Matfusket
Jag har läst
Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson
Varje dag ges det ut mer än en ny kokbok i Sverige.
Bokdiskarna dignar av sensuella citroner, underbara olivoljor och den senaste hälsometoden.
Men ingen synar själva livsmedlen. Vad som händer med dem innan de kommer in i våra kök. Inte ens de som kallar sig matintresserade brukar ha särskilt bra koll på vad de egentligen lägger i kundvagnen. Bländade av reklamens budskap om ”hemlagat”, ”hälsosamt” och ”smalt” sätter vi dagligen i oss mängder av tillsatser och substitut.
Och för myndigheterna är huvudsaken att livsmedlen inte är direkt hälsovådliga. Sedan är det fritt fram att sälja bröd som inte är bröd, cider som inte är cider, glass som inte är glass.
”Den hemlige kocken” kan ses som en fortsättning på Eric Schlossers omtskakande bok ”snabbmatslandet”.
Men här granskas inte bara den så kallade skräpmaten utan allt från färskpressad juice och butiksbakat bröd till choklad, tryffelolja och balsamvinäger.
Boken kommer att hamna i centrum för debatten och bli ett samtalsämne alla matintresserade svenska emellan.
Jag har stått i kö för att låna denna bok några månader.
Det första intressanta som jag läser om är bakgrundshistoria, bland annat om matbutiken Svenska Hem som öppnades vid Stureplan i Stockholm. Affären ägdes av sina kvinnliga medlemmar och var en protest mot branschens dåliga hygien och skojare. En riktig mönsterbutik!
Här lade man stor vikt vid livsmedlens kvalitet och inspekterade själva grossisterna.
Såhär beskrivs en inspektion gjord hos korvfabrikörer:
” Besök på korvfabriker innebär att de får kliva i sörja som i bästa fall är blöt halm – om det nu inte är något värre.
Ur köttkaren stiger en sur lukt av korvbitar i upplösningstillstånd. I värsta fall är det korvbitar som ska kokas om. Det finns charkuterister som köper hela partier gammal korv som har möglat eller är skämda och sedan putsar bort det grönaste och mal ihop alltsammans till ny korv”
Någon som finner en aktuell association med ”färsfusk” och omstämplade datum på kött???
Inget nytt under solen…
Boken går sedan igenom olika livsmedels innehållsförteckningar, förklarar de olika tillsatsernas uppkomst och syfte.
Som exempel kan jag nämna Burger Kings milkshake som innehåller följande:
amylacetat, amylbutyrat, amylvalerat, anetol, anisylformiat, bensylacetat, bensylisobutyrat, smörsyra, cinnamyl isobutyrat, cinnamylvalerat, konjaksessensolja, diacetyl, dipropylketon, etylacetat, etylamylketon, etylbutyrat, etylcinnamat, etylheptanoat, etylheptylat, etyllaktat, etylmetylfenylglycidat, etylnitrat, etylproprionat, etylvalerat, heliotropin, hydroxyfenyl-2-butanon, alfa-ionon, isobutylantranilat, isobutylbutyrat, citronessensolja, maltol, 4-metylacetofenon, metylantranilat, metylbensoat, metylsalicylat, mintessensolja, neroliessensolja, nerolin, nerylisobutyrat, violrotssmör, fenetylalkohol, rosenvattenrometer, gamma-undekalakton, vanillin och lösningsmedel.
Ursäkta om något av de 48 komponenterna blev felstavade, det är inte huvudsaken, haha!
I andra delen av boken finns en praktisk inköpsguide till 64 livsmedel
-en säsongsguide
-en Sverigeguide till 100 genuina matproducenter över landet
-en E-nummerguide till samtliga 316 tillåtna livsmedelstillsatser.
Läs och begrunda! Jag är ingen renlevnadsmänniska, men nog inser t.om jag att vi får i oss på tok för mycket artificiella medel som vi egentligen inte vet hur de påverkar vår hälsa på lång sikt.
Mitt betyg blir ***
Carina
Visst är det härliga karikatyrer hon gör 🙂
Hon vill ha 50 .- för att hon gör en, hunden fick jag på köpet
och jag skickade några kort på mig och Goldie som hon kunnde kika på. det var det enda.
Här har faktiskr solen värmt stund vis på eftermidagen.
Anna
Aha du är som jag intresserad av vad maten innehåller. Jag läser alltid ingred.förteck. har därför börjat baka alltmer själv. Då de mest underliga saker finns i bakverk. Ska nog kolla upp den där boken. Jasså du gillar inte att odla?! Men du kan ju odla dig själv och bli spirande grön o skön nu till våren. Kram på dig.
Margaretha
Jag tycker verkligen att du skall åka till västkusten ,…bättre ställe att hälsa våren finns nog inte..Såg en Forsytia på väg hem från jobbet, den var HELGUL….härligt
Kram
Margaretha
britten
jA JAG HÅLLER MED DIG I DETTA DELIKATA ÄMNE..OCH JA VISST BLIR MAN LITE FÖRUNDRAD ATT MARKNADEN KAN SPOTTA UT SÅ MÅNGA KOKBÖCKER..
HA EN FIN KVÄLL
Bollebygdsbo
Jag vill bara tacka för kommentaren på min blogg.
Ibland är det skönt att veta att andra läst det man skrivit, särskilt om det är mer allvarligt.
Rajson
Tack för boktipset,ska kolla upp denna bok.
hos mig finns flera butiker som säljer närproducerat. Borde besöka dom ännu flitigare. Köper så mycket krav märkt som jag kan,men ibland undrar jag om det verkligen är värt priset.
Lissen
Tycker det är konstigt att affärerna får sälja mat som är undermålig för oss konsumenter!
Skandal! Det känns skrämmande med alla tillsatser.
Hur mycket tid ska man äga åt att läsa på förpackningarna. Borde det inte vara självklart att ALLA produkter är av god kvalite!
Äta bör man, annars dör man!!!
Här har det snöat i helgen också. Idag regn, kontraster.
Ha det gott. Lissen
Ninni
Den ska jag skriva upp på min lista till jag kommer hem i sommar. Här i Brasilien kan man verkligen oroa sig för vad man får i sig. Jag tycker ändå att många är intresserade och upplysta i Sverige men här verkar man inte bry sig vare sig om sin egen kropp eller naturen. Något så enkelt som apelsinjuice utan tillsatt socker eller ännu oftare sötningsmedel är nästan omöjligt att få tag i, man får pressa själv. Brasilianare älskar sött och nu använder de sötningsmedel för att inte bli tjocka…