Bloggen

Antipynt-tant

Av
den
14 december 2015

Igår besökte jag julmarknaden i byn.
Inte för att handla pynt och annat fint, utan för att eventuellt fynda mat!

banta

För så är det, lika lite som jag gillar jul och pynt lika mycket gillar jag mat!

1-P1000264

Och visst hittade jag lite att sätta tänderna i!
Lammkorv med vitlök gjord på fint lammkött från grannbyn Håen, spisbröd bakat i stenhällsugn i Säfsens bagarstuga, kallrökt lax, och en liten burk med något som jag inte ska sätta tänderna i, nämligen väninnans hemgjorda läkesalva. Den behöver jag eftersom jag sätter tänderna i mina nagelband och tuggar dem ilsket blodiga och inflammerade… 😳

På tal om mat…googlar man på “finsk julmat” så kommer min sida upp som första träff, fränt va?
Så letar du recept på finska lådor och annat så finns de under rubriken “matnyttigt”

1-P1000262

Det är tio kalla grader ute och mitt hus fryser! Okej då, lite har jag också känt av kylan, men jag skyller på att jag inte är van, så milt som det varit länge nu.
Men, visst är det vackert med frost som lyser upp både i gräsmattan och träden, men något sparkföre är det sannerligen inte.
Jag längtar tills jag kan lägga undan ryggsäcken ett tag och kånka mat och biblioteksfynd på sparken istället.

Oroar mig för Blinka som inte blinkar :thumbsdown: , har noterat att hon inte heller stänger ögat när hon sover, hon fick ju en skada strax nedanför ena ögat och nu är jag orolig för att synnerven skadats. Ett besök hos veterinären idag gav föga, man behöver söva för att kunna undersöka och mäta trycket i ögat, och man ville inte söva henne så snart igen då hon dessutom måste sövas vid stygnborttagningen på onsdag. Så jag får vänta med besked om hennes syn är skadad till på onsdag.

hundsyn

Titta så lite färger hunden kan urskilja! Håll nu tummarna för att inte ögat är skadat!

TAGS

15 december 2015

10 kommentarer
 1. Svara

  Astrid

  14 december 2015

  Ja mycket av julmaten är gott men jag älskar också julen
  Synd att inte Blinka mår bra , hoppas att det rättar till sig
  Men måste dom söva, det gjorde dom inte med Sofie
  Men han var duktig han som mätte trycket, sedan sade han att han aldrig mött en hund som varit så tillitsfull
  Hon satt blickstilla
  Hon hade ju ont lillhjärtat, fy så jag saknar henne känner jag
  Här var det minus 17 i morse nu är det bara 14

 2. Svara

  Rantamor på näthinnan

  14 december 2015

  Vet inte om jag tagit med mig så mycket av finska julbordet som jag minns,
  jo jag bakar kål/morotslådor det gillar vi, annars är det väl inte så mycket olikt det svenska julbordet,
  bara att det finns såååå mycket på det svenska julbordet.
  I år blir det inte så mycket med julemat, men lite i allafall.

  Ha det gott och lycka till med Blinka.

  Tjingelingen från Rantamor.

 3. Svara

  Pernilla

  14 december 2015

  Håller verkligen tummarna för att det inte är något synfel. Att hon inte stänger ögat helt, är inte ovanligt. Hunden har tre ögonlock. Ett inre som brukar kunna flyta upp och hålla fukten intakt.
  /P

 4. Svara

  Hillevi

  15 december 2015

  Jag håller verkligen alla tummar för Blinka och att du får besked så snart som möjligt.
  Nog är det intressant detta med olika arters färguppfattning! Hundens är lite trist… men de finns ju även t ex vissa fåglar som uppfattar mycket fler nyanser än vi, fascinerande!
  Goda marknadsfynd det där och nog är det roligt med lokalproducerat.
  Burriga hälsningar i den ovana kylan!

 5. Svara

  Gunnel

  15 december 2015

  Hoppas det blir bra med Blinkas ögon. Så enkelt det blir då i fortsättningen om jag vill ha recept på finsk mat. Din blogg har jag ju redan adressen till.

 6. Svara

  "LillaSyster"

  15 december 2015

  Jag håller båda tummarna för att synen är som den ska på älskade lilla Blinka.
  Nospussar :kiss: och kramar från ett nollgradigt Skogsliden

 7. Svara

  Christina

  15 december 2015

  Hej hej!
  Åh,men stackars lille krake.Jag håller tummar och tår att hon inte skadat ögat alltför allvarligt.
  Om 6 veckor så ska jag ha ett telefonmöte med kirurg och dietist ifrån Skövde sjukhus (där jag opererades).Sedan är det regelbundna kontroller på vårdcentralen för blodprover och vägning.Lite tätare nu i början,sedan sker det ett gång om året.Jag kan kontakta “min” dietist när jag vill om jag har funderingar.Skulle jag känna att jag behöver prata med en psykolog så ska vårdcentralen även kunna bistå med detta.
  Personalen på Skövde sjukhus var verkligen helt underbara.Tveka inte att höra av dig om du undrar eller får problem med något upprepade det till mig stup i kvarten.
  Jag kanske bara haft tur som har rätt vårdcentral och opererat på ett kanonbra sjukhus,men jag är verkligen i goda händer.
  Christina

 8. Svara

  Eva-Lena

  15 december 2015

  För att hamna först när man googlar får man betala en slant; hur många euro har du betalt?? Men visst jag har ju sagt att du är grym på både bild och ord, och dessutom osedvanligt klok!

  Jag är inte heller julälskare, om man bortser från maten. I år har mina kloka svärsöner beslutat att var och en av oss vuxna tar med EN maträtt till vårt gemensamma julbord (vi är åtta vuxna och så barnbarnen tre), vi ger i stället en slant eller annat till behövande. Roland skickades (!) med gåvor till barn som inte får någon julklapp i lördags; Brynäs hockey samlade och slog in, fint initiativ av klubben.

  Jag hoppas verkligen att det löser sig med Blinkas öga! Apropå hundar så var vi i Korså Herrgård – denna underbara oas – och fikade saffranspannkaka i söndags, och deras tik har fått nio valpar för 5-6 veckor sedan. Vi var två familjer som fick gå hem och hälsa på de små. Jag fann “Prinsen”, och hade gärna tagit med honom hem?? Jag önskar att jag var bra på foto, så jag kunde visa bilder både på hundar och miljön och fikat i Korså, men de finns på FB, om du vill se. Det ligger på skogen en bit i från Svärdsjö.

 9. Svara

  Malin

  15 december 2015

  Oj det lät oroande :hmm: Självklart håller jag tummarna så mycket jag orkar.

  Kram

 10. Svara

  Ninni

  15 december 2015

  Nämen huvvaligen! Så vovvarna ser oss som gröna varelser? Det såg inget vidare ut.
  Hoppas att Blinkas öga inte är skadat utan att det är något som ger med sig med tiden. Jag vet ju hur det är att ha strul med ett öga. Nu blev jag tackochlov varken blind eller färgblind och jag är tacksam för varje dag utan att ögat bråkar med mig.
  Tänk, jag har inte varit iväg på en enda julmarknad. Jag är då för urusel på sånt där jag. Men goan lax får vi nog köpa genom C:s jobb och det mesta annars lagar jag.
  Jag är heller inte så mycket för att julpynta. Det går an att pynta till advent men sen när det blir en massa tomtar, julgran och sånt då känner jag mig bara klen. I fjol fick vi hjälp av ett par syriska killar med att klä julgranen och ställa ut pynt. Vi har då väl aldrig haft en sån fin gran. Är nog inte otroligt att vi får hjälp i år också men nu gäller det att tänka till med julgranen för nu har vi en lilljänta som älskar att “hitta saker” och bära iväg med dem… vilken lycka det är för henne. 🙂
  Här är det också frostigt och fint men jag väntar på snön.
  Kramen.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 86
 • 520
 • 1 578 121
 • 4 989
 • 64 277
Sök här