Vattenkraft, tema väjningsplikt

Nu har det regnat till och från i flera veckor! Inte en dag utan en dos med vatten från ovan, förmodligen bra att det fylls på i grundvattnet.
Jag gick ner till Älgsjön härom dagen.

Därifrån är det avrinning till en bäck som i sommar mest varit helt torrlagd.
Men nu spritter och skvätter vattnet runt stenar och stubbar och bildar roliga sugande vattenvirvlar

Så mycket annan underhållning behöver man inte, att lyssna och titta på vattenrörelser är både avkopplande och meditativt..

Där på den stenen kunde väl Näcken sitta o gnida på sin fiol? Med lite fantasi så… :mrgreen:

Det är otroliga krafter i vatten som rör sig, i en bäck är det bara vackert, men i många sammanhang är vattenkraften farlig, med översvämningar och oväder som följd.
Grunnar på att det är konstigt på vår jord, så många områden har ständig vattenbrist, inte en droppe regn på åratal, medan andra mest vadar runt i ständiga vattenpölar och träsk.

Nu tycker Blinka att jag borde ha filosoferat klart så vi kan gå vidare..

Jag gör henne till viljes men kan inte låta bli att vända mig om och knäppa ett sista kort ..

Veckans tema heter väjningsplikt och det känns som ett ord som faktiskt passar in på vattnets framfart. Rinnande vatten behöver väja för hinder på vägen men ofta är kraften så stor att den struntar i vad som kommer i dess väg, och forsar bara rakt över. Vem har inte sett alla sandsäcksbyggen vid annalkande orkaner när man försöker förhindra förödelsen som följer i vattnets väg.

Det finns självklart även andra typer av väjningsplikter att ta hänsyn till, här i våra trakter handlar det ofta om skoterleder som går ute i terrängen men som också passerar många vägar. Visst ser det lite malplacerat ut med skoterskyltar mitt i grönskan, men hej vad det går undan, plötsligt är vi åter i den vita säsongen!

0

12 Comments:

 1. Underbara vattenbilder. Nästan så jag hör hur vattnet brusar.
  Ha en fortsatt skön helg!
  Kramen.

 2. Vilken fin bäck, finns det fisk i den också?

 3. Fina vattenbilder och visst kan man se vart näcken ska sitta och spela, inga problem.
  (Håller med dig om St Maria, det är ju inte så svårt att göra kryddan själv, bara att läsa och blanda till en egen blandning.) Fish har vi inte testat. Ha en bra söndag! Kram

 4. Härliga vattenbilder Paula, jag hör nästen ljudet av framfarten! Smart tolkning av veckans rubrik, stort tack för att du tog dig tid att skriva! :lol:

 5. Anne-Lie Enforsen

  God morgon!
  Vilken härlig start på dagen du bjöd på! En skoterskylt här skulle vara ännu mer malplacerad, men visst ser den lustig ut där också, mitt i grönskan. :-D Ha en riktigt njutbar söndag! <3

 6. Brusa högre du lilla å är det enda jag kommer på i farten. Ett vackert stycke musik som passar in på din blogg idag.
  Vackra bilder och Blinka ser verkligen ut som att “är du klar snart så vi kan gå?!”
  Kram från nabolandet.

 7. Härligt annorlunda tolkning på temat! Så sant som det är sagt – vattnets framfart viker oftast inte för något – vägrar väjningsplikt!
  Härliga bilder!
  Kram

 8. Vilka härliga vttenbilder och rolig vinkel på väjningsplikt! Och det är verkligen så fascinerande med vatten, inte en gnutta på vissa ställen och översvämningar på annat håll. Så nog skulle det behövs lite väjningsplikt ibland ?

 9. Hej. Nejdå , jag plockade inte flugsvampen. Jag plockar inte svamp överhuvud taget. Bara blåbär. Svampen plockar min man men bara kantareller. Alltid när jag besöker dig så väcks min längtan till skogen. Du lägger upp så fina foton. Kram från skogsmulle :)

 10. Otroligt fina vattenbilder. Håller med övriga att det är nästan så man hör hur vattnet far fram. Kram

 11. Vackra vattenbilder! Jag njuter också av de porlande skogsbäckarna, som tidigare varit helt torra i år.
  Annars är det bara svamp som gäller nu, minst 10 liter trattisar om dagen + en och annan fin Karl-Johan.
  Men idag ska jag ut och plocka blåbär på f.m. med en väninna.
  Kram

 12. Vilka härliga skogs- och vattenbilder du bjuder på! Jag kan riktigt känna dofterna och höra ljudet. Tänk att man kan sitta (eller stå) och se på vatten precis hur länge som helst, det är verkligen lugnande och hypnotiserande på samma gång.

Kommentera