Bloggen

Utforskar Roxnäs udde

Av
den
17 maj 2023

I förra veckan beslöt jag att Daniel och jag skulle göra en liten utflykt till Roxnäs udde.
Jag hade aldrig varit där men sett bilder på en naturskön plats med sandstrand och bryggor.
För att ta oss dit tog vi bussen hemifrån, åkte ca 10 minuter, klev av och gick en dryg kilometer.
Jag blev väldigt förtjust i platsen och fotade massor, såsom jag alltid gör på nya ställen för att sedan välja ut de bästa bilderna till bloggen.

När jag sedan förde över fotona till datorn blev jag förskräckt! Vad har hänt, hur kan de se ut så här, bleka och färglösa?

grådaskiga fula färger, det såg ut som om fotona hade femtio år på nacken.

Doppade min likbleka fot i sjön…
Men, nu måste mysteriet få sin förklaring, jag var helt oförstående, tills jag tog fram kameran och började titta närmare på den…
Jag hade kommit åt ratten där man väljer bland olika fotostilar. Jag kör alltid på IA, dvs. “intelligent auto”. Nu hade jag alltså i misstag fotat i “retro”-stil. Men fy så fult det blev, varför skulle man vilja ta så fula kort med så dystra färger?
Nåväl, jag grämde mig, men igår tittade jag på väderprognosen och insåg att det skulle bli skapligt väder för att sedan vända till skitväder idag så vi gjorde helt enkelt ett nytt försök!
Skam den som ger sig…

Nu var jag noga med att kontrollera inställningen på kameran innan jag klickade, och resultatet blev snygga naturliga färger. Här framme ser man alltså Roxnäs udde dit man tar sig längs en smal sandås, bilen får man lämna på parkeringen.

Min speciella vän sädesärlan kom och hälsade oss välkomna, stannade så fint utan att vippa på stjärten så jag kunde ta snygga foton.

Visst är det fint här? Jag har insett att det är nu innan sommarlovet börjar som jag trivs här som allra bäst, innan badgästerna invaderar udden

..fast jag hade ju min egen badgäst med mig

Det växer mest tall här, men genom tallskogen ser man den skirande grönskan från späda björkar.

Kommungubarna lade ut bryggan idag, nu är stranden redo för bad och vattenlek

Vissa träd hade blivit lite trötta och höll på att trilla i sjön

..medan en annan tall valde att inte bli blöt o lutade sig in mot skogen

En uppstudsig liten björk har bestämt sig för att ta plats på första parkett och låta de höga tallarna stå i bakgrunden

Jag hittade ett helt omringat träd och närmade mig försiktigt

Nu var det bra att kunna zooma och slippa bli alltför närgången, det kryllade av miljoners miljoner myror, jag lovar att det kliade både här och där på mig bara av att titta på myllret som liksom rörde sig i vågor, undrar om myrorna har trafikpoliser?
Hit ut kommer vi flera gånger i sommar!

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  17 maj 2023

  Det var skillnad på bilderna. Brukar också använda IA . Vilken
  underbar plats ni besökt och bilden på den lilla björken är fin. Finast är Daniel som tar sej ett bad. Tycker det kryper här när jag ser myrorna.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   20 maj 2023

   Idag när han skulle ner o dricka i sjön så var det djupt direkt så han slant ner och blev genomblöt. Oj så han rullade sig i gräset efteråt, ganska snopen blev han. Ja jag tycker inte man behöver krångla till fotandet, det räcker gott med IA som ger naturligaste foton. Lördagskramen

 2. Svara

  Ditte

  17 maj 2023

  Visst blev det stor skillnad på bilderna. Och inte minst färgmässigt. Roligt att du tog en ny tur hit. Väldigt vackra omgivningar och jag förstår att både du och Daniel fick en njutbar runda här vi vattnet.
  Förstår att det kommer att bli flera turer hit under sommaren. Finns säkert mycket kvar att upptäcka-
  Något helt annat. Såg att Elsa Billgren skrivit en bok om Karin och Carl Larsons hem i din “gamla trakt”. “Ett hem: Carl och Karin Larssons värld”-

  Tack för besöket här och de fina bilderna.
  Kram

  • Svara

   Paula

   20 maj 2023

   Hej, jag såg ett reportage i en veckotidning om Elsa och hennes bok. Där visades bland annat en gungstol i skinn som var så läcker men som ingen på den tiden ville ha i sina rum! Jag ska beställa hem den från biblan så småningom. Tack för påminnelse. Ha en fortsatt solig helg, såg att mina forna grannar tagit premiärdoppet i Sundbornsån, jag väntar nog ett tag till.
   Kramen

 3. Svara

  Karin

  17 maj 2023

  Vad många fina upplevelser du får, så härligt att se lite nytt.
  Vi har bott här i vårat radhus i 37 år i år, jag är så jädrans trött på att trampa omkring på samma promenadvägar om och om och om igen.
  Men samtidigt så finns det inget annat ställe här i vår stad som jag hellre vill bo på, så då är det som det är.

  Hihihi, du igår bevittnade jag en precis likadan akt som du bevittnade med måsarna häromdagen. Jädrans så nöjd och stolt han såg ut hanen när han flaxande med vingarna höll balansen på honan.
  Herrejösses, dom var inte det minsta blygsamma heller (skulle varit en rodnade emoji här).
  Kram från mig

  • Svara

   Paula

   20 maj 2023

   Kärleken den spirar både här och där. igår fotade jag en kvist där det satt en nyckelpiga, när jag förde över fotona i datorn såg jag att de var två…nya pigor på gång! Ha en fortsatt fin helg

   • Svara

    Karin

    20 maj 2023

    Heja heja, länge leve kärleken, mer nyckelpigor behöver vi! =)

 4. Svara

  Anna-Lena

  17 maj 2023

  Lite nostalgi att se “retro-bilderna”. Tycker inte alls att de är så fula… men visst vinner de “normal-färgade”.
  Konstigt hur träden ofta växer ut över vatten. Utan att falla i!!!
  Men då är det dags för dej att hoppa i! Bryggan ligger ju i! God kväll! Kram

 5. Svara

  Äventyret Framtiden

  17 maj 2023

  Så stor skillnad det kan bli p.g.a. en litet fel . Sånt där händer mig också ibland.Man blir iskall och smårädd. Skir är grönskan hos dig nu, så finfinfin.
  Jag upplever att trädet som är på väg ut i sjön ser ut som om det tänker ta sig en simtur, står där bara för att kasta sig ut och göra några grodtag med armarna..
  Fina foton, tack för din vår!
  Kram från gränden!

 6. Svara

  BP

  17 maj 2023

  Hahaha! Såååååå jag känner igen den där förbannade ratten med sina konstiga inställningar. Har råkat ut för samma missöde många gånger. Har till och med (miss-)lyckas med att filma. Å det värsta är att jag även lyckas med mobilen att få det fel… Måste vara åldern;-)

  Bilderna med “rätt” inställning är fantastiskt fina. Vilken härlig natur du har runt husknuten! Faktiskt vassare än runt Sundborn, men man kanske inte kan jämföra direkt…

  PS. Myror är det skickligaste byggmästarna som finns. Å deras projektledning är enastående jämfört med mänskliga dito… DS.

  Kan också meddela att naturen har exploderat här idag efter en hel natts och en heldags regn. Så nu har vi “gått om” Falun. Det är inte skirt grönt längre utan grön-grönt;-)

 7. Svara

  Anna i Portugal

  18 maj 2023

  En av de bästa egenskaperna hos en fotograf: Inte ge upp! Håller med om att retroinställningen inte gjorde bilderna särskilt intressanta. Glad du återvände och att sädesärlan också gjorde det. Förstår det blir en favoritplats innan platsen tas över semester- & sommarlovsfirare.

 8. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  18 maj 2023

  Ja oj, vilken skillnad det blev och vad bra att vädret lät dig göra ett nytt försök så snart. Jag förstår att det här blir en favoritplats för vackert är det och rogivande. Än så länge i alla fall. Men alla badsugna kanske håller sig vid badplatsen och låter er njuta i lugn och ro av alla annat. Vad snällt av sädesärlan att visa upp sig så fint. Tänk att vi har varsin fågel som betyder så mycket för oss 😀 Kul att se hur det kryllar i myrstacken. Det är bråda dagar för alla som bor där nu.
  Väldigt fina bilder.
  Kram

 9. Svara

  Mia

  18 maj 2023

  Jo, jag anade att det var nån inställning på kameran som blivit galen 🙂 men det fixade du galant ju! Så nu har du hittat ett nytt smultronställe med fina objekt att fota, härligt Paula 🙂 Det verkar vara enkelt att ta sig ut till såna platser för dig och det är ju en klar fördel, kram på’re

  • Svara

   Paula

   20 maj 2023

   Ja jag känner att jag är ute och erövrar världen! Det är så skoj och jag får verkligen en kick! Träffade på gamla Sundbornsgrannar idag som inte visste att jag flyttat utan undrade varför jag inte synts till. Det visade sig att de ville sälja husen och flytta till Norslund där jag bor! Tipsade om min hyresvärd, sen får de sköta resten själva.
   Kram fina Mia

 10. Svara

  LillaSyster

  18 maj 2023

  Så fint!
  Helt klart bättre utan retro i det här fallet. Njut av den soliga kvällen ?

 11. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  19 maj 2023

  Gillar Daniel att bada, eller är det bara kul att plaska lite med tassarna!?
  KRAM-Susie

  • Svara

   Paula

   20 maj 2023

   Han går mest i för att dricka, när magen blir blöt går han inte längre. Men idag var det lite brant så han halkade ner, o jisses med vilken fart han kom upp. Sen rullade han sig i gräset för att snabbtorka, jisses så jag skrattade
   Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 89
 • 596
 • 1 636 033
 • 5 093
 • 65 655
Sök här