Bloggen Matrecept och kökstips

Vitlöksmarinerade strömmingsflundror

Av
den
20 oktober 2018

Jag brukar steka strömming med olika fyllningar, ibland har jag dill och tomat, ibland pepparrot, ibland kaviar.
Nu hade jag sett ett lite annorlunda recept där man marinerar fiskfileerna och det måste ju testas!

Till 600 g strömmingsfilé gör du följande marinad:
2 ägg
½ l mjölk
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
3-4 msk dijonsenap
3-4 pressade vitlöksklyftor

Blanda ihop marinaden och doppa ner fisken, se så marinaden täcker. Låt ligga några timmar i kylen, gärna över natten.
Panera i rågmjöl och sedan ströbröd och stek i smör.

Jag tyckte strömmingen blev saftig och god och serverade den med nässelmos, dvs. potatismos kryddat med torkade nässlor.

Nu har nätterna blivit kalla så herr Frost biter i gräset..

Pilfinken har hittat till min matstation, men som han skvätter! Han gillar ju bara solrosfröna och jag har en fröblandning så han sprätter ut alla frön han ratar!
Men ingen fara, på eftermiddagarna kommer tamduvor och äter rent på marken, så inget går förlorat!

Jag har ju haft en jäkla otur, först av att ha drabbats av vissa krämpor som varit väldigt smärtfyllda, och när jag sedan beställt medikamenter på apoteket så har försändelsen försvunnit i hanteringen!

Visst kan man skoja om PostNord, men just nu tycker jag inte det är särskilt lustigt då jag med Alvedon försökt lindra plågorna som kräver andra mediciner.
Jag reklamerade försändelsen igår och det sista som hänt är att det är registrerat i Rosersberg den femtonde. Sen är den puts väck…och nu menar PostNord att jag måste kontakta apoteket och be att de gör en reklamation.
Självklart är allt betalt också, så nu blir det spännande att se hur och när jag får mina pengar tillbaka…

Pga att jag har mer ont än vanligt så är jag också mer disträ, något som drabbade min stackars hund härom kvällen.
Jag hade varit på ett möte om huskurage som vårt bostadsbolag ordnade och kom hem kring åttasnåret.
Hungrig som en varg var jag och fixade snabbt i ordning en nudelsoppa.
Nästa morgon förstod jag inte varför det låg en hundmatspåse på diskbänken…jojo
Stackars Blinka fick aldrig någon middag….

Dottern frågade om inte hon sa något men hon kan ju inte prata!
Å andra sidan hade mina katter nog aldrig funnit sig i att bli utan mat, de åmar och kråmar sig kring benen och jamar högljutt, något Blinka alltså inte har lärt sig.
Ja det blev ett extra smaskigt ben som ursäkt för försummelsen, så jag hoppas hon förlät sin virriga matte..

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  20 oktober 2018

  Å suck! Inte PostNord IGEN!!! Lär dom sig aldrig? Både bring och PostNord verkar ha otroligt svårt utanför storstäderna. Här har det faktiskt börjat fungera riktigt bra med båda bolagen, men jag läste hos en bloggare som bor på landet att där är det katastrof.

  Det värsta är ju att du inte har din medicin som du behöver. Går det att ringa läkaren? Nytt recept? Lokalt apotek?

  Hoppas du får tag i dina mediciner snart, annars blir du ju ännu snurrigare;-)

  Bilden på pilfinken på fågelrestaurangen är hur fin som helst. Din egen maträtt låter jag bli att kommentera, då jag för några dagar sedan skrev vad jag tycker om strömming på min blogg;-)

 2. Svara

  Ditte

  20 oktober 2018

  Post Nord är ju ett skämt. Ett dåligt sådant. Och när du nu behöver dina medikamenter så kan ju inte du vänta. Undrar var varorna de ska leverera hamnar. Tycker dessutom att det är väldigt nonchalant att du som kund ska ha en massa besvär. Förutom de du har av smärta. GRRRRR….Hos oss får jag varje vecka ringa och klaga på att vår lokaltidning inte kommer. En bagatell. Men varför delar de inte ut den. Inga svar.
  Vad gäller strömming är det inte riktigt för mig, men maken som är ålänning gillar i alla fall stekt strömming. Jag är orolig för benen-
  Roligt med fåglarna hos dig och att pilfinken gallrar. Jättefin bild.
  Och att Blinka blev utan sin mat. Ja, sånt händer. Hon är tålmodig och fick fin kompensation.
  Hoppas du snart får dina mediciner och kan må bättre.
  Kram!

 3. Svara

  Ninni

  20 oktober 2018

  Att Postnord slarvat bort din medicin är så bedrövligt så det finns inte ord för det. Sen menar de att DU ska kontakta apoteket så de kan reklamera! Det borde väl dom göra som ju slarvat bort din betalda medicin. Fy f-n för dem! Och inte nog med det så är det du som blir lidande och har ont! Vad ska de göra för att gottgöra dig för deras slarv?
  Vi har också börjat mata fåglarna. Just nu är det -1,3º och blir nog kallare inatt.
  Stackars Blinka… hon borde lära sig av katterna.
  Kramen.

 4. Svara

  Anki

  21 oktober 2018

  Det är verkligen illa hur Postnord sköter sitt åtagande! Medicin får ju då absolut inte försvinna på det viset! Att sen kräva att du som kund ska kräva att apoteket ska göra en reklamation, ja det är verkligen att inte ta sitt eget ansvar! hoppas du får tag på medicin på något vis … och att du får pengarna tillbaka på de som är försvunna!
  Tack för receptet – det ska absolut testas!
  Stackars lilla Blinka … tänk att hon inte sa något!

 5. Svara

  Ama de casa

  21 oktober 2018

  Men fy för PostNord! Hoppas du får din medicin snart… Sen är det ju mycket oförskämt att DU ska agera när DOM har gjort fel.

  Strömming smakar gott, men tyvärr har dom en himla massa småben som killar i halsen så jag äter sällan eller aldrig strömming.

  Stackars Blinka. Men att fasta nån gång ibland lär vara nyttigt. Har jag hört… 😀

  Vackra bilder på frosten och den sprättande pilfinken (som ser rätt lugn ut på bilden 😉 ).

 6. Svara

  Turkulainen

  21 oktober 2018

  Poststrul, ja det har vi minsann här också, till lust och leda.
  I historiska romaner om vårt land, som då var Sverige (Östsvea), kan man läsa om postrodden i skärgården. det var oerhört viktigt att posten kom fram i ur och skur. Numera arrangerar man roddtävlingar till minne av detta. Man ror över Ålands hav och man ror också uppe i Kvarken. Titta t.ex. här: http://www.sjofartsmuseet.se/Postrodden.aspx
  Det var andra tider, det. Postleveranserna var en skyldighet och en hederssak.
  Förrsten tror jag att någon helt enkelt knyckt dina medciner!
  Hoppas du klarar dig.

 7. Svara

  Karin Eklund

  22 oktober 2018

  Som ålänning gillar jag färsk strömming och äter den gärna stekt, men också som strömmmingsflundra, inlagd till skomakarlax ( måste saltas före), andra olika inläggningar med förresten. Ditt recept ser intressant ut men jag funderar lite på om det överhuvudtaget finns någonting kvar som påminner om strömming? Den kännspaka smaken finns den kvar? 🙂 Köpta strömmingsfiléer kanske kräver lite mera “kräcka” i form av liknande kryddningar. Jag antar att det blev riktigt gott. Du är imponerande när det gäller din matlagning. Jag lyfter på hatten! Potatismos med torkad nässla i dessutom! Wow!

  Post Nord! Finns det ord? Också vi som bor lite på sidan om och utomlands får våra känningar av Post Nord. När vi sänder något till Sverige får vi räkna med att det inte kommer fram alls eller att det tar väldigt lång tid. Märkligt att det inte fungerar och dina mediciner? Var är de? Så här lång tid ska det ju absolut inte ta.

  Pilfinkarna har dille här också. Så snart jag har fyllt på fröhuset till brädden sätter de sig på varsin sida om det och sprätter ner alla frön på marken. Två små berg bildas. Finns det inte frön i “Huset” så sätter de sig i någon av korgarna och jobbar febrilt på samma sätt. Ut med fröna-projektet! Jag tror inte ens att de söker särskilda frön, jag tror att de bara har bestämt sig för att göra som de gör. Sen sätter de sig på marken och påtar i sig tillsammans med alla andra småfåglar.
  Roliga tippor!

  Ha en fin måndag och glöm inte att ge din lilla sötnos mat idag. 🙂

 8. Svara

  Karin Eklund

  22 oktober 2018

  Jag glömde! Huskuraget! Imponerande! Så mycket ni får lära er så där bara!
  Vad handlar huskuraget om, vill du berätta någon gång? Blir nyfiken i en strut nu.

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 november 2018

  Den maten såg väldigt god ut kan jag tycka även om jag äter annorlunda numera 🙂
  Men stackars dig som måste klara dig utan ordentlig smärtlindring. Det borde väl kunna ordnas på ett smidigt sätt så att de kan skicka nya genast. Tänk om det hade varit livsviktig medicin. Men nu har du förhoppningsvis fått allt du behöver och mår lite bättre. Klart du blir lite disträ med så mycket smärta. Både kropp och huvud blir trötta av att ha värk och allt tillsammans kan göra att man får svårt att minnas allt man ska komma ihåg. Blinka blev nog i alla fall glad för kompensationen dagen efter.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 264
 • 437
 • 1 579 805
 • 4 991
 • 64 332
Sök här