Matrecept och kökstips

Tjälknöl på lamm

Av
den
4 augusti 2009

Jag älskar tjälknöl, helst gjord på älg men nöt går också bra.
När jag såg ett recept på tjälknöl gjord på lamm måste jag förstås testa.
Originalreceptet är av Karin Fransson men eftersom jag inte har tillgång till en massa färska örter har jag använt mig av torkade.
Resultatet?
Jättegott, perfekt att ha på en buffé, eller att äta med rotsaks- eller potatisgratäng, kanske en god rödvinssås till.
Själv tänker jag idag äta rester av tjälknölen med en god krämig svampomelett!

Mycket enkel att tillaga, men du måste planera i tid, det tar 3 dygn minst innan rätten är färdig att ätas!

Du behöver :
1 fryst lammstek
1dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 msk soja
svartpeppar
2 krossade lagerblad
½ msk socker
2 msk salt
1 tsk krossade enbär
rosmarin, timjan, basilika eller andra goda örtkryddor, torkade
Jag använde förutom dessa också en färdig örtblandning
4 pressade vitlöksklyftor
1 färsk skivad rödlök, både löken och blasten

Ställ den frysta steken i 80 graders ugn. Efter 2 timmar har den tinat såpass att du kan sticka i en termometer i tjockaste delen. Blanda olja och vitlök och pensla då och då. Stek till 60-65 grader. Pensla steken med resten av oljan och droppa sojan över, låt svalna lite.
Lägg ett par dubbelvikta smörpapper på en skärbräd, blanda örterna med socker, salt och löken. Klappa in steken med blandningen. Packa sedan in steken i smörpappret och stoppa i en plastpåse till ett tätt paket. Ställ i kylen 2-3 dygn, vänd den då och då. Skär upp i tunna skivor och njuut!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  4 augusti 2009

  Mums, jag gillar också tjälknöl. Oftast blir det potatisgratäng och svampsås till. Men på lamm har jag aldrig provat.
  Här äter vi svamp på längden och tvären just nu. Idag blev det stekt taggsvamp och karl johan som jag hällde äggsmet över till omelett, lite smält ost på toppen, ett par rostade mackor och sallad till. Enkelt och billigt (och gott dessutom).
  Kramen

 2. Svara

  Malin

  4 augusti 2009

  Älskar tjälknöl
  Älskar lammkött

  Vilken kombination m rödvinssås o rotsaksgratäng, det vattnas i munnen jag lovar!

 3. Svara

  Malin

  4 augusti 2009

  Visade åt maken, han tyckte jag skulle överraska honom en dag, jag hade hoppas att han skulle överraska mig….

 4. Svara

  Gunvor

  4 augusti 2009

  Åhh va gottigottgott!! Jag som också är Tjälknölsälskare med pot.gratäng till. Spännande att äta den på lammkött. Jag som också gillar lamm lagar aldrig till det nuför tiden. Förr köpte vi ett lamm på hösten så då hade man olíka delar att tillaga. Jag älskar kokt dillkött på lamm.
  Hur har du det med lilla voffsingen som längtar efter mamma? Hon trivs väl toppen nu förstår jag i pörtet. Och kanske i pärlan också?
  Ha det gott Kramkram!

 5. Svara

  Astrid

  4 augusti 2009

  Det såg verkligen smarrigt ut,kanske jag kommer cyklande genom skogen :caffienated:

 6. Svara

  Monica

  4 augusti 2009

  Tjälknöl och potatisgratäng är såååååå gott!!! Länge sedan jag åt den nu. Det blev mer av den rätten då jag bodde i Norra Värmland och hade bättre tillgång till älg. På lamm tror jag inte jag kommer prova (gillar inte lamm)

 7. Svara

  Ragnvi

  4 augusti 2009

  Hm…jag som alltid har gillat att laga mat…koka soppa på spik o så där…jag har aldrig gjort en tjälknöl!!! Du hör väl…va! Men ätit o älskar det det gör jag! Måste prova nångång!!
  Men lilla Candie då…så ledsen hon såg ut fast hon säkert som amen i kyrkan inte kunde ha det bättre!

  Förstår att du avstod från din resa, trist men orkar man inte så orkar man inte! Jag får många gånger avstå, inte bara pga av magen utan av mina andra krämpor…suck!
  Kramen!
  Ragnvi

 8. Svara

  BrittMarie

  4 augusti 2009

  Det blir nog fint med en natt i husvagnen, som kompensation för resan du inte kunde åka med på. Hoppas ni får bra grillväder! Nej, nu är det läggdax. Får se om den spinnande katten som ligger bredvid tangentbordet förljer med upp på övervåningen

 9. Svara

  leila

  4 augusti 2009

  Nu får du komma hit och laga mat åt mig och min stora famijl. Jag är så trött på att laga mat så jag kan spy, inte min grej. Vi äter bara samma samma jämt. Och du verkar laga så god mat jämt. Hjälp mig, vad ska vi äta i morrn? kram kram

 10. Svara

  Suzanne

  26 september 2010

  Lamm har jag gjort det på ofta.
  Bor down under har tillgång til lamm i hagen.
  Man tar vad man har.

  Min man som var lokal innevånare down under sa at det var slarvig fru som inte tagit ut köttet ur frysen i tid,,har nu lärt honom vad tjälknäl är.

  lamm smakar INTE kofta! 🙂

 11. Svara

  Margareta Frantzén

  21 december 2010

  😉 Tack för att du lade ut receptet! 😉
  Har lagat det många gånger med fantastiskt gott resultat,
  men när jag nu skulle ta fram mitt klipp hittade jag det inte!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 299
 • 499
 • 1 640 990
 • 5 101
 • 65 744
Sök här