Läst

Jag har läst..

Av
den
29 oktober 2017
Hästarna i staden Bokomslag Hästarna i staden
Willy Klaeson
Votum
2017
127

Utan slitet från tusentals hästar hade människan aldrig kunnat bygga och utveckla sina städer. Det här är en bok om hästarna i staden. I Stockholm och i New York. I Stockholm fanns det cirka 7 000 åkarhästar runt år 1900. En stad som New York hade vid samma tid uppemot 200 000 hästar. Med så många hästar och kärror av olika slag var olyckor ett stort problem. Hästar skenade, vagnar välte. Det var farligare att ta sig fram i New York bland alla hästdragna ekipage vid förra sekelskiftet än vad det är att korsa en gata trafikerad av bilar i samma stad i dag. I och med bilarnas intåg minskade hästarnas betydelse, men åkarhästar kunde ännu under 1960-talet ses på gatorna i svenska städer.

Boken är fylld av foton från bl.a Stockholms stadsmuseum.
Jag lärde mig massor om åkar-skrået, om hur beroende samhället var av hästtransporter, hur otroligt många hästar som användes, ofta som en slit-och släng-vara, som ibland inte orkade slita och dra i mer än ett par år i t.ex spårvagnstrafiken.
Ingen verksamhet i samhället klarade sig utan hästar, brandkåren, ambulansen, byggarbetsplatser, transporter, renhållning, latrinhämtning. Ja listan är oändlig...
Man kan här finna hur många hästekipage som fanns i storstäderna både i Sverige och USA och exakta mängden gödsel och urin som föll på städernas gator ..
Roliga och intressanta fakta i ämnet som en nörd kan grotta ner sig i, men som även en finnkäring kan finna upplysande.

TAGS

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 584
  • 681
  • 1 603 724
  • 5 032
  • 64 895
Sök här