina

  11 juni 2014

  Fästingar är ett gissel. De gillar vi inte och ormar, nja… om de bara solar någonstans går det an. Rönn är vacker när den blommar för fullt. Nu ska vi se hur mycket snö vi får. Ha en trevlig dag.

 21. Svara

  Anemonen

  12 juni 2014

  Hu nej inte heller jag gillar fästingar och ormar. Fy kattsingen. Många är blommorna och de är vackra tycker jag.

 22. Svara

  Anita A

  12 juni 2014

  Vilken praktfull blomning rönnen visar, då blir det väl mycket rönnbär? Fästingar kan ju orsaka sjukdom, läskiga fulingar. Och i morgon får du gratta ditt barnbarn som tar studenten! Trevlig fredag!

 23. Svara

  Eva-Lena

  16 juni 2014

  Fästingar och spyflugor är mina värsta sommarplågor, usch och fy. Vi har inte vaccinerat oss, men man borde kanske göra det, borrelia lär inte vara trevligt att få.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 208
 • 364
 • 1 627 645
 • 5 072
 • 65 414
Sök här