Bloggen

Tur som en tok

Av
den
7 juni 2017

Ojoj, som det har stormat idag!
Jag hade bokat tvättstuga, masade mig iväg i skapligt väder vid halv tio-snåret och kände att vinden lekte i håret.

När jag varit hemma och vänt, käkat lite frulle gick vi för att tömma maskinerna. Då var blåsten kraftigare, och jag var glad att Blinka var kopplad, hon med sina stora fladderöron!
På hemväg med alla mina bylten av blöt men ren tvätt ser jag

att ett stort träd fallit, bara en kort stund efter att jag passerat förra gången!

Ingen risk för att just det trädet hade slagit mig i huvudet, men det finns ju några till att välja på…
Jag ringde kommunen och bad att de skulle flytta trädet som låg en bit ut i vägbanan, hon som svarade suckade djupt och sa att det var rätt många träd som fallit idag…

Turen då, ja det var inte så mycket att jag slapp få ett träd i skallen som att regnet kom bara en kort stund efter min hemkomst. Och som det regnade! Jag som gillar oväder hade nog inte varit så himla glad ändå just idag…

Bäst att byta samtalsämne till något somrigare och trevligare!
Jag har under flera veckors tid följt och beundrat alla vackra fjärilar som flyger och svärmar framför näsan på mig när vi är ute på grusvägarna.

Självklart har jag försökt fånga dem på bild, men om jag säger att detta är det bästa fotot då förstår ni att det inte fungerade alls!
För att kunna få några bra foton hade jag behövt göra mig ett gömsle och sitta stilla och knäpptyst en stund och det fattar ni ju är helt ogörligt…

Men mitt intresse för fjärilar var plötsligt väckt, för vad visste jag egentligen om dem och deras liv? Bara att de kan se ut nästan hur som helst och att de har ett kort och intensivt liv..

Så, jag lånade förstås min vana trogen hem en bok…om fjärilar!

Den jag fångat på foto heter aurorafjäril

Det finns 2600 arter av olika fjärilar, detta torde vara en av många blåvingar.

Rapsfjärilen ser jag många av varje dag trots att jag inte har några rapsfält i närheten

Citronfjärilen är en av de få arter jag visste namnet på..

Läser mig till att den vuxna fjärilen lever av vätska, den gillar sockervatten och kan alltså inte äta fast föda med sin snabelliknande mun.
När jag sedan läste att det fanns fjärilar som flyttade söderut över vintern höll jag på att baxna, jag trodde ju de levde bara en mycket kort tid.
Det visade sig att jag delvis hade rätt, många lever bara mellan 2-4 veckor, och de som lever 9-10 månader och därför måste emigrera är ett fåtal arter.

Visst är världen fantastisk och vår natur med den!
Efter fjärilsboken ska jag slänga mig in i…..pingvinernas värld! Boken ligger redan och väntar på nattduksbordet :mrgreen:

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  7 juni 2017

  Jo nog hade du tur!!! Inte så kul att dra hem tvätten i oväder…men jisses, vad det måste ha blåst!!!!
  Fascinerande och vackra bilder på fjärilar!! Aurorafjäril och rapsfjäril tror jag inte jag har sett nån gång….men vackra är de alla…kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Kicki

  7 juni 2017

  Tur att du kom hem före regnet.
  Det har varit liknande här. En jättegran hade just brakat när jag var i skogen.
  Hann hem innan regnet, och som det har vräkt ner även här.
  Typiskt du att söka kunskap. Fina fjärilar!
  Kramen

 3. Svara

  Herr Nilssons Fru

  7 juni 2017

  Blåst är inte kul o när vindarna vräker omkull träd då blåser det så man får hålla i sig. Här har också blåst idag men normalt, kom regn i natt och på morgonen men så sken de upp o blev sol. Den där rediga sommarvärmen den kommer någon dag o så blir de lite höstlikt men jag hoppas sommarvärmen kommer o stannar snart. Jag tror de blir en varm o go midsommar i år.

  Fina bilder, fram för allt fjärilarna.

  Kramiz

 4. Svara

  Ninni

  7 juni 2017

  Oj! Det hade kunnat gå illa. 😮 Har ni haft så dåligt väder? Ja, vi fick regn till kvällen vi också och visst blåste det innan men inte alltför hårt. Vi har hjälpts åt att klippa gräset idag och rensat vid vår nyare häck (C) och vid några buskar (jag). På eftermiddan kom dotran och barnbarnet. Den senare var fick vara ute och leka med vatten. 😀 Hon har vattnat och haft så roligt så. Nu har vi barnbarnet kvar inatt så jag vet vad jag har att göra i morgon också. 🙂
  Tänk om man hade hunnit fota alla fina fjärilar som fladdrar förbi men det är nästan lögn i h-e att hinna med.
  F.ö. är stämningen god här hemma och det är så skönt så. 🙂
  Kramen.

 5. Svara

  "LillaSyster"

  8 juni 2017

  Tur att du kom hem hel. Att vara ute i blåst är ju inte att rekommendera. Visst är det härligt med fjärilar, jag har flera växter som just fjärilar dras till – jag tycker om att ha dem i trädgården! Tack för den lilla fjärilslektionen, visste inte heller att de kunde bli flera månader gamla. Än är det uppehåll här och blåsten har lugnat sig lite. Nu mot jobbet. Ha en bra dag! Kram :love:

 6. Svara

  Anki

  8 juni 2017

  Oj … tur att du inte fick trädet i huvudet! Här har det regnat lite och blåst mycket, men jag tror det var sämre väder hos dig… idag mulet och det ser ut att kunna bli mer regn – och det är ju bra med tanke på både grundvatten och svamp 🙂
  Spännande med fjärilar – det finns många vackra arter!
  Kram

 7. Svara

  Hillevi

  8 juni 2017

  :help: Det är farligt, det där med fallande träd och särskilt illa längs med hyggen. Något skogsnäringen borde ha begripit vid här laget… Varken du eller Blinka gör er nog särskilt som pannkaka respektive plätt. 🙄

  Mina vägar från stugan har nya hyggen längs sidorna allihop i år, så nog trillas det…

  Här trivs Aurorafjärilen – söt är den. Som du har jag alltid velat veta vad jag ser – det blir så mycket roligare då. Nässlor har jag också en hel del och då de är ju barnkammare åt många fjärilar – oj vad sugen jag blev på nässelpesto nu då! 😀

 8. Svara

  Karin Eklund

  8 juni 2017

  Här blåste det småspik också. Hårt och intensivt, rätt länge. Träd bröts itu som tändstickor….hela havet stormade så att säga. Idag är det bara ett minne blott även om det vindar på.
  Fjärilar är fina. Tänk ändå att många av dem flyger hela vägen till södra Europa, över Alperna …och återkommer igen när försommaren är här. Men det finns förstås övervintrare bland dem också. Men då sover de..
  Vi har rätt mycket Aurorafjärilar här i år.
  Ha det gott!

 9. Svara

  Mias Mix

  8 juni 2017

  Nästa gång du kommer till Stockholm så åk till Fjärilshuset. Absolut värt ett besök! Roligt inlägg. Ja stormen var ju inget kul. Låg ett träd över vägen när jag åkte till min moster igår men jag kom precis förbi. Kram och trevlig helg!

 10. Svara

  Gunnel

  9 juni 2017

  Det var mycket nytt jag fick lära mig om fjärilar. Vilken tur att du inte kom just när trädet föll. Kram

 11. Svara

  leila

  9 juni 2017

  Hej. Jag hade jobbat natt och det var svårt att somna då det blåste attan ute. Gillar inte blåst. Bara jobbigt 🙂 Men fota fjärilar vill jag men de enda jag ser här är citronfjärilar och de är aldrig still 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 39
 • 172
 • 1 654 286
 • 5 125
 • 66 098
Sök här