Bloggen

Ällingar och gässlingar och ögondoktor

Av
den
12 juni 2023

Dagen idag var inte som andra dagar.
Jag skrev för cirka ett år sedan en egenremiss till ögonkliniken eftersom jag inte kom tillrätta med mina rinnande ögon.
Det är inget nytt problem, oh nej, det har hållit på i många år, av optiker och allmänläkare har jag fått höra att ögonen är torra och att jag ska använda ögondroppar. Det finns nog inga sorter jag inte testat men utan någon märkbar förbättring.
Värst är det utomhus och på vintern, minst problem har jag nu på sommaren.
Jag har nog förträngt hela saken, för när jag fick flera samtal från ett okänt nummer svarade jag inte i tron att det var någon som skulle truga på mig något eller försöka lura mig att logga in på min bank.
Sen tog nyfikenheten överhanden och jag kollade vart numret gick. Region Dalarna! Försökte ringa numret men det var ett nummer man bara kunde ringa ut från.
I fredags ringde det från samma nummer och jag kastade mig över luren. Då fick jag höra att det var från ögonkliniken angående remissen. De hade en överbliven tid idag måndag, om jag kunde komma.
Om jag kunde! Självklart kunde jag.
Imorse tog jag därför en rask promenad till lasarettet, det tog en knapp halvtimme och temperaturen var ännu dräglig.
Det skulle visa sig att jag fick vänta…och vänta. Men, jag hade ju ingen annan tid att passa, men hade varit klokt om jag tagit med mig min bok för jag hade hunnit läsa mååånga sidor.
Efter väntan, sedan en snabb syntest, mera väntan så gjordes en grundligare undersökning av min ögonstatus.
Jag har något som heter blefarit, en sorts ögonlocksinflammation. Hos mig är den kronisk och man måste som grundbehandling göra daglig “ögonlockshygien” för att lindra symptomen.
Jag som är så himla duktig på att sköta om min hälsa, jag glömmer både mina nariga händer, nariga fötter och kommer säkert glömma ögonen också…

“Det är bra att utveckla hygienen till en daglig rutin, precis som att duscha eller borsta tänderna”
Jojo, vi får allt se hur det går…
Det var inte riktigt klart med detta, doktorn ville också göra en tårkanalsrengöring och då behövde hon hjälp av en mer erfaren doktor.
Mera väntan…
Sen kom en gullig farbror-doktor med käpp och så hjälptes de åt att först sticka hål och sedan spruta vatten via en kanyl i tårkanalen. Jo, jag hade fått bedövning!
När allt var klart hade det gått två och en halv timme.
Jag hade planerat lite annat innan jag skulle åka hem, men då det drog ut på tiden ville jag förstås hem till Daniel.

Som du ser i min nya header så mötte vi gulliga gässlingar med föräldrar nere vid sjön!

Det var en sådan lycklig familj, de stolta föräldrarna hade stenkoll både i vattnet och när de kravlat sig upp på land för att beta det saftiga gräset.

Vi fortsatte in i skuggan vid Slussens café och där kom nästa sötchock, ällingar med sin hulda mor.

Men var fanns pappa gräsand? Jo han simmade omkring i vattnet, och plötsligt var dom tre hanar som sam omkring i en ring. Månggifte kanske?
De små blev förstås beundrade av både stora och små cafegäster, men faktiskt var de flesta minst lika intresserade av min lilla voffsing, han smälter allas hjärtan!
Hörni, goa vänner!
Jag behöver mattips i värmen!
Jag har ätit sallader ett par dagar, en dag med tonfisk som proteinkälla och igår crabsticks. Men sen då? Idag blir det nypotatis och sill, men resten av veckan?
Förslag och ideer mottages tacksamt, jag har ingen grill och snabbt och enkelt ska det vara!

Tack på förhand!

TAGS
27 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  12 juni 2023

  Då hoppas jag du får hjälp med dina ögon. Så söta de små pippi barnen är. Daniel kan nog charma alla precis som Minton.
  Kramar från oss och nospuss till den lille

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Jag tror inte det blir större skillnad med ögonen, massera ögonen morgon o kväll vete sjutton om jag fixar. Men, nu är allt kollat iaf o jag har fått diagnosen o det är kroniskt som så mycket annat man “fått”. Blir det inte värre än såhär så är jag nöjd ändå. Kram

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  12 juni 2023

  Detta med hälsan är inte alltid så enkelt. Vi blir ju inte yngre liksom. Men jag försöker ignorera det och trampar på som vanligt. Helt tills benet säger ifrån, lyfter och fixar, helt till ryggen slår mig med nått hårt i skallen…. Jo måste nog inse att man blir äldre och får mera krämpor.
  Mat ja… äggröra och spekeskinka? Det åt vi idag. Med färska grönsaker till. Äggröra och lax? Det var nog det jag kom på nu i all hast.
  Ha en skön kväll nu. Jag ska. Kram.

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Det var ett gott tips Synne, älskar äggröra och nu har jag ju hemägg också, som är så mycket godare! Små bekymmer som detta med ögonen är sånt som mest bara är irriterande, om man vore fåfäng skulle man lida, för ögonen är ständigt rinniga och svullna, men det ger jag blanka fasen i! Kram från pörtet

 3. Svara

  Anna-Lena

  12 juni 2023

  Väl omhändertagen. Jag får torra ögon då jag åker/kör bil, när fläkten är på. Men det är ju inte så konstigt….. Väninnan min föreslog ändå receptfria ögondroppar…. Få se om jag får till det.’
  Fina små. Har det gott i sin vattenmiljö, tror jag.
  Mat: Potatissallad köpt och lite skinka/rostbiff/ kyckliglår…
  Pastasallad med oliver, soltorkade tomater och fetaost. Och lite färska grönsaker.
  Nypotatis och rökt lax.
  Omelett med någon god fyllning… räkor t,ex.
  Ingen jobbig matlagning i de rätterna.
  Med sill och någon annan slags sallad, så har du mat för nästan en vecka.
  Bara att repetera ! God kväll! Kram

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Tack för mattips, jag behöver absolut handla rökt lax som flera föreslagit, har låtit bli den pga priset, men får hålla igen på annat. Det är ju så gott på sommaren…Hoppas du får hjälp av droppar, jag hittade inga som “bet”
   Kram

 4. Svara

  Äventyret Framtiden

  12 juni 2023

  Så härliga fågelbilder du har tagit, gulligare än gulliga är de små.
  Så skönt att du har fått hjälp med dina rinnande ögon…nu får du skriva göra morgonlista…knäna upp, knäna ner, fötter skrapade, händer smörjade och ögonlock rengjorda, ut med Daniel…och så hem igen och göra samma sak…ut igen
  Det där fixar du lätt som en plätt, du har ju envis och har finsk sisu i blodet. Heja Paula.
  Ja, vad äta när det är varmt. Någonting saltigt måste du förstås ha i dig. Rökt fisk sitter kanske bra, sill och potatis…
  Vi har ätit kalvköttsgryta med bönor i två dagar, till det ett par olika sallader …
  Imorgon blir det majskolv, broccoli och gröna bönor med lite smör till, på onsdag samma sak..på torsdag en pumpasoppa…kanske med lite chorizo i
  Ha det gott i pörtet!

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Tack Karin, var så glad att jag var på plats vid rätt tillfälle trots att de var en bra bit ute på vattnet. Inga perfekta bilder men duger gott. Ja du, rutiner, en vacker dag glömmer jag nog att borsta tänderna också. Jag förstår inte att jag inte får till det, varje dag är det något jag glömmer, senast har jag hoppat över medicinerna såg jag i min dosett…suck. Men jag lovar att försöka mitt bästa…
   Ja enkel mat vill man ha nu, jag har frysen full av grytor och lådor men de lockar inte i värmen som råder. cous-cous-sallad med halloumi blev det idag, räcker nog en dag till, skönt! Och färskpotatisen tröttnar man inte på. Kram från pörtet

 5. Svara

  BP

  12 juni 2023

  Din nya header är den bästa du lagt upp någonsin. Du har verkligen ögonen med dig och fångar det mest fantastiska bilder.
  Bra att du nu vet varför dina ögon tåras. Nu när du säger det så ska jag nog också ta itu med mina gluggor. De tåras nämligen också. Trodde det var ett normalt ålderstecken… Helt otroligt att du fick vänta ett helt år för en tid hos optikern. Snacka om att tre månaders vårdgaranti är ett skämt.
  Mattips har jag egentligen inga, förutom sushi och japansk mat i allmänhet. Pastasallad med olika “tillbehör”, potatissallad, gubbröra. Är ju inte så bra på att laga mat så…

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Tusen tack för berömmet! Gässen var ganska långt ut på vattnet och guppade fram, tog säkert tjugo foton i ett svep o fick åtminstone ett par hyggliga,. Men jag lovar att jag hela tiden har span när vi är ute. Nästan så kameran vuxit fast i handen..
   Det var inte optiker jag var hos, dit går jag regelbundet men de har inte kunnat hjälpa mig. Nu var det ögondoktor på lasarettet som jag var hos och de är ju betydligt kunnigare. Men jag lär nog få dras med besvären även fortsättningsvis, nu har jag iaf ett namn på åkomman, haha
   Sushi skulle jag äta var och varannan dag om jag kunde. Men det kräver stadsbesök som jag inte har lust med, o sen transport hem i värmen som råder. Men asiatiskt lagar jag ofta och gärna

 6. Svara

  Anna i Portugal

  12 juni 2023

  Vad skönt att äntligen fått svar ang. ögonen. Hoppas du får till en rutin så det håller sig bra. Vi gör gärna paj, vi delar den i 6 delar så har vi lunch i tre dagar. Visst tar det lite längre tid när pajen ska göras, men de kommande dagarna är det ju bara att värma och göra en sallad av vad som finns hemma till. För dig skulle det ju bli mat en hel vecka!

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Jag gillar paj! Jag måste kolla om jag hittar färdig pajdeg, för det är anledningen till att det inte blir av. Jag vill/kan inte baka egen pajdeg. Men har förut använt färdiga skal som jag fyllt, så nu ska jag jaga rätt på såna. Det brukar finnas i portionsformat vilket jag tycker är perfekt, slipper man dela dem också! Tack för tips!

 7. Svara

  LillaSyster

  12 juni 2023

  Säger som BP coolaste och snyggaste headern någonsin.
  Mat….du har ju fått massa bra tips ?

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Jamen visst har jag! Om man frågar får man svar, toppen! Tack för berömmet, glad att jag fick fram kameran snabbt innan de flöt iväg ut till sjöss…

 8. Svara

  Ditte

  12 juni 2023

  Fint att du kom dig för att svara och fick en tid för din egenremiss. Hoppas nu också att ditt öga ska bli bättre- Men givetvis blir det extra pyssel.
  Något som går snabbt är att köpa färdig pajdeg och göra en rejäl paj. Även smördegspaj funkar fint.
  Pasta i alla former, inte minst fylld pasta med någon sås till.
  Stekt ris där du steker riset och blandar i det du har kvar som rester och på slutet rör i ett ägg..
  Ser att du fått en del förslag så lycka till-
  Din nya header är jättefin och visst blev det en sötchock att se dessa små ungar tulta omkring
  Många tankar och en varm kram från den grekiska ön Thassos där jag nu är.

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Jättebra tips Ditte, tack! Pajskal måste jag hitta, har inte sett i min nya butik. Stekt ris är gott med grönsaker till men pastan är jag inte lika förtjust i. Idag gjorde jag couscous-sallad med halloumi, mums.
   Jag får försöka skärpa mig med att sköta om ögonen, de är ju de enda jag har…
   Kram

 9. Svara

  Susjos

  12 juni 2023

  Din nya header….åh…vilken sötchock! Såg också små söta fågelbebisar idag, gässlingar ser jag att de heter, men jag vågade inte gå nära och fota dem, var rädd att bli påflugen av de större gässen, så tack för dagens bilder!
  Va skönt att du fick hjälp med dina ögon idag, men jädrar vilken väntetid! Bilden på ögat var läskig, trodde först att det var ditt öga, men så såg jag att den såg lite väl underlig ut, haha!
  Luncher ja, du har fått lite tips ser jag….kommer inte på något mer just nu!
  Ha det gott!
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Ibland tror jag att kameran kommer att växa fast i handen, så mycket knäpper jag kort! Ibland får jag slänga allihop, o familjen gäss var en bra bit ute på vattnet, men zoomen räckte precis.
   Jag har fått många bra mattips, har frysen full av grytor o gratänger, men de lockar ju inte i sommarvärmen…
   Kram

 10. Svara

  Anna-Lena

  12 juni 2023

  Bra att du fick hjälp med ögonen, men vilken tid det tog! Förstår att du bara ville hem sedan.
  ” Gullig farbror-doktor med käpp”, haha så kul formulerat! Troligen en arbetande pensionär som räddar vården och som kan sina saker. Man får tacka för att att de finns.
  Tips på sommarmant är jag inte så bra på. Potatissallad med rostbiff, korv eller grillad kyckling. Färskpotatis med matjesill och gräddfil. Sallad på det du har i kylen/frysen. (Men inte sallad med julskinketärningar… det åt jag tre dagar i rad och det var ingen höjdare. Bara ett sätt att tömma frysen på).

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Tack för tips, jag saknar verkligen grillad kyckling, finns inte på willys nära mig, måste passa på att handla när jag åker till stan. Räcker ju flera dagar åt en person! Min frys är fylld av gratänger och grytor, lockar inte ett dugg nu i värmen. Men din julskinka är väl förhoppningsvis slut nu! Och du kan känna dig nöjd, inget matsvinn!

 11. Svara

  KajsaLisa

  13 juni 2023

  Låter lite otäckt när dom pillar i ögonen, hoppas det blev bättre. Söta ungar.

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Det var lite otäckt, först bedövningssalva som sved, sedan stick och stick o stick o sen skjuts in med vatten i tårkanalen och sen var det svälj, vattnet rann ner direkt, vilket innebar att det inte var något stopp! Haha, tur jag inte visste något på förhand..

 12. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  13 juni 2023

  Vilket äventyr på lasarettet. Men de verkade gå grundligt tillväga och nu får du försöka hålla efter så att det inte blir värre igen. Tyvärr så är jag också dålig på en massa saker som har med hälsan att göra så jag förstår fullkomligt om det inte blir en daglig rutin för dig. Men kanske några gånger i veckan i alla fall. Kanske känner du att du mår mycket bättre om det blir rutin och då är det lättare att hålla i.
  Vilka fina bilder på alla pippiungar. Jag förstår att de var populära. Jag förstår också att söta lilla Daniel fick en del uppmärksamhet 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Det var en ung kvinnlig doktor som var mån om att göra ett grundligt jobb. Och sen tog hon ju hjälp med pillet i ögonen, o det var nog tur, hon var för försiktig o fick inte hål i tårkanalen…men med lite hjälp så! Lite läskigt var det faktiskt, ingen behaglig upplevelse. Jag får försöka sköta mig, jag kan i alla fall inte skylla på brist på tid…
   Kramen

 13. Svara

  byblixtra

  13 juni 2023

  Underbar header och underbara bilder på gässen och änderna med sina barn.
  Bra att du fick hjälp med ögonen och hoppas att besvären blir lindrigare eller rent av försvinner med hjälp av ögonlockshygien.

  • Svara

   Paula

   13 juni 2023

   Tack snälla, ja jag var så glad att jag lyckades fånga fågeltåget på bild fast de var en bit ut på sjön. Jag fotar med en vanlig liten digitalkamera typ fickmodell, för min mobil tillhör den gamla varianten och tar inga bra foton. Ser ju vilka fina foton dottern tar med sin nya mobil, men en sån har jag inte på G ännu i allafall. Ha en fortsatt fin sommarvecka!

 14. Svara

  Kicki

  14 juni 2023

  En underbar header med gässen och deras dunbollar.
  Jag ska till ögonkliniken i Falun nästa onsdag och starroperera mitt vänstra öga.
  Det är jobbigt när inte ögonen sköter sig.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 162
 • 189
 • 1 654 996
 • 5 128
 • 66 118
Sök här