Bloggen

Väder och oväder även idag

Av
den
29 maj 2024

Ömsom sol, ömsom smattrande regnskurar, ömsom åskknallar. Ingen kan påstå att vädret är enahanda.
Jag hade för avsikt att handla de sista blommorna till balkongen idag, och trodde jag var smart.
Jag tittade på lokala vädret timme för timme och prickade in en tid då det inte skulle regna! Pyttsan, visst, jag hann fram till affären som inte hade en enda blomma till salu längre, och när jag steg ut var det till rejäl störtskur.
Paraplyet var med och inget att bära hade jag så det var bara att vända hemåt.
Skam den som ger sig, tänkte jag, då går jag till nästa affär som har en stor tältförsäljning av växter utanför butiken. Åter läste jag av när skurarna skulle komma och nu såg det vanskligt ut före klockan sex.
Okej, Ica Maxi har öppet till 23 så då går jag senare resonerade jag…
Jag kom fram till ett växttält bakom lås och bom…
Nu var jag så less att jag handlade bland vanliga växter inne i butiken, hittade en vacker våreld som kan stå ute på sommaren och ett par näpna stjärnögon. Nu är det sluthandlat! Fast tänk, jag fick med mig ett par vita byxor, ett läppstift, och inte minst, äntligen, en bit ungnötslever! Imorgon blir det fest på levergryta med champinjoner och svartrökt bacon!
På tal om mat:

Dagens anrättning var inte fy skam! Liknar en spansk tortilla, stekt potatis i botten, färsk strimlad vitkål fick fräsa med, på med äggstanning, och när den börjat stelna på med crabsticks, salladslök. fetaost och tomater. Ljummas under lock, mums!
Älskar hitte-på-rätter av vad som finns hemma..
Jag laddade hem appen plantnet igen då jag bytt mobil sedan förra sommaren. Nu retade jag mig på att jag inte minns vad buskar och blommor heter, så nu började jag på nytt!
Dessa har jag fotat:

Denhär busken finns längs hela gång- och cykelvägen längs Tisken fram till Slussen, otroligt vacker.

Namnen på gula blommor har jag speciellt svårt att minnas, den här frågar jag nog om varje år..

Den här har helt gått mig förbi förut, flåt haverroten

Namnet rosentry hade helt ramlat ur minnet…och så skrev jag fel namn på fotot, den heter alltså rosentry och inget annat, bra att ha uppmärksamma nätkompisar!

Rönnen behövde jag inte leta upp!
Jag rekommenderar verkligen att ladda hem en app, det finns nog flera att välja på, jag tycker det är mycket roligare att spatsera i spenaten när man kan fota och kolla upp namn på växterna man ser. Även om de inte fastnar i skallen…

Här tycker jag faktiskt parkarbetarna får göra en insats. Bänken står längs cykelvägen till centrum och gräset växer snart över hela bänken!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  BP

  29 maj 2024

  Undrar om appen har rätt när den känner igen alla blommor. Många namn har jag aldrig hört förut…
  Alltså din svensk-finska tortilla ser såååååå himla god ut. Du är verkligen en suverän kock måste jag säga. Och nu vattnas det i munnen på mig. Lite sent att tänka på mat bara;-)
  Jakten på blommor var inte så lyckad hos dig. Kan rekommendera betongblommor som man troligen kan klicka hem via nätet. Där slipper man både underhåll och vattning för att inte tala om plantering;-)
  Det regnade här också lite, men det måste ha varit under tidiga morgontimmar, då jag inte märkte nåt när jag gick upp, forutom att det var lite blött på marken. Solen dök upp efter klockan 13.

 2. Svara

  LillaSyster

  30 maj 2024

  Din tortillia ser riktigt god ut, trodde först att det var havskräftor på. Vilket lurigt väder, här bara hotar se med regn och visst kommer det en liten skur. Så liten att regnmätaren inte uppfattar sen. Jag fick vattna igårkväll. Ha en bra dag i den sköna blomsterhavet! Kram

 3. Svara

  Anna i Portugal

  30 maj 2024

  Det var ju bra du hittade ett par plantor till slut i alla fall! Jag har använt Plantnet i många år, håller med dig om att det är en jättebra med identifierngsappar. För jag glömmer mellan gångerna jag med. Finns även för insekter, den är inte lika träffsäker dock. För fåglar använder jag appen Merlin som någon tipsat mig om nyligen.

 4. Svara

  Mia

  30 maj 2024

  Du är duktig på matlagning…..det mesta hittepå jag gör blir pyttipanna verkar det som 🙂
  Du kan väl skicka upp lite regn hit?? Det behövs verkligen för det är torrt som i en öken! Kram på´re

  • Svara

   Paula

   30 maj 2024

   tortilla är väl också lite pyttipanna! Allt regn verkar ha gått åt nu, inga regnmoln jag kan skicka vidare, solen gassar. Ska bli fruktansvärt hett i helgen, sen blir det tack o lov lite mänskligare temperaturen. Kram!

 5. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  30 maj 2024

  Utan växter och med regnet strilande över dig, visserligen över paraplyet som var över dig men bilden är ändå ganska sorglig. Otur igen med växttältet men du hittade dina växter till slut i alla fall och lite annat trevligt också.
  Plantnet är en bra app men jag glömmer oftast bort att använda den. Men ibland har jag haft god nytta av den 😀 Tänk vad det växer och blommar överallt nu och namnet på rosentryn blev ju rätt till hälften 😀 Maten ser väldigt god ut och jag gillar också ta-vad-du-har-hemma-metoden 😀
  Kram

 6. Svara

  Ditte

  30 maj 2024

  Ja, detta med väder som inte kan bestämma sig är ganska tröstlöst. Å andra sidan kan vi ju inte påverka det. Visst är det roligt att lära sig fler växter. Laddade också ner “plantnet” förra året och kompletterade med “snapseed”. Har lyckats lära mig några växter som jag sett genom dessa. Men jag vet att både du , Anki, och Karin hjälpt mig med just växter. Även med fåglar och jag har gjort små framsteg.
  Vad gäller maten så avstår jag levern (maken gillar det dock) men din omelett tar jag gärna efter.
  Kram och önskar dig en bra vecka.

  • Svara

   Paula

   30 maj 2024

   Fåglarna sitter ju aldrig still så man hinner knäppa kort! Ljuvliga försommardagar nu, nästa vecka ska det bli svalare så jag får väl passa på att simma under helgen. Hoppas du mår bättre och såg att ni haft trevligt besök! Kram från pörtet

 7. Svara

  Anna-Lena

  30 maj 2024

  Din egenkomponerade rätt ser så god ut. Hade gärna smakat på din levergryta också.
  Skrlört finns i massor vid Halmstadstugan. Man blir alldeles gul om fingrarna, då man rensar bort den.
  Synd att du bor långt bort. Har alldeles gör många tagetesplator i växthuset. Tre olika varianter. Du kunde fått några …
  Ska plantera ut dem plus lite petunior… svårare att dra upp själv.. till helgen. Penséerna har gjort sitt!
  God kväll! Kram

 8. Svara

  Anki

  31 maj 2024

  Läppstift minsann … brukar du använda det, eller är det bara jag som varit ouppmärksam 🙂
  Här blir det något liknande idag, men med lite rökt fläsk i. Ungnötslever … mums!
  “Finsponga Marken” och Stadsfest här idag … trångt på gatorna, i parken och på torget. Gick ett varv strax efter att de öppnade i morse. Köpte rökt fläsk och ost. Får se om jag går ett varv till, men det är tveksamt. Inget regn här … tyvärr, för det behövs!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 134
 • 596
 • 1 636 078
 • 5 093
 • 65 655
Sök här