Bloggen

Utflykt till Dikarbacken

Av
den
17 juli 2023

Jag hängde med mina tjejer till kulturreservatet Dikarbacken dit det går bekvämt att ta sig med buss från stan.

Här ligger Faluns naturskola och därtill hörande djur

Först hälsade vi på alla söta griskultingar, tjejerna var här för ett tag sedan och Noelle hade redan då hunnit bekanta sig med linderödsgrisarna.

Fina namn har de allihop.

I en annan hage skulle fåren hålla till

När personalen kom skramlande med mathinkar kom de rusande i en farlig fart, Svärdsjöfåren.
Vi hade lite otur för korna var på semester, dvs. de var långt borta från området och getterna befann sig i en hage långt borta dit vi inte hade lust att gå.

Renlighet är som bekant en dygd! Så även i skogen bland djuren..
Noelle var den här gången mest intresserad av att plocka…

..och äta blåbär!

Lite lek hanns också med..

Alldeles i närheten ligger Lilltorpet, från början ett gammal soldattorp, numera Faluns enda folkpark där det anordnas danser minst ett par gånger i veckan nu under sommaren.
Kvällens dansband repade medan vi var här.
Bredvid dansbanan finns en fin liten badstrand men ingen av oss hade badkläder med, det får bli en annan gång.

Idag har Daniel och jag letat blåbär här hemma.
Vi har ju inga bärställen här eftersom vi bara bott här några månader, men jag tänkte som så att där det går skidspår på vintern är det säkert bärmarker på sommaren.

Och visst stämde det, längs el-ljusspåret växte massor av plockfärdiga bär, suck! Det är ju en rätt jobbig aktivitet, att plocka bär…
Numera plockar jag bara de bär jag äter färska, jag använder ingen bärplockare till blåbär, de går lätt sönder och det blir svårrensade.
Nu vet jag var jag ska finna dem när andan faller på…tsss
Plockar du bär? Ha-begäret finns, men orken är inte som förr…

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  17 juli 2023

  Vilken fin plats med olika djur. Noelle är underbar och en liten linslus. Förr plockad jag blåbär men nu får jag köpa om jag vill ha.
  Njuter av dina utflykter som jag följer.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Så roligt att du hänger med. Nu blir det stopp på utflykter, ja förutom kanske någon helg, men nu är dotterns semester slut. Barnbarnet har kvar semester men då åker de till Stockholm för att hälsa på brodern. Jag får roa mig själv ett tag, det går bra det också.
   Nu under ostadiga vädret med regnskurar och åska ger vi oss inte iväg utan håller oss nära hemmet.
   Kram och nospuss till Minton.

 2. Svara

  BP

  17 juli 2023

  Bilden på Noelle nä hon äter blåbär är helt underbar! Den tjejen är i en klass för sig om jag får säga så. Som jag skrev igår så “gasar hon på” med bestämda steg – som en vuxen.
  Falun har otroligt mycket att erbjuda. Så kul att du selar med dig. Nu ska jag inte vara elak mot min kommun Täby, för där finns Rönninge by, som precis som Dikarbacken bjuder på alla möjliga djur och hantverk. Det är bara som så att jag inte är så värst förtjust i sådana gårdar irl. Men det går utmärkt att kolla på ditt stora utbud;-)

  Nej, jag plockar inga bär. Det enda bären jag gillar är jordgubbar (som visst inte är bär). Har haft lite otur med “naturen” på sistone när min gulliga granne kom med både blommor och bigarråer. Båda gångerna klarade jag inte åsynen av larver/masker. Så från och med nu äter jag bara frukter/bär som är inhandlade hos min lokala ICA;-)

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Ja alla väljer inte landsbygden, djuren och naturen i första hand. Det skulle knappt mina flickor göra heller om det inte vore för Noelle. För hennes skull blir det många såna aktiviteter eftersom barn gillar djur, oftast i allafall. Jag föredrar det framför att sitta i en sandlåda i en lekpark, haha.

 3. Svara

  Mia

  18 juli 2023

  Vilken underbar bild på Noelle med blåbären 🙂 Det måste kännas jätteroligt att kunna komma ut på såna här trevliga utflykter med dina nära och kära <3
  Förr plockade jag/vi bär så att det skulle räcka fram till nästa säsong, kanske lite längre….men numera blir det inte så, viljan finns men kroppen säger nej! Kram på're

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Jodå, utflykterna är supertrevliga, Noelle är van att åka buss vi det här laget o tröttnar hon får hon titta på film på mobilen. Ganska smidigt faktiskt. Nu är det snart slut på semestrandet för deras del så nu blir det lugna gatan. Fast jag har väl egna planer lite hit och dit, busskortet gäller i hela länet! hihi
   Pörtekramar

 4. Svara

  Anna i Portugal

  18 juli 2023

  Grisar och blåbär, två av mina favoritgrejer!

 5. Svara

  Anna-Lena

  18 juli 2023

  Det ser ut att vara ett fint ställe, Dikarbacken. Där har jag aldrig varit trots alla mina år i Falun. Undrar just om det fanns tillgängligt på samma sätt tidigare?
  Blåbär vill jag gärna plocka. För hand och alltså utan plockare… om jag bara hittade ett bra ställe här i trakterna. Men samma mängd som jag brukat plocka under tidigare år, det blir det inte. Så jag köper större mängder och plockar bara tills ryggen säger ifrån.
  Har hört att det börjar bli dags nu så jag får väl ge mig ut på blåbärsjakt.

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Jag vet så lite om Falun och dess historia så jag kan inte svara på hur länge Dikarbacken har funnits i nuvarande form.
   Jag ska absolut plocka blåbär, men jag gör nog som de senaste åren, plockar en liter, går nöjd hem, äter upp dem till frukost, räcker några dagar o sen går jag och plockar mer. Brukar bli några vändor, nu när jag hittade bär här så slipper jag åka till Sundborn, sparar tid.

 6. Svara

  Anna-Lena

  18 juli 2023

  Härliga bilder på häftig, fin Noelle. Klar glädjespridare!
  Jodå, jag plockar blåbär-Men inte i skurväder. Lite tokigt,.. jag fryser dem, och sen blir de inte åtgjorda. Ska plocka lite mer och koka sylt utav. Har aldrig plockat ed plockare. Gisar att de går sönder. Vad som är bra med blåbär, det är ju att de står sig en bra bit in i augusti. Så det finns tillfällen att plocka, bara vädret blir lite bättre. Ha det gott! Kram

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Blåbärssylt? Ja varför inte? Men mina ambitioner blir mindre och mindre, snart gör jag som många gjorde när jag bodde i Fberg, köpte av thaitanten utanför Konsum istället för att gå själv och kröka rygg.Skoja bara, jag kokar ingen saft eller sylt så jag vill bara känna smaken av färska bär! Kram

 7. Svara

  LillaSyster

  18 juli 2023

  Lyckligt barn som får äta blåbär och träffa djuren. Lagom skitig till kvällen och full av härliga intryck ?

 8. Svara

  Anki

  18 juli 2023

  Härliga bilder från er utflykt! bilden med den lyckliga Noelle med blåbärskletigt ansikte är ljuvlig!
  Jag är ingen bärplockare, men tar gärna en handfull blåbär eller hallon under promenaderna om det finns tillgång 🙂
  Ha en fin tisdagskväll!
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Haha, den ungen, hon är lite som Charlie, överallt och full av liv varje minut av dagen.
   Två riktiga naturbarn! fJag har varit rätt manisk i mitt plockande i mitt förra liv, men det är slut för länge sen. Nu njuter jag om jag får ihop en liter som jag sedan portionerar ut så de räcker en vecka. Kanske hämtar jag då en liter till, eller så avstår jag. Men visst, någonstans i generna finns den, behovet av att plocka och ta tillvara…men nu är ju Willys så nära! Kram

 9. Svara

  Kersti

  18 juli 2023

  Mysigt att få umgås med tjejerna. Kl med grisar och härligt att du hittat ett ställe där du kan plocka blåbär. Jag plockar också för hand. Brukar gå ut och plocka en liter och känna mig klar för den dagen sedan gör jag om det nästa dag osv. Brukar orka ungefär 9 – 10 l som styckfryses och tas fram till file sedan under vinterhalvåret.
  Kramar Kersti

  • Svara

   Paula

   18 juli 2023

   Jamen det låter ungefär som jag gör, det ska vara lustfyllt att gå i skogen! Kram

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  19 juli 2023

  Ni hittar på så mycket skoj och här kom det ännu en trevlig utflykt. Grisar och får duger nog gått när varken kor eller getter finns på plats. Härliga bilder och särskilt den på en blåbärsätande liten Noelle 😀 Vad bra att du hittade blåbär. Jag trodde att det skulle bli ont om dem hos dig efter torkan men det ser ut att finnas en hel del. Jag plockar inte bär över huvud taget, förutom om jag blir sugen på att stoppa några i munnen när jag passerar 😀
  Kram

 11. Svara

  Kicki

  20 juli 2023

  Vilken mysig utflykt till Dikarbacken.
  Jo jag plockar blåbär och gör det med plockare, annars skulle jag aldrig få ihop de 30-40 liter som går åt på ett år.
  Har man en bra plockare, de nya med plastpinnar är helt värdelösa, och plockar försiktigt så går bären inte sönder, men visst är det tidsödande att rensa, men tid är väl det enda man har gott om nu för tiden.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 353
 • 450
 • 1 638 520
 • 5 097
 • 65 701
Sök här